MC MEDIA NETWORK

March 1, 2021 Monday 11:50:30

Εγγραφή στο
Newsletter

Χάσικος στην Ερευνητική: Δεν ήμουν superman… είχα ευθύνη

Όσα κατέθεσε ο Σωκράτης Χάσικος ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις – Δεν ήμουν superman και ούτε έκανα λαμογιές είπε

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Στην κατάθεση του, τα πρακτικά της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ερευνητική Επιτροπή για σκοπούς ίσης μεταχείρισης των μαρτύρων, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος είπε ότι η όλη διεκπεραίωση των αιτήσεων γινόταν μόνο από μια συγκεκριμένη λειτουργό του ΥΠΕΣ.

«Μέσα σε αυτήν τη διαδικασία συμμετείχε και η Βουλή, η οποία Βουλή ας σημειωθεί ουδέποτε μα ουδέποτε έκαμε οποιανδήποτε παρατήρηση πριν να πάρει ο Υπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο τις αιτήσεις για έγκριση ή απόρριψη, αλλά ούτε και προγενέστερα, ούτε και μεταγενέστερα, δηλαδή εγώ θέλω να είμαι επιεικής, μπορεί να μην είχαν τον χρόνο στη Βουλή να εξετάσουν τις αιτήσεις πριν, είχαν όμως όλο τον χρόνο μεταγενέστερα να δουν και αν είχαν οποιανδήποτε παρατήρηση να την κάμουν, ουδέποτε, ενώ ήταν μέρος της διαδικασίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων ουδέποτε, μα ουδέποτε έκαμε οποιανδήποτε παρατήρηση» είπε.

Ερωτηθείς γιατί δεν προσέλαβε διεθνείς οίκους για να κάνουν την διερεύνηση των αιτήσεων, ανέφερε ότι υπήρχε μια φοβία, καθώς, όπως είπε, «προσέγγισαν τότε το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά αντιλαμβάνομαι ίσως και το Υπουργείο Οικονομικών, κάποιοι ιδιώτες του εξωτερικού που αντιπροσωπεύονται από Κύπριους, δεν θυμούμαι τώρα ποιοι ήταν οι Κύπριοι αντιπρόσωποι τους, τα ονόματά τους δεν τα θυμούμαι, οι οποίοι ζήτησαν να αναλάβουν ακριβώς όλη αυτήν τη διαδικασία, διερεύνηση κτλ, αλλά ταυτόχρονα να είναι οι αποκλειστικοί εκπρόσωποι κατά κάποιον τρόπο των αιτήσεων που θα έρχονταν στην Κυπριακή Δημοκρατία για την απόδοση υπηκοότητας».

Κληθείς να δώσει διευκρινήσεις, ανέφερε ότι αυτό είχε γίνει και στη Μάλτα.

Ο κ. Χάσικος τόνισε ότι ο ίδιος αντέδρασε από την πρώτη στιγμή και δεν το άφησε να προχωρήσει, δηλώνοντας μάλιστα στον ΠτΔ ότι «εγώ ατζέντης του καθενός δεν μπορώ να γίνω, διότι αυτό θα γίνει κύριε Πρόεδρε, θα κατηγορηθείτε και εσείς, αλλά κυρίως εγώ ότι είμαστε ατζέντηδες κάποιου και αν θυμάστε τότε ο πρώην Υπουργός της Μάλτας κινδύνευσε μέχρι και φυλάκιση να πάει και άλλοι Υπουργοί κτλ».

Προχωρώντας, ανέφερε ότι την ίδια περίοδο υπήρχε ένας καταιγισμός εξελίξεων όταν «καλούσαν τον Υπουργό να πάει στην τάδε χώρα με τα καλύτερα ξενοδοχεία, luxury τα πάντα, φιλοξενίες, να μιλήσει στο τάδε συνέδριο, όχι μόνο εγώ τις απέρριψα, αλλά και δεν εδέχουμουν λειτουργός του Υπουργείου να συμμετάσχει σε τούτη, θυμούμαι συγκεκριμένα και η κυρία … (λειτουργός του ΥΠΕΣ που χειριζόταν τις αιτήσεις) την οποία στόχευσαν, ούτε η ίδια πήγε ποτέ».

