MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Χαμόγελα στην «πρεμιέρα». Βατό το δοκίμιο των Νέων Ελληνικών, λένε μαθητές και φιλόλογοι στη CT

Advertisement

Sponsored by exness

Ικανοποιημένοι πρέπει να είναι οι εξεταζόμενοι μαθητές και υποψήφιοι φοιτητές από το δοκίμιο των Νέων Ελληνικών. Η Cyprus Times μίλησε τόσο με φιλόλογους όσο και με μαθητές και πήρε τον παλμό της πρώτης μέρας των Παγκύπριων Εξετάσεων.

Advertisement

Ένα τρίωρο είχαν στη διάθεση τους, οι μαθητές των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών αλλά και παλιοί απόφοιτοι που διεκδικούν μία θέση στα Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας, για να λύσουν το δοκίμιο των Νέων Ελληνικών. Το μόνο υποχρεωτικό μάθημα των Παγκύπριων εξετάσεων που κατά καιρούς δυσκολεύει τους μαθητές. Τα πράγματα όμως φέτος φαίνεται να είναι αλλιώτικα.

Μιλώντας στη Cyprus Times η φιλόλογος Ελισάβετ Πέτρου ανέφερε ότι ένας μέσος μαθητής θα μπορούσε να ανταποκριθεί νοουμένου ότι πήγε στην εξέταση διαβασμένος. «Ήταν ένα βατό κείμενο, οι απαντήσεις στις ερωτήσεις του λογοτεχνικού κειμένου ‘έβγαιναν’ μέσα από το κείμενο, η γραμματική ήταν επίσης εύκολη και γενικά ήταν ένα δοκίμιο βγαλμένο μέσα από τη διδακτέα ύλη», δήλωσε η κυρία Πέτρου.

Η μοναδική δυσκολία -αν μπορεί να το πει κανείς-, πρόσθεσε, ήταν η δεύτερη άσκηση του δοκιμίου που οι μαθητές κλήθηκαν να αναπτύξουν τη θέση του δοκιμιογράφου, κάτι που γενικά, όπως είπε, δυσκολεύει τους μαθητές.

Όσον αφορά το θέμα της έκθεσης, η κυρία Πέτρου ανέφερε ότι ο καταναλωτισμός θεωρείται από τους εύκολους θεματικούς κύκλους. «Η έκθεση επεκτεινόταν από τον καταναλωτισμό μέχρι και την ελευθερία του ανθρώπου, δηλαδή πως ο ίδιος ο άνθρωπος μπορεί να το αντιμετωπίσει για να είναι εσωτερικά ελεύθερος. Είναι ένα συνηθισμένο πάντρεμα, δεν είναι κάτι που ξαφνιάζει όπως το δοκίμιο του 2015 που με το θέμα των ψευδαισθήσεων, που δυσκόλεψε τους μαθητές και δεν ήξεραν τι να γράψουν. Ήταν απόλυτα αναμενόμενο το γραπτό και δεν υπήρξε καμία ανατροπή».

Για ένα βατό δοκίμιο μίλησε και η φιλόλογος Ρούλα Κόμπου, η οποία ανέφερε ότι εάν οι μαθητές πήγαν προετοιμασμένοι δεν έχουν κάτι να φοβηθούν.

Χαμόγελα και από τους εξεταζόμενους

Μετά το τέλος της εξεταστικής ώρας, η Cyprus Times, επικοινώνησε και με μαθητές οι οποίοι χαρακτήρισαν το γραπτό από εύκολο μέχρι και μέτριο. Η μαθήτρια Μαρία Μιλιτιάδου μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν κάποιος διάβαζε το δοκίμιο ήταν πολύ εύκολο».

Δεύτερος μαθητής νιώθει ικανοποιημένος, λέγοντας μας, ότι το μόνο που δυσκόλεψε τόσο τον ίδιο όσο και συμμαθητές του με τους οποίους έχει μιλήσει ήταν το θέμα της έκθεσης καθώς δεν είχαν κατανοήσει πλήρως για το τι ζητούσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΔΟΚΙΜΙΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ

Πάντως σε δηλώσεις του το πρωί από εξεταστικό κέντρο, ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, ερωτηθείς για το δοκίμιο των Νέων Ελληνικών είπε «Αντιλαμβάνεστε ότι προσωπικά δεν έχω ανάμειξη στη συγγραφή του γραπτού. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι μιλώντας με τους υπεύθυνους, που θα το προετοίμαζαν, είχαν δοθεί οδηγίες να είναι βατά τα θέματα, να είναι μέσα στην ύλη που έχουν διδαχθεί τα παιδιά, να είναι δοκίμιο το οποίο μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουμε και θεωρώ ότι έχει ακολουθηθεί αυτό το πλαίσιο, το οποίο έχουμε θέσει».

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network