Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου η συνέχεια από τις 31 Μαρτίου και μετά – Σχολεία, οι πρώτες μέρες λειτουργίας της εστίαση, sms από τη μία στο τραπέζι… Κρούσματα και νοσηλείες επί τάπητος από την άλλη – Αξιολογούν δεδομένα – Δεν πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις
Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS
Χαλάρωση, αυστηροποίηση ή συνέχιση των υφιστάμενων μέτρων; Αυτή είναι η απόφαση που καλείται να λάβει η Κυβέρνηση.
Με τις εισηγήσεις των επιστημόνων για τη συνέχεια στο τραπέζι, συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο, δεδομένου ότι το εν ισχύ διάταγμα εκπνέει στις 31 Μαρτίου.
Όπως έχει ήδη εδώ και μέρες αναφερθεί, στη ζυγαριά των επιδημιολόγων μπαίνουν οι πρόσφατες χαλαρώσεις -που είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθούν- και οι παράνομες καρναβαλίστικες συναθροίσεις από τη μία και από την άλλοι αριθμοί κρουσμάτων και νοσηλειών, προκειμένου να γίνει εισήγηση προς το Προεδρικό.
Το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται στις 10.
Όσον αφορά τα σχολεία, συνεχίζονται οι φωνές και διαμαρτυρίες γονέων και εκπαιδευτικών για επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων με φυσική παρουσία πριν από τις 2 Απριλίου και συγκεκριμένα στις 29 Μαρτίου.
Σε σχέση με την εστίαση δεν πρέπει να αναμένονται διαφοροποιήσεις, αν και οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής επιμένουν όπως τους επιτραπεί σε κάποιες περιοχές -κυρίως ορεινές- να δουλεύουν και σε εσωτερικούς τους χώρους. «Θα πρέπει να μεσολαβήσουν γύρω στις 10 με 14 μέρες για να δούμε πως εξελίσσεται η επαναλειτουργία της εστίας και μετά να προχωρήσουμε σε όποια συμπεράσματα και άρα αποφάσεις για τη συνέχεια» είπε στη Cyprus Times το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας στο Υπουργείο Υγείας, Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Ζωή-Δωροθέα Πανά.
Όσον αφορά το θέμα των sms για τις μετακινήσεις, οι πολίτες αναμένουν το κάτι παραπάνω. Όπως έχει ήδη αναφερθεί και σε προηγούμενα δημοσιεύματα, δεν αποκλείεται αυτό τελικά να έρθει, είτε με αύξηση του αριθμού των μηνυμάτων είτε με πλήρη κατάργηση τους.
Ενώπιον του Υπουργικού αναμένεται να τεθούν και τα αιτήματα αθλητικών και οργανωμένων συνόλων για επαναδραστηριοποίηση.
Δεν αναμένεται ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού.
Αυξήθηκαν οι ασθενείς…
Χθες το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 410 κρούσματα, δύο ακόμα θανάτους ενώ οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έφτασαν τους 217, με τους 51 μάλιστα σε σοβαρή κατάσταση. Ελαφρά ανεβασμένο ήταν τη Δευτέρα το ποσοστό θετικότητας που έφτασε στο 0,95%.
Κύπρος στην 1η θέση
Στην 1η θέση ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης κατατάσσεται η Κύπρος σε ό,τι αφορά στη διενέργεια τεστ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC). Με 35,947 τεστ ανά 100,000 κατοίκους, η Κύπρος συνεχίζει να αξιοποιεί την πρακτική των στοχευμένων τεστ στην κοινότητα, ενισχύοντας έτσι την πολιτική της για διαρκή επιτήρηση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα.
«Συνεργασία και εγρήγορση»
Λίγες ώρες πριν τη λήψη νέων αποφάσεων, το Υπουργείο Υγείας υπενθύμιζε τους πολίτες ότι πρέπει να επιδεικνύουν συνεργασία και να παραμένουν σε εγρήγορση.
«Με στόχο να αποφευχθεί επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα και να προχωρήσουμε στις επόμενες φάσεις της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιορισμών με προσοχή και ασφάλεια, χρειάζεται η συνεργασία και η εγρήγορση από ολόκληρη την κοινωνία» αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση.
Συνέχεια με εμβολιασμούς
Στο μεταξύ, συνεχίζεται το εμβολιαστικό πλάνο της Κύπρου.
Σήμερα από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 7 το βράδυ, είναι ανοικτή η Πύλη Εμβολιασμού αποκλειστικά για τον επαναπρογραμματισμό των ραντεβού για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca που είχαν αναβληθεί στις 16, 17 και 18 Μαρτίου.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, μέχρι την Κυριακή, έγιναν 131,623 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 37,109 αφορούν άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, λαμβάνοντας και τις δύο δόσεις.
Επιπρόσθετα, 1,714 άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου, όπως επίσης και 225 κλινήρεις ασθενείς που εμβολιάζονται από κινητές μονάδες μέσω της διαδικασίας που θεσπίστηκε.