Κατήγγειλε, ωστόσο, ότι κάποιοι άλλοι πήγαν, ενδεχομένως διότι ήταν μια μεγάλη βιομηχανία δυστυχώς.

Κληθείς να απαντήσει ποιοι τελικά πήγαν, ανέφερε ότι ήταν άνθρωποι του συγκεκριμένου business, δίνοντας κάποια ονόματα. Ερωτήθηκε τότε εάν πρόκειται για τον «γαμπρό» συγκεκριμένου προσώπου, το όνομα του οποίου διαγράφηκε από τα πρακτικά.  «Μπορεί να είναι και πολιτικά πρόσωπα, δεν θέλω να είμαι κατηγορηματικός, γιατί δεν είμαι 100 % σίγουρος», απάντησε ο κ. Χάσικος. Σε ερώτηση της κυρίας Καλογήρου εάν ο «γαμπρός», ο οποίος αναφέρθηκε πιο πριν συμμετείχε σε πολλές αιτήσεις πολιτογραφήσεων μέσω του γραφείου του, απάντησε καταφατικά.

Η περιβόητη πολιτογράφηση του Μαλαισιανού

Για την περιβόητη υπόθεση πολιτογράφησης του Μαλαισιανού, ο Σωκράτης Χάσικος ανέφερε πως κατά τον ουσιώδη χρόνο που εξετάστηκε η αίτηση του δεν υπήρχε οτιδήποτε απαγορευτικό.

«Εκείνο που θυμούμαι ξεκάθαρα είναι ότι μετά την πολιτογράφηση, που βγήκε ο βίος και η πολιτεία του κυρίου Λόου, δηλαδή τότε υπήρχε ένα δημοσίευμα το οποίο βρήκα στο Υπουργείο από το internet, ότι κλήθηκε για ανάκριση, κάπως έτσι, αλλά ούτε κατηγορία, ούτε κατηγορήθηκε, ούτε συνελήφθηκε, ούτε εξέτισε ποινή φυλάκισης, δηλαδή μέσ’ στα κριτήρια που είχα εγώ ενώπιον μου δεν ήταν απαγορευτικό το ότι έγραψε μια ιστοσελίδα κάτι, για διάφορους εγράφαν κατά καιρούς, ιδιαίτερα δε στον χώρο που είχε να κάμει με τη Ρωσία κτλ κτλ που εκεί έμπαιναν και άλλα θέματα, δηλαδή αυτό λέμε δίκαιη δίκη και οπόταν τότε εκρίθη μέσα από τα δεδομένα που είχαμε ότι το γεγονός ότι κλήθηκε για κατάθεση δεν ήταν λόγος να μην του δώσουμε υπηκοότητα, όταν δε την ίδια στιγμή οι έρευνες που είχαν γίνει από Interpol, Europol κτλ δεν έδειξαν απολύτως τίποτε, αντιθέτως η Αστυνομία μετά που εδόθη υπηκοότητα αρκετό καιρό, δεν θυμούμαι τώρα πόσους μήνες, μπορεί να είναι και χρόνος .Δεν γνωρίζαμε, ως επίσης η τράπεζα η οποία είχε την ευθύνη το να ελέγξει κατά πόσο τα χρήματα ήταν καθαρά ή όχι, τότε κατά τον ουσιώδη χρόνο μας είχε πει ότι όλα είναι εντάξει, διότι γνωρίζω ότι περνούσε τα χρήματα από τράπεζες, ήταν με βάση εκείνο το σχέδιο νομίζω που ήταν και οι τράπεζες μέσα, με οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας ο έλεγχος τούτος γίνετουν από τις εμπορικές τράπεζες, μπορεί 5 εκατομμύρια να έρθουν στην Κύπρο. Πού το ήξερες κύριε; Ποιος είσαι κύριε; Κτλ. Η τράπεζα έδωσε το οκ τότε. Και του είπα ντροπή σας αυτό που κάμετε. Γιατί τι έκαμαν; Φαίνεται ο developer τότε για αυτήν την περιβόητη βίλα των 5 εκατομμυρίων, ενδεχομένως να χρωστούσε στην τράπεζα, άρπαξαν αυτοί τα 5 εκατομμύρια και όταν πήραν τα 5 εκατομμύρια αμέσως μετά πήγαν και κατάγγειλαν τον εις τη ΜΟ.ΚΑ.Σ.», υπογράμμισε.

