MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Δεν θέλουμε γιατρούς-τροχονόμους». Οι σκέψεις της Υπ. Υγείας – Βλέπει αρμόδιους και χαράζει γραμμές

Advertisement

Sponsored by exness

Βλέπει σώματα-υπηρεσίες και καθορίζει βήματα η Κανάρη -«Δεν θέλουμε γιατρούς-τροχονόμους» λέει η Πόπη Κανάρη – Οι πρώτες σκέψεις της νέας Υπουργού

Συναντήσεις με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για ιεράρχηση προτεραιοτήτων έχει η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη.

Advertisement

Μιλώντας στο Κρατικό Ραδιόφωνο, ανέφερε ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με σώματα. «Θα προχωρήσουμε με ορθολογιστική προσέγγιση και σίγουρα πρωτίστως με ένα βελτιωμένο και αναβαθμισμένο σύστημα υγείας που να έχει στόχο την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών».

Ερωτηθείσα από τί κινδυνεύει περισσότερο το ΓεΣΥ, η Υπουργός ανέφερε ότι «όταν έγινε η προσπάθεια να δημιουργηθεί αυτό το σύστημα, που σίγουρα ήταν απολύτως αναγκαίο, έπρεπε να πείσουμε τους γιατρούς να στηρίξουν και να ενταχθούν στο σύστημα, αλλά ταυτόχρονα έδωσαν τέτοια οικονομικά κριτήρια στους γιατρούς αφήνοντας πίσω τα ποιοτικά κριτήρια της προσφοράς και των υπηρεσιών».

Η κα Κανάρη τόνισε ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν προωθήθηκαν δείκτες ποιότητας και δείκτες αποτελεσματικότητας, συστήματα παρακολούθησης ιατρικής επιποπτείας, εσωτερικών ελέγχων. «Στο τέλος αυτό που δυστυχώς καταφέραμε είναι να γίνεται εκμετάλλευση του συστήματος και καθαρή κερδοφορία από πλευράς γιατρών, όχι όλων ασφαλώς, των κλινικών εργαστηρίων αλλά και εκμετάλλευση ακόμα και των ασθενών με την αλόγιστη χρήση φαρμάκων, και άλλων ιατρικών εξετάσεων. Άσκοπες αιματολογικές εξετάσεις, μικροβιολογικές εξετάσεις, πολλά MRI που δεν χρειάζονται. Όλα αυτά πρέπει να μπουν σε μια τροχιά ελέγχου, παρακολούθησης, εφαρμογής. Να δούμε ότι μέσα από αυτά θα κλείσουμε τρύπες και κενά, που δυστυχώς διαμορφώθηκαν στην πορεία αυτών ετών» σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ενδεχομένως και οι αμοιβές που δόθηκαν να είναι υπερβολικές από την άποψη ότι κάθε προσωπικός γιατρός μπορεί να βλέπει 2 χιλιάδες ασθενείς. «Αυτό αν το μετατρέψουμε σε ώρες προσφοράς, είναι ελάχιστη ώρα, δεν θέλουμε γιατρούς που να είναι τροχονόμοι, θέλουμε προσωπικούς γιατρούς που να βλέπουν τους ασθενείς και να τους εξετάζουν».

«Είναι στο καλάθι των σκέψεων και θα συζητηθεί και αυτό» απάντησε αναφορικά με το ενδεχόμενο μείωσης ασθενών. «Άλλα προβλήματα αφορούν στα ΤΑΕΠ, έμειναν αυτά τα τμήματα στον ΟΚΥπΥ, στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχουν, τα οποία έχουν την στήριξη του κράτους αλλά θα πρέπει σε κάποια φάση να τροχιοδρομηθεί αυτονόμησή τους. Δύσκολα περιστατικά σε λίγα κέντρα».

Σημείωσε πως χρειάζεται οργάνωση, χρειάζεται προσέγγιση σοβαρή που να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και να υπάρξει κατηγοριοποίηση ποιά είναι τα πραγματικά επείγοντα. «Πρέπει να προωθηθούν για επίλυση αυτά τα θέματα. Γίνονται προσπάθειες από πλευράς ΟΑΥ να εντάξουν και κάποια ιδιωτικά νοσοκομεία, είναι μια πολύ καλή λύση, έτσι που αυτό το βάρος να το επωμιστούν κι άλλοι».

Πρέπει επίσης να αξιοποιηθούν και να αναγνωριστούν οι καλοί ειδικοί ιατροί, πρόσθεσε. «Φτάνει να τους χάνουμε να πηγαίνουν στο εξωτερικό. Έχει γίνει μια σοβαρή επένδυση στον τομέα της υγείας, έχουμε σοβαρότατα και ικανά στελέχη, πολλοί από αυτούς έφυγαν γιατί δεν είχαν την στήριξη, είναι κρίμα».

Εξάλλου αναφέρθηκε και στο θέμα των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων τονίζοντας πως πρέπει να εξεταστεί άμεσα.

Τέλος η κα Κανάρη υπογράμμισε πως όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι αν καταρρεύσει το ΓεΣΥ θα καταρρεύσει η οικονομία μας. «Όσο υπάρχει αυτή η εκμετάλλευση, η νοοτροπία και η κουλτούρα από το δημόσιο… πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να διαφαλίσουμε την βιωσιμότητα».

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network