MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Χάμοντ: Έτοιμη για οικονομική στήριξη της λύσης η Βρετανία

Advertisement

Sponsored by exness

Την πλήρη ευελιξία της Βρετανίας ως προς το ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη, καθώς και την προσπάθειά της να εξασφαλίσει διεθνή οικονομική στήριξη για την κάλυψη του κόστους της διευθέτησης του περιουσιακού στην επανενωμένη Κύπρο, σημείωσε σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο περιθώριο του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φίλιπ Χάμοντ

Advertisement

Η εκδήλωση το βράδυ της Κυριακής στο Μάντσεστερ, όπου διεξάγεται φέτος το ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, διοργανώθηκε από τους «Συντηρητικούς Φίλους της Κύπρου». Παρέστησαν μέλη της βρετανικής κυβέρνησης, βουλευτές, ευρωβουλευτές και μέλη των Συντηρητικών, καθώς και στελέχη της παροικίας.

Ο κ. Χάμοντ είπε ότι κατά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε την αίσθηση που έχει αποκομίσει τους τελευταίους 12 μήνες ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών ότι «η λύση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος είναι τώρα κάτι πραγματικά εντός των δυνατοτήτων μας».

Όπως πρόσθεσε, στα πρόσωπα του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί υπάρχουν δύο πολιτικοί που έχουν καλή σχέση μεταξύ τους και που έχουν «μια ξεκάθαρη επιδίωξη να αφήσουν μία κληρονομιά με την επανένωση του νησιού».

Ο κ. Χάμοντ συμπλήρωσε ότι υπάρχει επίσης «η συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης» αλλά και «ενεργή ενθάρρυνση της τουρκικής κυβέρνησης», κάτι που όπως σημείωσε «επανελέγχει» κάθε φορά που μιλά με Τούρκο ομόλογό του, όπως είχε κάνει το πρωινό της Κυριακής με το Αχμέτ Νταβούτογλου. Είπε επίσης ότι και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον «ανέκρινε» τον Πρόεδρο Ερντογάν επ’ αυτού στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών είπε στη συνέχεια ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να βοηθήσει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο μπορεί ώστε να συμφωνηθεί μια λύση. «Είμαστε ασφαλώς μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις του συντάγματος της Κύπρου και είμαστε εντελώς ευέλικτοι αναφορικά με το μελλοντικό μας ρόλο και σχέση με την Κύπρο επ’ αυτού του θέματος. Αν βοηθά, θα εξετάσουμε οποιαδήποτε επιλογή συμφωνήσουν τα (εμπλεκόμενα) μέρη», ήταν η τοποθέτηση του Φίλιπ Χάμοντ.

Ο Βρετανός Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι είναι γνωστό πως η επίλυση του εκκρεμούς περιουσιακού ζητήματος είναι πιθανό να απαιτήσει σημαντική οικονομική ενίσχυση. «Έχουμε αναλάβει το έργο της συνεργασίας με τους εταίρους μας στην ΕΕ, με τις ΗΠΑ, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η διεθνής κοινότητα είναι σε θέση να κινητοποιηθεί για να στηρίξει μια λύση με την αναγκαία οικονομική υποστήριξη».

Ο κ. Χάμοντ σχολίασε ότι έχει την αίσθηση πως θα πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ποσό, αλλά τόνισε ότι μετά από σχετική συζήτηση που είχε προ διμήνου και με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι υπάρχει συμφωνία πως τα όποια χρήματα θα αξίζουν για τον σκοπό μίας όχι συνηθισμένης στην περιοχή επίλυσης μίας μακροχρόνιας διένεξης. «Νομίζω ότι μπορείτε να βασίζεστε, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ να συμπράξουν για την υποστήριξη της λύσης», είπε ο κ. Χάμοντ.

Εκτίμησε εξάλλου πως μετά από ακόμα τέσσερις-πέντε μήνες προσπάθειας υπάρχει η πιθανότητα ενός δημοψηφίσματος το ερχόμενο έτος: «Θα είναι μία ιστορική στιγμή. Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας τώρα, αν το χάσουμε τα άστρα ίσως να μην ευθυγραμμιστούν ποτέ ξανά κατά τον ίδιο τρόπο. (…) Ελπίζω λοιπόν πραγματικά ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μίας πραγματικά ιστορικής εξέλιξης».

Συμπλήρωσε πως μια λύση θα δημιουργούσε πρόσθετα οφέλη, όπως η εκ βάθρων αλλαγή στις συζητήσεις της ΕΕ με την Τουρκία και ο τρόπος λειτουργίας του ΝΑΤΟ, που θα αποκτούσε καλύτερη συνεργασία με την ΕΕ.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών έκανε επίσης αναφορά στην «πολύ σημαντική» ιστορική αλλά και σύγχρονη σχέση Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου, όπως κατέδειξε η συνεργασία στις προσπάθειες της Λευκωσίας να αντιμετωπίσει τις πρόσφατες οικονομικές προκλήσεις. Επίσης, έγινε λόγος για στενή συνεργασία ως προς την επιδίωξη μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, με βασικό κοινό άξονα την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς υπηρεσιών. Ο κ. Χάμοντ εξήρε τέλος την προσφορά της κυπριακής παροικίας στο δημόσιο και πολιτικό βίο της Βρετανίας.

Τον λόγο πήρε σύντομα και ο Υπουργός Ευρώπης της βρετανικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο οποίος είπε πως οι εξελίξεις των τελευταίων έξι-επτά μηνών στο Κυπριακό «είναι πιο ελπιδοφόρες και δίνουν μεγαλύτερους πραγματικούς λόγους αισιοδοξίας από οτιδήποτε έχουμε δει από τις μέρες του Σχεδίου Ανάν και πριν από αυτό ακόμα». Όπως είπε, αυτό του διαμηνύουν οι ηγέτες της κυπριακής κυβέρνησης, της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο κ. Έιντε και άλλοι.

Την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού εξέφρασαν επίσης η Πρόεδρος των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου, υπουργός της κυβέρνησης Κάμερον και βουλευτής βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλιερς, που εξήρε το ρόλο της παροικίας, ο επικεφαλής της οργάνωσης Τζέισον Χαραλάμπους, ο οποίος χαρακτήρισε την Κύπρο «δυνατό και αξιόπιστο σύμμαχο της Βρετανίας», καθώς και ο ευρωβουλευτής Δρ Τσαρλς Τάνοκ. Ο τελευταίος μίλησε για διαφορετική, «πολύ πιο ταπεινή και πολύ πιο αισιόδοξη προσέγγιση» προς τον ίδιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από εκπροσώπους του ψευδοκράτους μετά την ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.

 

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network