Κλήθηκε επίσης να σχολιάσει και το κατά πόσο υπήρξε παρέμβαση από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομος Β’.

«Ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε μια επιστολή στον Υπουργό τζιαί έλεγε για τα όσα διημείφθησαν μεταξύ των, η διαδικασία πήρε περίπου 2 μήνες για να πολιτογραφηθεί. Ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε μια επιστολή και παρακαλούσε διότι είχε και αυτός το συμφέρον το δικό του, δηλαδή ήταν να πουλήσει αυτό το κομμάτι γης που ήταν να κτίσει πάνω τη βίλα του, έδωσε τζιαί €300.000 εκ των υστέρων, δεν είναι θέμα δικό μου, είναι θέμα του Αρχιεπισκόπου, το πρόβλημα είναι ότι ο Υπουργός ενήργησε με τον τρόπο που ενήργησε διότι ο Αρχιεπίσκοπος του έστειλε επιστολή; Κάθε άλλο. Ο Θεός να του τα έστελνε δεν θα τα λάμβανε υπόψη», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον η επιστολή Αρχιεπισκόπου αποτελούσε παρέμβαση ο κ. Χάσικος ανέφερε «παρεμβάσεις από την επιστολή του Αρχιεπισκόπου διότι εγώ δεν θεωρώ παρέμβαση, παρέμβαση είναι στα εισαγωγικά, δεν υπήρχε καμιά παρέμβαση, καμιά. Το μόνο που είχαμε ήταν την επιστολή του Αρχιεπισκόπου, αλλά σας λέω και το πιστεύω τούντο πράγμα, δηλαδή φτάσαμε στο σημείο να μιλούμε ότι και δεν μιλώ για εσάς, να θεωρείται ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου ατζέντης; Αν είναι δυνατόν, δηλαδή  αν ο Αρχιεπίσκοπος γνώριζε ότι ο συγκεκριμένος είναι τούτος που εκ των υστέρων διεφάνη ούτε θα το καταδέχετουν να πάρει τις 500.000, αυτή είναι η ταπεινή μου άποψη. Πολύ περισσότερο εγώ αν γνώριζα ότι αυτός ο άνθρωπος εν τούτος που καταχράστηκε βιός από τη χώρα του, υπήρχε περίπτωση ένα τοις εκατομμύριο εγώ να τον έκαμα Κύπριο υπήκοο;»

Οι τρομοκράτες και η Καμπότζη

Η ερευνητική επιτροπή του υπενθύμισε ότι το 2015 ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής έκανε δηλώσεις, όπως παραδείγματος χάρη ότι δεν δίνουν άδειες ούτε σε τρομοκράτες, ούτε σε εμπόρους ναρκωτικών .

«Ήταν θέμα αρχής, δεν μπορεί κάποιος τρομοκράτης, εξού και ήταν οι ασφαλιστικές δικλείδες με την εμπλοκή των τραπεζών σε σχέση με την καθαρότητα των χρημάτων που είχαν αυτοί οι υποψήφιοι επενδυτές, αυτό ήταν το πρώτο κομμάτι σε σχέση με τον έλεγχο, το άλλο κομμάτι ήταν σε συνεργασία με υπηρεσίες, όπως ήταν Interpol και Europol, τα οποία γίνονταν μέσω της Αστυνομίας Κύπρου, κατά πόσο πράγματι ο συγκεκριμένος δεν εμπίπτει σ’ αυτά που λέμε τα απαγορευτικά για να γίνει υπήκοος, αυτά γίνοντο κύριε Πρόεδρε, γίνοντο, δηλαδή μπορεί κάποιες άλλες υπηρεσίες όπως αυτές που σήμερα έχει η Δημοκρατία αυτοί οι οίκοι να μπορούσαν να κάμουν κάτι περαιτέρω, όπου δεν πιστεύω ότι ειδικά σε θέματα τρομοκρατών ή εμπόρων ναρκωτικών, Interpol, Interpol δεν ήταν σε θέση να τα κάμουν, πιστεύω μπορούσαν να τα κάμουν, αλλά έβλεπα και χθες που ένα ρεπορτάζ που έκανε ο ΑΝΤ1 Ελλάδος στο οποίο συμμετείχα και εγώ σε κάποια πράγματα, που έλεγε ότι στην Καμποτία ότι ο συγκεκριμένος είναι Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας, διαφάνηκε ότι ήταν ο ίδιος η Interpol, άρα στα πλαίσια της έρευνας που έκανε η Αστυνομία, διότι αν θέλετε να μιλήσουμε για τη συγκεκριμένη περίπτωση της Καμποτίας είχαμε μια αίτηση από μια Καμποτιανή, την οποία το μόνο στοιχείο που είχαμε ήταν ότι ήταν αδελφότεχνη του πρωθυπουργού και σύζυγος του Βοηθού Αρχηγού της Αστυνομίας ήταν, τα στοιχεία που είχαμε τότε», είπε.

