MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Δ. Δικαστήριο: Μερικώς δεκτές οι προσφυγές στελεχών πρώην Λαϊκής κατά απόφασης της ΕΚΚ

Advertisement

Sponsored by exness

Το Διοικητικό Δικαστήριο αποδέχτηκε μερικώς τις προσφυγές που καταχώρησαν τα στελέχη της πρώην Λαϊκής τράπεζας Ελευθέριος Χιλιαδάκης και Μάρκος Φόρος κατά της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου να τους επιβάλει διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους €170.000 και €90.000 αντίστοιχα αναφορικά με τις επενδύσεις της τράπεζας σε ελληνικά ομόλογα.

Advertisement

Η Επιτροπή με την επίδικη απόφαση της έκρινε ότι Χιλιαδάκης και Φόρος παραβίασαν το άρθρο 40(1) του περί Προϋποθέσεων Διαφάνειας (Κινητές Αξίες προς Διαπραγμάτευση σε Ρυθμιζόμενη Αγορά) Νόμου του 2007 (Ν. 190(Ι)/2007) σε σχέση με δήλωσή τους που περιλήφθηκε στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση της εταιρείας “Marfin Popular Bank Co Limited” για την περίοδο που έληξε στις 30.6.2010 και δήλωσή τους, που περιλήφθηκε στην ετήσια οικονομική έκθεση της εταιρείας για το έτος που έληξε στις 31.12.2010.

Το Δικαστήριο επέτρεψε στους δύο να προσκομίσουν, μέσω των δικηγόρων τους, ως μαρτυρία τόσο αντίγραφο άρθρου της Εφημερίδας Αλήθεια ημερ. 26.1.2014 με τίτλο «Ξεκίνησαν νέες έρευνες για τη Λαϊκή» όσο και ένορκη δήλωση του συντάκτη του συγκεκριμένου άρθρου. Το Δικαστήριο επέτρεψε επίσης την προσκόμιση ως μαρτυρία της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου για το έτος 2008.

Δεν τους επέτρεψε ωστόσο να προσκομίσουν ως μαρτυρία εσωτερικό σημείωμα, ημερομηνίας 11.3.2014, του κ. Σεραφείμ Κωνσταντινίδη, Διευθυντή Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της MIG προς τον κ. Φώτιο Καρατζένη, Διευθυντή Νομικής Υπηρεσίας του ιδίου Ομίλου αναφορικά με τη συνομιλία με τον συντάκτη του άρθρου.

Στις προσφυγές τους, οι Χιλιαδάκης και Φόρος εγείρουν ζήτημα προκατάληψης και έλλειψης αμεροληψίας εκ μέρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που «συνιστά αυτοτελή λόγο ακύρωσης της επίδικης απόφασης» κατηγορώντας την Επιτροπή ότι ενήργησε με αλλότρια κίνητρα και στοχευμένα προς καταδίκη και απόδοση ευθυνών σε διευθυντικά στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας.

Ισχυρίζονται επίσης ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου ήταν προκατειλημμένη εναντίον τους, επικαλούμενοι δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια» ημερομηνίας 26.1.2014  στο οποίο η ίδια ήταν αισιόδοξη πως θα στοιχειοθετηθούν εναντίον των Διοικητικών Συμβούλων της Cyprus Popular Bank Public Co Ltd όχι μόνο αστικές αλλά και ποινικές ευθύνες.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις της κα. Καλογήρου δεν αποδόθηκαν ορθά από την εφημερίδα «Αλήθεια» και το δημοσίευμα «δεν αντανακλούσε το πραγματικό περιεχόμενο των δηλώσεων της Προέδρου». Είναι δε γι’ αυτό το λόγο, όπως υποστηρίζουν, που η εφημερίδα «Αλήθεια» δημοσίευσε διευκρίνιση της Προέδρου της Επιτροπής στις 31.1.2014, στην οποία αναφερόταν ότι «η αισιοδοξία που εξέφρασε αφορούσε την ολοκλήρωση των ερευνών που διεξάγει το συντομότερο δυνατό και όχι το όποιο πιθανό αποτέλεσμά τους».

Διοικητικά πρόστιμα που αθροιζόμενα πλησιάζουν τα 8 εκ. ευρώ είχε επιβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου και στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και εκτελεστικούς αξιωματούχους των δύο τραπεζών αναφορικά με τις επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα. Υπενθυμίζεται το κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους στοίχισε στις κυπριακές τράπεζες €4,5 δισεκατομμύρια.

Να σημειωθεί ότι ο Μάρκος Φόρος είναι ένας εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών της πρώην Λαϊκής τράπεζας. Η υπόθεση είναι ορισμένη για ακρόαση στις 11 Σεπτεμβρίου προκειμένου οι κατηγορούμενοι να απαντήσουν στις εις βάρος τους κατηγορίες.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τέσσερις συνολικά κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα της συνωμοσίας για καταδολίευση, της χειραγώγησης της αγοράς, των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και της τήρησης ψευδών λογαριασμών. Για τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας από το δικαστήριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network