MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Δεκαήμερο εξελίξεων στο Κυπριακό. Όλα στο τραπέζι

Advertisement

Sponsored by exness

Δεκαήμερο εξελίξεων στο Κυπριακό – Τέσσερις συναντήσεις, πριν την ολοκλήρωση της κρισιμότερη φάσης των διαπραγματεύσεων – Το στοίχημα Αναστασιάδη και Ακκιντζί

Advertisement

Μας χωρίζουν δέκα ημέρες από τις ανακοινώσεις της 14ης Σεπτεμβρίου, με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να έχουν μπει για τα καλά στα βαθιά.

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακκιντζί συζητούν για πρώτη φορά μια σειρά από «ευαίσθητα» ζητήματα, όπως τα κεφάλαια της ασφάλειας – εγγυήσεων και του εδαφικού, τα οποία «άγγιξαν» κατά την πρόσφατη συνάντηση τους.

Από τις δημόσιες τοποθετήσεις των ηγετών, διαπιστώνεται ότι η συνάντηση της περασμένης Παρασκευής δεν ήταν αρκετή για να γεφυρώσει τη διάσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εγγυήσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για διαφοροποίηση της θέσης των κατεχομένων από τις Συνθήκες του 1960, η οποία ωστόσο δεν αφήνει ικανοποιημένη την ε/κ πλευρά.Ο ηγέτης των Τ/κ διέψευσε τον Πρόεδρο δηλώνοντας ότι δεν τέθηκε την Παρασκευή ζήτημα αλλαγής του συστήματος των εγγυήσεων και έγινε ανταλλαγή μη δεσμευτικών προτάσεων.

Η εξίσωση δεν έχει ακόμη κλείσει, ωστόσο να σημειωθεί ότι δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες (Τσαβούσογλου, Ακκιντζί, Κασουλίδης) περί φόρμουλας που θα επιτρέπει σε Ε/κ και Τ/κ να αισθάνονται εξίσου ασφαλείς.

Η συζήτηση για τις εγγυήσεις θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των επόμενων συναντήσεων, μαζί με τα ζητήματα του εδαφικού (στην παρούσα φάση «κλειδί» αποτελεί η Μορφού), της οικονομίας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 6,7,10 και 14 Σεπτεμβρίου, οπότε θα αποφασιστεί το εάν τα δεδομένα δικαιολογούν διευθέτηση συνάντησης των ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ και θα εκδοθεί κοινή δήλωση των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κοινή δήλωση Αναστασιάδη – Ακκιντζί θα αναφέρονται τα ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν στις 8 (τελικά) συναντήσεις της εν λόγω φάσης και σε ποια από αυτά καταγράφεται πρόοδος.

Στο μεταξύ, εντός των επόμενων ημερών οι αρχηγοί των κομμάτων θα ανέβουν τα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου για να μελετήσουν τα πρακτικά των συναντήσεων. Προϋπόθεση αποτελεί η τήρηση του εμπάργκο που αποφασίστηκε από τους δύο ηγέτες, το οποίο -μετά τις δηλώσεις για τις εγγυήσεις- φαντάζει… «εύθραυστο». Πάντως, «με το δάκτυλο στη σκανδάλη» ο Μουσταφά Ακκιντζί περιμένει ότι θα υπάρξουν διαρροές…

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network