Ο κύριος Χάσικος εξέφρασε επίσης την άποψη πως ο διάδοχος του Κωνσταντίνος Πετρίδης έκαμε καλή δουλειά, δηλαδή αυτοί που βρήκε για να χειρίζονται όλα αυτά είναι αξιόπιστοι, με δεκαετίες στον τομέα τούτον και άρα δεν υπήρχε κίνδυνος ή θέμα η κυπριακή Δημοκρατία να εξαπατήσουν προς όφελος κάποιου.

Δεν ήμουν superman

Στη συνέχεια ανέφερε πως ο ίδιος ως υπουργός δεν ήταν superman.

Στο ερώτημα κατά πόσον την αποκλειστική ευθύνη για την πορεία του προγράμματος φέρει μία Δημόσια Υπάλληλος για την οποίαν έκανε αρκετές αναφορές ο κ. Χάσικος και ιδιαίτερα για την εμπιστοσύνη που της είχε, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών τόνισε «Όχι κάμνετε λάθος. Ευθύνη εγώ είχα, εγώ ήμουν ο Υπουργός. Η κυρία … ήταν μια αξιόλογη δημόσια υπάλληλος ρητά, το αν ο Υπουργός την εμπιστεύετουν ή όχι είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, εν τζιαί έκαμε πολιτική, εν τζιαί είχε εξουσία. Η κυρία …. έκαμε αυστηρά τη δουλειά της που έπρεπε και είναι εδώ ακριβώς που την εμπιστεύομαι, έκαμε τη δουλειά της, δηλαδή ήταν σωστή, έκαμε τη διερεύνησή της, στο κομμάτι που της αναλογούσε, ήταν ο άνθρωπος που επικοινωνούσε με το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά την ευθύνη την είχα εγώ 100% και αν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό με την έννοια ότι εξαπατούσε τον Υπουργό ή παραπλανούσε κτλ, είναι ένα άλλο θέμα, αλλά η ευθύνη είναι του Υπουργού».

Όσα κατέθεσε ο Σωκράτης Χάσικος ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις – Δεν ήμουν superman και ούτε έκανα λαμογιές είπε

Στην κατάθεση του, τα πρακτικά της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ερευνητική Επιτροπή για σκοπούς ίσης μεταχείρισης των μαρτύρων, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος είπε ότι η όλη διεκπεραίωση των αιτήσεων γινόταν μόνο από μια συγκεκριμένη λειτουργό του ΥΠΕΣ.

«Μέσα σε αυτήν τη διαδικασία συμμετείχε και η Βουλή, η οποία Βουλή ας σημειωθεί ουδέποτε μα ουδέποτε έκαμε οποιανδήποτε παρατήρηση πριν να πάρει ο Υπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο τις αιτήσεις για έγκριση ή απόρριψη, αλλά ούτε και προγενέστερα, ούτε και μεταγενέστερα, δηλαδή εγώ θέλω να είμαι επιεικής, μπορεί να μην είχαν τον χρόνο στη Βουλή να εξετάσουν τις αιτήσεις πριν, είχαν όμως όλο τον χρόνο μεταγενέστερα να δουν και αν είχαν οποιανδήποτε παρατήρηση να την κάμουν, ουδέποτε, ενώ ήταν μέρος της διαδικασίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων ουδέποτε, μα ουδέποτε έκαμε οποιανδήποτε παρατήρηση» είπε.

