MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Χατζηγιάννης: Φατρίες ανταγωνίζονται για την πώληση ναρκωτικών σε σχολείο

Advertisement

Sponsored by exness

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης σε σημερινές του δηλώσεις αναφέρθηκε σε ανταγωνισμό φατριών για το ποιος θα πουλήσει περισσότερα ναρκωτικά σε συγκεκριμένο σχολείο

Advertisement

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συνέχισε σήμερα, σε κλειστή συνεδρία, τη συζήτηση για το θέμα του σχολικού εκφοβισμού, κρούσματα παραβατικότητας στα σχολεία και τρόπους αντιμετώπισής τους.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι σε σχέση με τη σχολική παραβατικότητα το Υπουργείο Παιδείας ήρθε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής με μια συνολική πρόταση, για την οποία έγινε ενημέρωση και την οποία προτίθεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να την καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Ζητήσαμε όπως πριν κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση για στρατηγική αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία να γίνει εκ νέου μια διαβούλευση ή μια συζήτηση και να ακουστούν και οι εκπαιδευτικές και άλλες οργανώσεις, ώστε και στη φάση της ετοιμασίας της στρατηγικής να έχουν τη δυνατότητα να ακουστούν ή να προβληματιστούν από κοινού οι συντελεστές του τομέα της παιδείας», πρόσθεσε.

Γίνονται, συνέχισε ο κ. Χατζηγιάννης, πράγματα στα σχολεία.

«Υπήρξαν περιστατικά, τα οποία δεν μας τιμούν. Αυτό όμως ανταποκρίνεται και δεν είναι η συνολική εικόνα των μαθητών μας, δεν είναι η συνολική εικόνα των σχολείων μας, αλλά και ούτε η συμπεριφορά των εκπαιδευτικών. Είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό, 0,1%, που ακριβώς αυτό το 0,1% συμπεριλαμβάνει τα πάντα, μέχρι παραβατικότητες με παρανομίες από ναρκωτικά μέχρι και σεξουαλικές παρενοχλήσεις και πάσης φύσεως, εν πάση περιπτώσει παραβατικά φαινόμενα για τα οποία πρέπει να γίνει μια περαιτέρω ανάλυση, ως μελέτη, βάσει της οποίας θα καθοριστεί και η στρατηγική», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει πλάνο αντιμετώπισης των παραβατών, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι υπάρχει εν εξελίξει νομοθεσία από πλευράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τους νεαρούς παραβάτες, το οποίο είναι σε προχωρημένη φάση όπου ξεκινά και η διαβούλευση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη συγκεκριμένη νομοθεσία, προτού αυτή κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατ’ επέκταση στη Βουλή.

