MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Δείπνο τακτικής και χαμηλών προσδοκιών

Advertisement

Sponsored by exness

Ιδιαίτερα χαμηλές είναι οι προσδοκίες όλων των πλευρών για τις προοπτικές στο Κυπριακό και η οριστικοποίηση της κοινωνικής συνάντησης μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στις 16 Απριλίου σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως λιώσιμο του πάγου ή ότι εύκολα μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για επανέναρξη της διαδικασίας.

Advertisement

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί διανύουν μια από τις χειρότερες φάσεις της σχέσης τους, η οποία «κλονίστηκε σχεδόν ανεπανόρθωτα», σύμφωνα με πληροφορίες και από τις δύο πλευρές. Τη φιλία και την ειλικρίνεια που χαρακτήριζε τη σχέση τους, παρά τις διαφωνίες, διαδέχθηκε η δυσπιστία, η έλλειψη εμπιστοσύνης και η καχυποψία. Ο Νίκος Αναστασιάδης κατηγορεί τον Μουσταφά Ακιντζί ότι προασπίζεται τα συμφέροντα της Τουρκίας και όχι της τκ κοινότητας, ο δε Ακιντζί καταλογίζει στον Νίκο Αναστασιάδη έλλειψη βούλησης για λύση και πολιτικό καιροσκοπισμό.

Τα ρήγματα στις σχέσεις τους άρχισαν στο Μοντ Πελεράν 1 τον Νοέμβριο του 2016 όταν ο Ακιντζί κατέθεσε πρόταση για το 29,2 στο εδαφικό αλλά δεν πήρε το πράσινο φως του Νίκου Αναστασιάδη για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης. Κατηγόρησε τον Αναστασιάδη ότι τον εξέθεσε έναντι της Άγκυρας και ότι έφυγε από το Μοντ Πελεράν 1 προφασιζόμενος αδυναμία του ΑΚΕΛ να τον στηρίξει, κάτι που δεν ίσχυε. Λίγες μέρες αργότερα στο Μόντ Πελεράν 2 ο Ακιντζί αναδιπλώθηκε στο εδαφικό και το προσφυγικό αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόρφου δεν περιλαμβάνεται στις υπό επιστροφή περιοχές, κάτι το οποίο ενόχλησε σφόδρα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η διευθέτηση του δείπνου της 16ης Απριλίου, στην οικία της αναπληρώτριας Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στο κλειστό αεροδρόμιο Λευκωσίας, ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη. Σχεδόν εννιά μήνες μετά το αδιέξοδο στο Κρανς Μοντάνα, Αναστασιάδης και Ακιντζί θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν από κοντά για πρώτη φορά. Στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε δεν υπήρξε καμιά απευθείας επικοινωνία των δύο, ούτε καν τηλεφωνική, εξ υπαιτιότητας του Μουσταφά Ακιντζί. Από τυπικής πλευράς τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι το δείπνο θα είναι ανεπίσημο και ως εκ τούτου δεν θα έχει ημερήσια διάταξη. Στόχος των Ηνωμένων Εθνών και γενικά των ενδιαφερομένων μερών (Αμερικανών, Βρετανών, ΕΕ κ.α.) είναι επανέναρξη του διαλόγου έστω και σε δικοινοτικό επίπεδο μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για εμπλοκή της Τουρκίας σε μια νέα διάσκεψη για τις εγγυήσεις, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και τις άλλες διεθνείς πτυχές του Κυπριακού. «Κρατούμε πολύ μικρό καλάθι» ήταν το σχόλιο αξιωματούχου της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις προσδοκίες που δημιουργεί το δείπνο των δύο ηγετών, οι οποίοι σε αντίθεση με προηγούμενα δείπνα, δεν θα συνοδεύονται από τις συζύγους τους, ούτε από τους διαπραγματευτές ή άλλους συνεργάτες τους.