Ερωτηθείς γιατί δεν προσέλαβε διεθνείς οίκους για να κάνουν την διερεύνηση των αιτήσεων, ανέφερε ότι υπήρχε μια φοβία, καθώς, όπως είπε, «προσέγγισαν τότε το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά αντιλαμβάνομαι ίσως και το Υπουργείο Οικονομικών, κάποιοι ιδιώτες του εξωτερικού που αντιπροσωπεύονται από Κύπριους, δεν θυμούμαι τώρα ποιοι ήταν οι Κύπριοι αντιπρόσωποι τους, τα ονόματά τους δεν τα θυμούμαι, οι οποίοι ζήτησαν να αναλάβουν ακριβώς όλη αυτήν τη διαδικασία, διερεύνηση κτλ, αλλά ταυτόχρονα να είναι οι αποκλειστικοί εκπρόσωποι κατά κάποιον τρόπο των αιτήσεων που θα έρχονταν στην Κυπριακή Δημοκρατία για την απόδοση υπηκοότητας».

Κληθείς να δώσει διευκρινήσεις, ανέφερε ότι αυτό είχε γίνει και στη Μάλτα.

Ο κ. Χάσικος τόνισε ότι ο ίδιος αντέδρασε από την πρώτη στιγμή και δεν το άφησε να προχωρήσει, δηλώνοντας μάλιστα στον ΠτΔ ότι «εγώ ατζέντης του καθενός δεν μπορώ να γίνω, διότι αυτό θα γίνει κύριε Πρόεδρε, θα κατηγορηθείτε και εσείς, αλλά κυρίως εγώ ότι είμαστε ατζέντηδες κάποιου και αν θυμάστε τότε ο πρώην Υπουργός της Μάλτας κινδύνευσε μέχρι και φυλάκιση να πάει και άλλοι Υπουργοί κτλ».

Προχωρώντας, ανέφερε ότι την ίδια περίοδο υπήρχε ένας καταιγισμός εξελίξεων όταν «καλούσαν τον Υπουργό να πάει στην τάδε χώρα με τα καλύτερα ξενοδοχεία, luxury τα πάντα, φιλοξενίες, να μιλήσει στο τάδε συνέδριο, όχι μόνο εγώ τις απέρριψα, αλλά και δεν εδέχουμουν λειτουργός του Υπουργείου να συμμετάσχει σε τούτη, θυμούμαι συγκεκριμένα και η κυρία … (λειτουργός του ΥΠΕΣ που χειριζόταν τις αιτήσεις) την οποία στόχευσαν, ούτε η ίδια πήγε ποτέ».

Κατήγγειλε, ωστόσο, ότι κάποιοι άλλοι πήγαν, ενδεχομένως διότι ήταν μια μεγάλη βιομηχανία δυστυχώς.

Κληθείς να απαντήσει ποιοι τελικά πήγαν, ανέφερε ότι ήταν άνθρωποι του συγκεκριμένου business, δίνοντας κάποια ονόματα. Ερωτήθηκε τότε εάν πρόκειται για τον «γαμπρό» συγκεκριμένου προσώπου, το όνομα του οποίου διαγράφηκε από τα πρακτικά.  «Μπορεί να είναι και πολιτικά πρόσωπα, δεν θέλω να είμαι κατηγορηματικός, γιατί δεν είμαι 100 % σίγουρος», απάντησε ο κ. Χάσικος. Σε ερώτηση της κυρίας Καλογήρου εάν ο «γαμπρός», ο οποίος αναφέρθηκε πιο πριν συμμετείχε σε πολλές αιτήσεις πολιτογραφήσεων μέσω του γραφείου του, απάντησε καταφατικά.

Η περιβόητη πολιτογράφηση του Μαλαισιανού

Για την περιβόητη υπόθεση πολιτογράφησης του Μαλαισιανού, ο Σωκράτης Χάσικος ανέφερε πως κατά τον ουσιώδη χρόνο που εξετάστηκε η αίτηση του δεν υπήρχε οτιδήποτε απαγορευτικό.

