MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Δε θέλει κατάργηση του πέναλτι 12% η Κυβέρνηση. «Τιμωρητικό μέτρο» λέει στη CT o Σκαρπάρης

Advertisement

Sponsored by exness

«Τιμωρητικό μέτρο το πέναλτι στο συνταξιοδοτικό λέει στη Cyprus Times o ΓΓ της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης – Επιμένουν οι συνταξιούχοι για κατάργηση του – Αρνητική η στάση της Κυβέρνησης – Ζητούν και σύνταξη χηρείας για όλους τους άντρες

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

Δεν κάνουν πίσω οι συνταξιούχοι και επιμένουν πως θα πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία του πέναλτι του 12% που μπαίνει για όσους λαμβάνουν πρόωρη σύνταξη από τα 63 τους έτη, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δε βλέπει με θετικό μάτι μια τέτοια εξέλιξη.

Advertisement

Σε δηλώσεις του στη Cyprus Times ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΥΣΥ, Κώστας Σκαρπάρης, αναφέρει πως «εμείς επιμένουμε να καταργηθεί το πέναλτι για όλους που περνούν τα κριτήρια».

«Δηλαδή, σύμφωνα με τη νομοθεσία για να δικαιούται κάποιος να αιτηθεί για να πάρει σύνταξη στα 63 του έτη, πρέπει να έχει πάνω από 33 χρόνια εισφορές. Μέχρι το 2012-13 που ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση με την επιβολή του μέτρου από την Τρόικα τότε, το ανεχτήκαμε, αλλά τώρα φτάσαμε σε ένα σημείο που πρέπει να επανέλθουν τα δικαιώματα όπως έχουν επανέλθει πολλά άλλα», εξηγεί ο κ. Σκαρπάρης.

Υποδεικνύει επίσης πως «υπήρχαν κι άλλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την Τρόικα τα μνημόνια, όπως η μείωση μισθών, οι έκτακτες εισφορές που έβαζαν οι εργαζόμενοι, οι μειώσεις στα ταμία προνοίας, ο φόρος ακίνητης κτλ. Αυτά τα δικαιώματα τα επαναφέραμε σιγά-σιγά στο σημείο που ήταν πριν, είναι καιρός να καταργηθεί το πέναλτι του 12%, καθώς είναι τιμωρητικό για άτομα που εργάστηκαν πάρα πολλά χρόνια».

Κληθείς να σχολιάσει γιατί χαρακτηρίζουν τιμωρητικό το πέναλτι αυτό έδωσε το εξής παράδειγμα: «Εάν εργάστηκα εγώ και έβαλα 47 χρόνια εισφορές και πάρω τη σύνταξη μου στα 63 θα έχω ένα μόνιμο πέναλτι 12%, ενώ ένας που εργάστηκε τα τελευταία 15 ή 20 χρόνια και ξεκίνησε να βάζει εισφορές από τα 40 του -για διάφορους λόγους- και πάρει σύνταξη στα 65 του δεν θα έχει πέναλτι».

«Δηλαδή, με 1520 χρόνια εισφορές αν πάρεις σύνταξη στα 65 δεν θα πάρεις πέναλτι, ενώ ο άλλος που βάζει στα τριπλάσια χρόνια εισφορές θα πάρει πέναλτι αν πάρει σύνταξη στα 63. Είναι δίκαιο αυτό;», αναρωτιέται.

Αρνητική η στάση της κυβέρνησης

Το όλο θέμα και μια σειρά από άλλα ζητήματα έθεσε η ΕΚΥΣΥ την περασμένη Τετάρτη στον Υπουργό Εργασίας.

Ερωτηθείς ο κ. Σκαρπάρης ποια είναι η στάση του Υπουργού στο αίτημα τους για κατάργηση του πέναλτι, απάντησε πως ήταν αρνητική και πως «παρόλο που του θέσαμε αρκετά επιχειρήματα, δεν ήταν θετικός στο αίτημα μας αυτό».

Ζητούν σύνταξη χηρείας για όλους τους άντρες

Την ίδια ώρα, η ΕΚΥΣΥ ζητά σύνταξη χηρείας για όλους τους άντρες και όχι μόνο γι’ αυτούς που έχουν χηρέψει μετά το 2018.

Ο κ. Σκαρπάρης, εξήγησε πως «έγινε μια βελτίωση της νομοθεσίας τον Γενάρη του 2018 για να δικαιούνται και οι άντρες όταν χάσουν τη σύζυγο τους να λαμβάνουν σύνταξη χηρείας -με τον ίδιο τρόπο που τον λαμβάνουν οι γυναίκες- αλλά άφησαν πίσω ένα αριθμό ανδρών που έχασαν τη σύζυγο τους πριν την 1η Ιανουαρίου του 2018. Αυτή η αδικία συνεχίζεται μέχρι σήμερα».

«Πρώτα απ’ όλα με αυτό τον τρόπο παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, παραβιάζεται πρόνοια του συντάγματος. Δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε.

Δυστυχώς, ούτε και σε αυτό τοποθετήθηκε ο Υπουργός, ωστόσο συμφωνήσαμε είναι χρήσιμο να υπάρξει νέα συνάντηση σύντομα, υπογράμμισε καταληκτικά ο κ. Σκαρπάρης.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network