MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Χαμένος στη μετάφραση ο Ακιντζί

Advertisement

Sponsored by exness

Ανακοίνωση στρατηγικής συμφωνίας και μετά διαπραγματεύσεις, προτείνει ο Ακιντζί – «Το πλαίσιο Γκουτέρες  δεν αφορούσε μόνο την ασφάλεια και τις εγγυήσεις όπως έχει αναφερθεί από Ελληνοκπυριακής πλευράς» – Υποστηρίζει ότι κάνει «ξεκάθαρα» αναφορά και στην εκ περιτροπής προεδρία

Advertisement

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι αν η Ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες ως έχει, τότε θα μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αφού προηγουμένως ανακοινωθεί στρατηγική συμφωνία. Αν υπάρχει η βούληση, το πλαίσιο είναι εκεί, είπε.

Το πλαίσιο Γκουτέρες παρουσιάστηκε στις 30 Ιουνίου ως “non-paper” και δεν αφορούσε μόνο την ασφάλεια και τις εγγυήσεις όπως έχει αναφερθεί από Ελληνοκπυριακής πλευράς, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, πριν την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα.

Πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έθεσε το πλαίσιο σκεπτόμενος ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια διέξοδος και ανέφερε ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά ως προς κατά πόσον γίνεται αποδεκτό ή απορρίπτεται.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι η εκ περιτροπής προεδρία αναφέρεται ξεκάθαρα στο πλαίσιο Γκουτέρες και ότι προνοείται αναλογία 2 προς 1, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο υπάρχει επίσης αναφορά στην αποτελεσματική συμμετοχή στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε επίσης ότι ο οδικός χάρτης ο οποίος προβλέπεται στο πλαίσιο είναι ο ίδιος με αυτόν που παρουσιάστηκε από την Τουρκοκυπριακή πλευρά, ούτε αυτός που υπήρχε στο Σχέδιο Ανάν, ούτε αυτός που προτάθηκε από την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Είπε ακόμη ότι ο κ. Γκουτέρες ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες επιπρόσθετες ρυθμίσεις για να απαντηθούν οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.

Στο πλαίσιο, συνέχισε, σε ό,τι αφορά το περιουσιακό, προβλέπεται η προστασία των δικαιωμάτων του πρώην ιδιοκτήτη για τις περιοχές που θα επιστραφούν στην κατά τα λεγόμενά του Νότια Κύπρο, όπως αναφέρεται στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ότι τα δικαιώματα όσων διαμένουν τώρα στις περιουσίες θα προστατευθούν στις περιοχές που θα παραμείνουν στην Βόρεια Κύπρο, όπως είπε, αναφερόμενος στις περιοχές οι οποίες θα εντάσσονται στην Τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι αναμένεται ακόμη να διαπιστωθεί κατά πόσο η Ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται αυτή την αρχή ή όχι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαίσιο προβλέπει μια «δίκαιη και ίση» μεταχείριση των Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων, οι οποίοι θα έρθουν να διαμείνουν στην Κύπρο μετά από μια ενδεχόμενη λύση. Πρόσθεσε ότι δεν δίδονται συγκεκριμένοι αριθμοί στο πλαίσιο.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ακόμη ότι το πλαίσιο αναφέρει ότι η μονομερής επέμβαση δεν είναι βιώσιμη και πρόσθεσε ότι προβλέπει ένα κοινά αποδεκτό μηχανισμό μετά από μεταβατική περίοδο. Σημείωσε ότι το πλαίσιο δεν λέει ότι θα τερματιστεί ο,τιδήποτε από την πρώτη  ημέρα.

Συνέχισε λέγοντας ότι το θέμα του στρατού και της απόσυρσης του στρατού είναι ακόμη ένα ζήτημα για το οποίο το πλαίσιο αναφέρει ότι αν θα γίνει και με ποιο τρόπο θα πρέπει να συζητηθεί στο υψηλότερο επίπεδο.

Κάλεσε την Ελληνοκυπριακή πλευρά να δηλώσει το συντομότερο δυνατόν αν είναι έτοιμη να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες, “χωρίς να το διαλύσει”. Η έκκληση του δεν είναι προς διαπραγμάτευση αυτού, διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι αν υπάρχει η βούληση, το πλαίσιο είναι εκεί.
Ο κ. Ακιντζί απάντησε και σε κριτική που δέχεται από την Τουρκοκυπριακή κοινότητα καλώντας όλους να είναι ήρεμοι και προσθέτοντας ότι ο κόσμος θα έχει τον τελικό λόγο. Είπε ότι ο ίδιος προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

“Αν η Ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχτεί το πλαίσιο χωρίς να το διαλύσει, τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις αλλά ότι αυτό θα ανακοινωθεί ως στρατηγική συμφωνία προηγουμένως”, ανέφερε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, αναμένεται να ορίσει κάποιον για να συζητήσει αυτό το ζήτημα και εάν υπάρχει συμφιλίωση,  τότε θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια διαδικασία με στόχο το αποτέλεσμα, όχι μια ανοιχτή διαδικασία.  Αν υπάρξει συμφιλίωση, ανέφερε, τότε υπάρχει επίσης η ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια κάλυψης των λεπτομερειών.  «Αν υπάρχει η βούληση, δεν υπάρχει ανάγκη για μια μακρά χρονική περίοδο», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι αν γίνουν αποδεκτές οι αρχές του πλαισίου, θα μπορέσει να αρχίσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με χρονοδιάγραμμα. Αποδοχή του πλαισίου, θα φέρει την ελπίδα, πρόσθεσε.

Για την έκθεση του ΟΗΕ η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο, είπε ότι ήταν άδικη με την Τουρκική πλευρά στην αναφορά ότι «δεν υπήρχε πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές» και εξέφρασε την ελπίδα ότι από εδώ και μπρος δεν θα αντιμετωπιστεί ξανά άδικα

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network