«Εκείνο που θυμούμαι ξεκάθαρα είναι ότι μετά την πολιτογράφηση, που βγήκε ο βίος και η πολιτεία του κυρίου Λόου, δηλαδή τότε υπήρχε ένα δημοσίευμα το οποίο βρήκα στο Υπουργείο από το internet, ότι κλήθηκε για ανάκριση, κάπως έτσι, αλλά ούτε κατηγορία, ούτε κατηγορήθηκε, ούτε συνελήφθηκε, ούτε εξέτισε ποινή φυλάκισης, δηλαδή μέσ’ στα κριτήρια που είχα εγώ ενώπιον μου δεν ήταν απαγορευτικό το ότι έγραψε μια ιστοσελίδα κάτι, για διάφορους εγράφαν κατά καιρούς, ιδιαίτερα δε στον χώρο που είχε να κάμει με τη Ρωσία κτλ κτλ που εκεί έμπαιναν και άλλα θέματα, δηλαδή αυτό λέμε δίκαιη δίκη και οπόταν τότε εκρίθη μέσα από τα δεδομένα που είχαμε ότι το γεγονός ότι κλήθηκε για κατάθεση δεν ήταν λόγος να μην του δώσουμε υπηκοότητα, όταν δε την ίδια στιγμή οι έρευνες που είχαν γίνει από Interpol, Europol κτλ δεν έδειξαν απολύτως τίποτε, αντιθέτως η Αστυνομία μετά που εδόθη υπηκοότητα αρκετό καιρό, δεν θυμούμαι τώρα πόσους μήνες, μπορεί να είναι και χρόνος .Δεν γνωρίζαμε, ως επίσης η τράπεζα η οποία είχε την ευθύνη το να ελέγξει κατά πόσο τα χρήματα ήταν καθαρά ή όχι, τότε κατά τον ουσιώδη χρόνο μας είχε πει ότι όλα είναι εντάξει, διότι γνωρίζω ότι περνούσε τα χρήματα από τράπεζες, ήταν με βάση εκείνο το σχέδιο νομίζω που ήταν και οι τράπεζες μέσα, με οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας ο έλεγχος τούτος γίνετουν από τις εμπορικές τράπεζες, μπορεί 5 εκατομμύρια να έρθουν στην Κύπρο. Πού το ήξερες κύριε; Ποιος είσαι κύριε; Κτλ. Η τράπεζα έδωσε το οκ τότε. Και του είπα ντροπή σας αυτό που κάμετε. Γιατί τι έκαμαν; Φαίνεται ο developer τότε για αυτήν την περιβόητη βίλα των 5 εκατομμυρίων, ενδεχομένως να χρωστούσε στην τράπεζα, άρπαξαν αυτοί τα 5 εκατομμύρια και όταν πήραν τα 5 εκατομμύρια αμέσως μετά πήγαν και κατάγγειλαν τον εις τη ΜΟ.ΚΑ.Σ.», υπογράμμισε.

Κλήθηκε επίσης να σχολιάσει και το κατά πόσο υπήρξε παρέμβαση από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομος Β’.

«Ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε μια επιστολή στον Υπουργό τζιαί έλεγε για τα όσα διημείφθησαν μεταξύ των, η διαδικασία πήρε περίπου 2 μήνες για να πολιτογραφηθεί. Ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε μια επιστολή και παρακαλούσε διότι είχε και αυτός το συμφέρον το δικό του, δηλαδή ήταν να πουλήσει αυτό το κομμάτι γης που ήταν να κτίσει πάνω τη βίλα του, έδωσε τζιαί €300.000 εκ των υστέρων, δεν είναι θέμα δικό μου, είναι θέμα του Αρχιεπισκόπου, το πρόβλημα είναι ότι ο Υπουργός ενήργησε με τον τρόπο που ενήργησε διότι ο Αρχιεπίσκοπος του έστειλε επιστολή; Κάθε άλλο. Ο Θεός να του τα έστελνε δεν θα τα λάμβανε υπόψη», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον η επιστολή Αρχιεπισκόπου αποτελούσε παρέμβαση ο κ. Χάσικος ανέφερε «παρεμβάσεις από την επιστολή του Αρχιεπισκόπου διότι εγώ δεν θεωρώ παρέμβαση, παρέμβαση είναι στα εισαγωγικά, δεν υπήρχε καμιά παρέμβαση, καμιά. Το μόνο που είχαμε ήταν την επιστολή του Αρχιεπισκόπου, αλλά σας λέω και το πιστεύω τούντο πράγμα, δηλαδή φτάσαμε στο σημείο να μιλούμε ότι και δεν μιλώ για εσάς, να θεωρείται ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου ατζέντης; Αν είναι δυνατόν, δηλαδή  αν ο Αρχιεπίσκοπος γνώριζε ότι ο συγκεκριμένος είναι τούτος που εκ των υστέρων διεφάνη ούτε θα το καταδέχετουν να πάρει τις 500.000, αυτή είναι η ταπεινή μου άποψη. Πολύ περισσότερο εγώ αν γνώριζα ότι αυτός ο άνθρωπος εν τούτος που καταχράστηκε βιός από τη χώρα του, υπήρχε περίπτωση ένα τοις εκατομμύριο εγώ να τον έκαμα Κύπριο υπήκοο;»