Στόχος είναι να προκύψει μια ειλικρινής συζήτηση μέσα από την οποία η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ θα διερευνήσει τις προθέσεις της κάθε πλευράς. Σημείο τριβής παραμένει η αξίωση της τουρκικής πλευράς για συζήτηση των ενεργειακών στις διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διαμηνύσει προς κάθε πλευρά ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου αμέσως, υπό τον όρο όμως ότι δεν πρόκειται να συνομιλεί υπό το κράτος απειλητικών ενεργειών στην ΑΟΖ και ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα δεχθεί να θέσει το ενεργειακό στις διαπραγματεύσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέρχεται στο δείπνο έχοντας ως πολιτικό και νομικό όπλο την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ σημαντικές ήταν και οι υποδείξεις που δέχθηκε προσωπικά ο Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο της Βάρνας την περασμένη Δευτέρα. Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι η συναίνεση του Ακιντζί για το δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έγινε κατόπιν υπόδειξης της Άγκυρας μετά ακριβώς από τη σκληρή γραμμή που ακολούθησε έναντι της η Ευρώπη, τόσο στη Σύνοδο Κορυφής των «28» όσο και στην ειδική ευρωτουρκική σύνοδο στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ταγίπ Ερντογάν προέταξε και πάλιν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πλούτους της Κύπρου όταν τέθηκαν ενώπιόν του οι θέσεις της ΕΕ υπέρ του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους ενεργειακούς της πόρους. Ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να δεσμευτεί έναντι των ευρωπαίων συνομιλητών του ότι θα σεβαστεί τις εκκλήσεις των «28», κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να σκληρύνει τη στάση του στο αμέσως επόμενο διάστημα και να επανέλθει με νέες προκλήσεις, στην ΑΟΖ ή και στο Αιγαίο. Από ελληνικής πλευράς έγινε ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ανοχή σε νέες προκλήσεις και η Αθήνα έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε απειλητική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη.

Ερντογάν σε δύο ταμπλό

Η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας παραμένει η ένταξη στην ΕΕ είναι η μια όψη του νομίσματος την ώρα που σκληραίνει τη στάση του σε πολλαπλά μέτωπα, με πρώτο εκείνο της Συρίας, απειλώντας ότι δεν θα διστάσει να συγκρουστεί ακόμη και με αμερικανικά στρατεύματα. Διπλωματικές πηγές ερμηνεύουν τη συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογαν στην προσπάθεια που καταβάλλει να ικανοποιήσει δύο εντελώς διαφορετικά ακροατήρια ενόψει των σχεδίων του για παραμονή στην εξουσία. Από τη μια απευθύνεται στους εθνικιστές, (με τους οποίους το κόμμα του έχει καταλήξει σε συμφωνία συνεργασίας ενόψει των εκλογών του 2019) και από την άλλη θέλει να συντηρήσει τις γέφυρες με το φιλοευρωπαϊκό ρεύμα. Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες για το 2019 όμως αναλυτές θεωρούν δεδομένη την επίσπευσή τους από τον Ταγίπ Ερντογάν για να ανακόψει την πτωτική του πορεία, ιδιαίτερα σαν αποτέλεσμα και των πιέσεων που δέχεται η τουρκική οικονομία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε πρόσφατα ότι η τουρκική οικονομία εμφανίζει σημάδια υπερθέρμανσης και πως το γεγονός ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας είναι το υψηλότερο μεταξύ του G20 σημαίνει ότι η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προθυμία ξένων επενδυτών να χρηματοδοτούν τη χώρα και τις εταιρείες της. Ολοένα και πληθαίνουν τα σημάδια ότι η ισχυρή ανάπτυξη έχει σαθρές βάσεις και δεν είναι αποτέλεσμα βιώσιμης οικονομικής στρατηγικής. Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε το 2017 με ρυθμό 7,4%, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 6,1% και οι δημόσιες δαπάνες κατά 5%. Το πρόβλημα για την Άγκυρα και τις τουρκικές εταιρείες είναι ότι τώρα πρέπει να πληρώσουν και τον λογαριασμό. Σύμφωνα με το Bloomberg, το χρέος των τουρκικών εταιρειών σε ξένο νόμισμα έχει διπλασιαστεί από το 2009 και μετά, και πλέον ανέρχεται στο 40% του ΑΕΠ. Σε αυτό το διάστημα η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερη από τη μισή αξία της έναντι του ευρώ και του δολαρίου, γεγονός που σημαίνει πως έχει αυξηθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε αυτά τα νομίσματα.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΣΕΡΙ / ΑΡΗΣ

ShootandGoal