MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Χίλια κομμάτια η συμφωνία για χαλούμι ΠΟΠ. Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι αγωγές τυροκόμων

Advertisement

Sponsored by exness

Συνεχίζονται τα προβλήματα εμπορίας του χαλουμιού ΠΟΠ – Κανένας έλεγχος για ποσόστωση και προδιαγραφές – Έλεγξαν μόνο τις σημάνσεις – «Η συμφωνία εφαρμόζεται κατά το δοκούν» λέει στη Cyprus Times ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας – Δεν απέσυραν τις αγωγές τυροκόμοι και αιγοπροβατοτρόφοι

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

Δεν λένε τα τελειώσουν τα προβλήματα σε σχέση με την εμπορία χαλουμιού ΠΟΠ στην κυπριακή αγορά, με τη συμφωνία που υπέγραψαν αγελαδοτρόφοι, αιγοπροβατοτρόφοι και τυροκόμοι με το Υπουργείο Γεωργίας, να παραβιάζεται και να εφαρμόζεται κατά το δοκούν.

Advertisement

Σε δηλώσεις του στη Cyprus Times ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ, επισημαίνει πως η κατάσταση με το χαλούμι επιδεινώνεται, υποδεικνύοντας πως δεν υπάρχουν έλεγχοι. «Το Υπουργείο Γεωργίας έχει παραδεχθεί ότι δεν έκανε κανένα έλεγχο εκτός από τις σημάνσεις, όπως επίσης και το Υπουργείο Εμπορίου για τις εξαγωγές»,  σημείωσε.

Ο κ. Γαβριήλ εξήγησε πως στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής κάλεσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες για να τους ενημερώσουν λόγω των πιο πάνω προβληματισμών τους. «Από όσα μας λέχθηκαν», συνέχισε, «δεν έγινε κανένας έλεγχος όσον αφορά την ποσόστωση και τις άλλες προδιαγραφές, που εμπεριέχονται μέσα στη συμφωνία και έγινε έλεγχος κατά πόσο υπάρχουν σημάνσεις ΠΟΠ πάνω στα χαλούμια που υπάρχουν στην αγορά. Δηλαδή, το περιεχόμενο του προϊόντος κανένας δεν το έχει ελέγξει μέχρι σήμερα, άρα τη δεδομένη στιγμή δεν ξέρουμε τι είδους χαλούμι τρώμε».

Δεν απέσυραν τις αγωγές τυροκόμοι και αιγοπροβατοτρόφοι

Την ίδια ώρα, ο κ. Γαβριήλ υποδεικνύει πως το χείριστο είναι ότι αυτοί που υπέγραψαν τη συμφωνία δεν την τηρούν, αφού τυροκόμοι και αιγοπροβατοτρόφοι δεν απέσυραν τις νομικές αγωγές που κίνησαν κατά του ΠΟΠ.

Συγκεκριμένα, η Νομική Υπηρεσία ενημέρωσε χθες την Επιτροπή πως μέχρι το τέλος του χρόνου, μια εκ των πολλών αγωγών  που κινηθήκαν εναντίον του φακέλου θα εκδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Δηλαδή απέμεινε ένας μήνας και το Υπουργείο δεν έκανε τίποτα για να αποσύρουν τις αγωγές. Το άρθρο 5 της συμφωνίας -την οποία έχουμε από δημοσιεύματα και αρνούνται να μας παραδώσουν- προβλέπει την απόσυρση των αγωγών», επισημαίνει ο κ. Γαβριήλ.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας υποδεικνύει επίσης πως το Υπουργείο είχε δεσμευτεί να δώσει 10 σεντ ανά λίτρο στους αιγοπροβατοτρόφους και ούτε αυτό το έκανε και το παρέπεμψε στο τέλος του χρόνου. «Η συμφωνία εφαρμόζεται κατά το δοκούν», υπογραμμίζει καταληκτικά.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network