Οι τρομοκράτες και η Καμπότζη

Η ερευνητική επιτροπή του υπενθύμισε ότι το 2015 ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής έκανε δηλώσεις, όπως παραδείγματος χάρη ότι δεν δίνουν άδειες ούτε σε τρομοκράτες, ούτε σε εμπόρους ναρκωτικών .

«Ήταν θέμα αρχής, δεν μπορεί κάποιος τρομοκράτης, εξού και ήταν οι ασφαλιστικές δικλείδες με την εμπλοκή των τραπεζών σε σχέση με την καθαρότητα των χρημάτων που είχαν αυτοί οι υποψήφιοι επενδυτές, αυτό ήταν το πρώτο κομμάτι σε σχέση με τον έλεγχο, το άλλο κομμάτι ήταν σε συνεργασία με υπηρεσίες, όπως ήταν Interpol και Europol, τα οποία γίνονταν μέσω της Αστυνομίας Κύπρου, κατά πόσο πράγματι ο συγκεκριμένος δεν εμπίπτει σ’ αυτά που λέμε τα απαγορευτικά για να γίνει υπήκοος, αυτά γίνοντο κύριε Πρόεδρε, γίνοντο, δηλαδή μπορεί κάποιες άλλες υπηρεσίες όπως αυτές που σήμερα έχει η Δημοκρατία αυτοί οι οίκοι να μπορούσαν να κάμουν κάτι περαιτέρω, όπου δεν πιστεύω ότι ειδικά σε θέματα τρομοκρατών ή εμπόρων ναρκωτικών, Interpol, Interpol δεν ήταν σε θέση να τα κάμουν, πιστεύω μπορούσαν να τα κάμουν, αλλά έβλεπα και χθες που ένα ρεπορτάζ που έκανε ο ΑΝΤ1 Ελλάδος στο οποίο συμμετείχα και εγώ σε κάποια πράγματα, που έλεγε ότι στην Καμποτία ότι ο συγκεκριμένος είναι Βοηθός Αρχηγός της Αστυνομίας, διαφάνηκε ότι ήταν ο ίδιος η Interpol, άρα στα πλαίσια της έρευνας που έκανε η Αστυνομία, διότι αν θέλετε να μιλήσουμε για τη συγκεκριμένη περίπτωση της Καμποτίας είχαμε μια αίτηση από μια Καμποτιανή, την οποία το μόνο στοιχείο που είχαμε ήταν ότι ήταν αδελφότεχνη του πρωθυπουργού και σύζυγος του Βοηθού Αρχηγού της Αστυνομίας ήταν, τα στοιχεία που είχαμε τότε», είπε.

Ο κύριος Χάσικος εξέφρασε επίσης την άποψη πως ο διάδοχος του Κωνσταντίνος Πετρίδης έκαμε καλή δουλειά, δηλαδή αυτοί που βρήκε για να χειρίζονται όλα αυτά είναι αξιόπιστοι, με δεκαετίες στον τομέα τούτον και άρα δεν υπήρχε κίνδυνος ή θέμα η κυπριακή Δημοκρατία να εξαπατήσουν προς όφελος κάποιου.

Δεν ήμουν superman

Στη συνέχεια ανέφερε πως ο ίδιος ως υπουργός δεν ήταν superman.