Ερωτηθείς αν η Επιτροπή έχει ενημερωθεί ως προ το ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι έγιναν αναφορές σε σχέση με μέτρα.«Η νομοθεσία αυτή αφορά παραβάτες άνω των 14 χρόνων, όμως υπάρχουν παραβάτες οι οποίοι είναι κάτω των 14 χρόνων και αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί κάποιος να τους τιμωρήσει. Υπάρχουν μέτρα τα οποία έγινε εισήγηση από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας. Το πακέτο αυτό ή το σχέδιο πρόληψη της παραβατικότητας θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής, η οποία είναι στα πρόθυρα να καταλήξει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα μέτρα δεν μπορώ να πω γιατί ακόμα βρισκόμαστε στη φάση της στρατηγικής», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι το πρώτο θέμα που πάντα αντιμετωπίζουν είναι ποιος είναι ο κηδεμόνας ή ποιος φέρει την ευθύνη κηδεμονίας ενός ατόμου και απ’ εκεί που ξεκινούν τα προβλήματα με την εκχώρηση δικαιωμάτων ως προς το τι θα εφαρμοστεί γι’ αυτό το συγκεκριμένο παιδί.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν αριθμητικά δεδομένα παραβατικότητας, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι είναι πάνω από 100 περιπτώσεις το χρόνο, τα σοβαρά περιστατικά.«Τέτοιου είδους συμπεριφορές ή περιστατικά έχουν να κάνουν με την εμπορία ναρκωτικών, με τη χρήση ναρκωτικών, με μπούλινγκ, με εκφοβισμούς διαφόρων μορφών. Άρα, λοιπόν, είναι όλα μέσα, είναι όλες οι μορφές συμπεριφορών από ποινικές μέχρι και πολύ πιο ελαφράς μορφής αδικήματα», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν τα παιδιά αυτά ή και οι οικογένειες τους θα παρακολουθούνται από ψυχολόγο, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι θα είναι εισήγηση της πολυθεματικής Επιτροπής το πώς θα αντιμετωπίζεται στη συνέχεια το συγκεκριμένο περιστατικό, κατ’ επέκταση το άτομο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι δεν είναι το σχολείο, το οποίο παράγει την παραβατικότητα.«Το σχολείο διαχειρίζεται την παραβατικότητα. Η κοινωνία μας και η οικογένεια παραδίδει παραβατικά παιδιά στα σχολεία και στη συνέχεια υπάρχει και επιδείνωση μέσω της συναναστροφής. Άρα, το σχολείο λοιπόν θα πρέπει να το διαχειριστεί με τρόπο προληπτικό και στους κανονισμούς λειτουργίας, που αν αυτοί εγκριθούν την Παρασκευή, έχουμε λάβει τέτοιου είδους πρόνοιες μέσα, ώστε δίνοντας εξουσίες στο ίδιο το σχολείο, προληπτικά να δρα στην αρχή της χρονιάς και να ετοιμάζει σχέδιο πώς αντιμετωπίζει την παραβατικότητα επί τόπου για το συγκεκριμένο σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο σχολείο θα λαμβάνει υπόψη το κοινωνικό περιβάλλον της περιοχής ή της πόλης και δεν θα είναι απλώς μια προσέγγιση παγκύπριας εμβέλειας. Μια περιοχή έχει Α κοινωνική δομή, μια άλλη περιοχή έχει διαφορετική κοινωνική κατάσταση», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το πού βρίσκεται η Κύπρος στο θέμα της παραβατικότητας σε σχέση με άλλες χώρες, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «είμαστε μακριά από τη στιγμή που δεν έχουμε συγκροτημένη, ολοκληρωμένη στρατηγική και σχεδιασμό» και πρόσθεσε ότι «είμαστε μικρή χώρα και μου είναι αδιανόητο να υπάρχουν σε σχολείο συμπεριφορές, να ανταγωνίζονται οι φατρίες ποιος θα πουλήσει περισσότερα μέσα σε συγκεκριμένο σχολείο».

Σε ερώτηση αν εννοεί ναρκωτικά, ο κ. Χατζηγιάννης απάντησε καταφατικά.«Αυτά είναι αδιανόητα και είναι πολύ επικίνδυνο το γεγονός ότι να μην υπάρχει μηχανισμός τέτοιος που να μπορεί να φέρει αποτέλεσμα», πρόσθεσε.Ερωτηθείς για το περιστατικό εισόδου ναρκομανή σε σχολείο, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι θα πρέπει να γίνουν κανονισμοί λειτουργίας και για τη δημοτική εκπαίδευση και να λάβουν και εκεί υπόψη τους, το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα δημοτικό σχολείο, ποιοι είναι δικαιούχοι να φέρονται και να περιφέρονται εντός ή εκτός των σχολικών χώρων.

«Αλλά, χωρίς ενδυναμωμένες σχολικές διοικήσεις, θα έχουμε μια συνέχιση αυτής της κατάστασης. Αγγίζουμε αυτό το πρόβλημα μέσα από τους κανονισμούς της μέσης, γιατί δυναμώνουμε το ρόλο του Διευθυντή, το ρόλο του σχολείου και το ρόλο των Βοηθών Διευθυντών, ακόμα και αυτών των εκπαιδευτικών», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, σε δηλώσεις του είπε ότι γίνονται καθημερινά δέκτες πολλών καταγγελιών για προβλήματα, παραβάσεις, για εγκλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά μέσα στα σχολεία.

«Σαν Βουλή θέλουμε να συμβάλουμε και να συνδράμουμε στην επίλυση αυτού του πάρα πολύ σοβαρού θέματος, ιδιαίτερα του σχολικού εκφοβισμού. Η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχει ετοιμάσει και μετά από δική μας παρέμβαση να παρουσιάσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου μια συγκεκριμένη πρόταση στρατηγικού σχεδιασμού. Εμάς η θέση μας, σήμερα, την οποία έχουμε διατυπώσει στην Επιτροπή είναι ότι θα πρέπει ναι μεν να υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός αλλά να προηγηθεί η δημιουργία ενός φορέα, ο οποίος θα εμπλέξει όλες τις οργανώσεις οι οποίες έχουν σχέση με αυτά τα φαινόμενα αλλά κυρίως να προχωρήσει στη διεξαγωγή μίας έρευνας με αποδέκτες και συμμετέχοντες παιδιά, τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς, έτσι που να υπάρξει αποτύπωση της αιτίας και των λόγων που δημιουργούνται όλα αυτά τα φαινόμενα», κατέληξε.

Πηγή:KYΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΜΠΑΚΕΝΓΚΑ;

ShootandGoal