Τρείς μετασεισμοί μέχρι στιγμής μετά την ισχυρή δόνηση 5 ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το απόγευμα – Η Ανώτερη Γεωλογική Λειτουργός Δρ.Συλβάνα Πηλείδου απαντά εάν αναμένουμε άλλους μετασεισμούς – Η προϊστορία και οι σεισμοί που ισοπέδωσαν την Αμμόχωστο και προκάλεσαν μέχρι και τσουνάμι
Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS
Αναστάτωση προκάλεσε χθες ο σεισμός μεγέθους 5 ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή της Άχνας, αλλά έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο ακόμη και σε γειτονικές χώρες.
Από τον χθεσινό σεισμό, ευτυχώς δεν καταγράφηκαν οποιεσδήποτε ζημιές, ή τραυματισμοί.
Μιλώντας στην Cyprus Times η Δρ. Συλβάνα Πηλείδου, Ανώτερη Γεωλογική Λειτουργός ανέφερε ότι «έγινε έντονα αισθητός στην επικεντρική περιοχή, στην επαρχία Λάρνακας, Αμμοχώστου, Λευκωσίας και Λεμεσού, και ελαφρά αισθητός στην επαρχία Πάφου. Έγινε επίσης αντιληπτός στη Συρία, Λίβανο, Ισραήλ και Τουρκία».
- Σεισμική δόνηση ταρακούνησε την Κύπρο
- Μεγέθους 5 Ρίχτερ ο σεισμός που ταρακούνησε την Κύπρο. Όλες οι πληροφορίες
Επισήμανε ότι η σεισμική δόνηση είχε μεγάλο, για τα Κυπριακά δεδομένα, εστιακό βάθος, γι’ αυτό και έγινε έντονα αισθητός σε μεγάλη γεωγραφική έκταση, είχε μεγάλη διάρκεια αισθητότητας σε όλο το νησί, και σχετικά μικρή ένταση στην επιφάνεια της γης, δεδομένου του μεγάλου μεγέθους του, γ’ αυτό και δεν προκάλεσε ιδιαίτερες ζημιές.
Μέχρι στιγμής σημειώθηκαν τρείς μετασεισμοί με μεγέθη 0.8 – 2.3 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ.
Κληθείσα να απαντήσει εάν πρέπει να αναμένουμε μετασεισμούς σημείωσε ότι «δεν αναμένεται κάποια ιδιαίτερη μετασεισμική ακολουθία για τον συγκεκριμένο σεισμό, λόγω του μεγάλου του εστιακού βάθους.
Η προϊστορία και οι σεισμοί που ισοπέδωσαν την Αμμόχωστο… και προκάλεσαν μέχρι και τσουνάμι
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η Δρ.Πηλείδου στη Cyprus Times, η συγκεκριμένη περιοχή πλήττεται περιοδικά από μεγάλου μεγέθους σεισμούς.
«Κατά την περίοδο ενόργανων καταγραφών των σεισμών από το 1900 μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί στην περιοχή δέκα σεισμοί με μεγέθη μεγαλύτερα των 5.0 βαθμών και εκατοντάδες μικρότεροι.
Αξίζει να σημειωθεί ο σεισμός του 1941, τάξης μεγέθους 6.5 βαθμών, ο οποίος έγινε αισθητός σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην επαρχία Αμμοχώστου, όπου υπήρξαν τραυματισμοί και καταρρεύσεις σπιτιών στο Παραλίμνι και Αμμόχωστο, και αρκετές ζημιές στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού. Προκάλεσε και τσουνάμι, το οποίο θεάθηκε στις ακτές του Ισραήλ.
Παλαιότερα, το 1735 ένα μεγάλο μέρος της τότε πόλης της Αμμοχώστου ισοπεδώθηκε από ένα σεισμό της τάξης μεγέθους των 6.5 βαθμών.
Σε ιστορικούς χρόνους, η αρχαία πόλη της Σαλαμίνας ισοπεδώθηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές (76μ.Χ., 300μ.Χ., 332μ.Χ., 341μ.Χ.) και υπέφερε πολύ συχνά από άλλους ζημιογόνους σεισμούς».