Στο ερώτημα κατά πόσον την αποκλειστική ευθύνη για την πορεία του προγράμματος φέρει μία Δημόσια Υπάλληλος για την οποίαν έκανε αρκετές αναφορές ο κ. Χάσικος και ιδιαίτερα για την εμπιστοσύνη που της είχε, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών τόνισε «Όχι κάμνετε λάθος. Ευθύνη εγώ είχα, εγώ ήμουν ο Υπουργός. Η κυρία … ήταν μια αξιόλογη δημόσια υπάλληλος ρητά, το αν ο Υπουργός την εμπιστεύετουν ή όχι είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, εν τζιαί έκαμε πολιτική, εν τζιαί είχε εξουσία. Η κυρία …. έκαμε αυστηρά τη δουλειά της που έπρεπε και είναι εδώ ακριβώς που την εμπιστεύομαι, έκαμε τη δουλειά της, δηλαδή ήταν σωστή, έκαμε τη διερεύνησή της, στο κομμάτι που της αναλογούσε, ήταν ο άνθρωπος που επικοινωνούσε με το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά την ευθύνη την είχα εγώ 100% και αν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό με την έννοια ότι εξαπατούσε τον Υπουργό ή παραπλανούσε κτλ, είναι ένα άλλο θέμα, αλλά η ευθύνη είναι του Υπουργού».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

Συμβόλαιο Μπεργκ/Ομονοιάτες

Άρεσε στους Ομονοιάτες ο τρόπος που απάντησε ο Μπεργκ για το ενδεχόμενο να μείνει στην Ομόνοια. Μετά από σχετική ερώτηση είπε πως είναι χαρούμενος και...

Χρυσές Σφαίρες 2021: Οι καλύτερες εμφανίσεις στο «virtual red carpet» (pics)

Οι καλύτερες εμφανίσεις στο… εικονικό κόκκινο χαλί της 78ης απονομής! Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι Χρυσές Σφαίρες 2021! Παρουσιάστριες η Tina Fey και Amy Poehler, οι...

Αλέξια: Τα πυρά της στους ιθύνοντες του ΡΙΚ για τη φετινή συμμετοχή της Κύπρου στην Eurovision (Βίντεο)

Χαμός με τη φετινή ανάθεση της Κυπριακής συμμετοχής στη Eurovision και το τραγούδι “El Diablo”. Η Αλέξια ανάρτησε ένα μακροσκελές κείμενο που απευθύνεται στο κρατικό...

MC MEDIA NETWORK

Συμβόλαιο Μπεργκ/Ομονοιάτες

Άρεσε στους Ομονοιάτες ο τρόπος που απάντησε ο Μπεργκ για το ενδεχόμενο να μείνει στην Ομόνοια. Μετά από σχετική ερώτηση είπε πως είναι χαρούμενος και...

Χρυσές Σφαίρες 2021: Οι καλύτερες εμφανίσεις στο «virtual red carpet» (pics)

Οι καλύτερες εμφανίσεις στο… εικονικό κόκκινο χαλί της 78ης απονομής! Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι Χρυσές Σφαίρες 2021! Παρουσιάστριες η Tina Fey και Amy Poehler, οι...

Αλέξια: Τα πυρά της στους ιθύνοντες του ΡΙΚ για τη φετινή συμμετοχή της Κύπρου στην Eurovision (Βίντεο)

Χαμός με τη φετινή ανάθεση της Κυπριακής συμμετοχής στη Eurovision και το τραγούδι “El Diablo”. Η Αλέξια ανάρτησε ένα μακροσκελές κείμενο που απευθύνεται στο κρατικό...

Lifestyle

ΑΠΙΘΑΝΟ: Το γκολ της χρονιάς η Νοτς Κάουντι!

Ένα καταπληκτικό γκολ που θέτει υποψηφιότητα για το βραβείο «Φέρεντς Πούσκας» πέτυχε ο Ελάισα Σαμ της Νοτς Κάουντι. Η ιστορική αγγλική ομάδα αγωνίζεται στην 5η...

Lifestyle

Συμβόλαιο Μπεργκ/Ομονοιάτες

Άρεσε στους Ομονοιάτες ο τρόπος που απάντησε ο Μπεργκ για το ενδεχόμενο να μείνει στην Ομόνοια. Μετά από σχετική ερώτηση είπε πως είναι χαρούμενος και...

Κομισιόν: Τον Μάρτιο η πρόταση για ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

Αναμένεται να ισχύει για όλη την Ε.Ε - Όλες οι πληροφορίες #cyprustimes

Advertorials