MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Χαλαρώσεις μεν αλλά… Οι 4 «επικίνδυνοι» παράγοντες και η 4η δόση. Η Δρ. Πανά στη CT

Advertisement

Sponsored by exness

Πέντε οι σημαντικοί παράγοντες που μας οδήγησαν σε χαλαρώσεις μέτρων – Παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί η επιστημονική κοινότητα – Τι μπορεί να μας οδηγήσει σε πισωγύρισμα εάν δεν επιδειχθεί η δέουσα προσοχή – Οι προσπάθειες για πιο ισχυρά εμβόλια και η 4η δόση στον πληθυσμό – Η Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά στη Cyprus Times

Μετά από δύο ολόκληρα χρόνια πανδημίας με μέτρα και περιορισμούς, η Κύπρος πέρασε σε νέα φάση χαλαρώσεων.

Advertisement

Σημαντική, χρονικά στιγμή, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας αποτελεί το γεγονός ότι άνοιξε ο δρόμος για τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας, από την Δευτέρα που μας πέρασε, 11 Απριλίου. Η αισιοδοξία των επιστημόνων και η ελπίδα για ακόμη περισσότερες χαλαρώσεις είναι αδιαμφησβήτητη, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτος εφησυχασμός.

Μιλώντας στη Cyprus Times, η Δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά, Λέκτορας Παιδιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και μέλος της Επιδημιολογικής ομάδας, ανέλυσε τους πέντε βασικούς λόγους που οδήγησαν στις χαλαρώσεις, μίλησε για τον ρόλο της 4ης δόσης στον πληθυσμό και τις προσπάθειες των βιομηχανιών για ένα καλύτερο και πιο ισχυρό εμβόλιο.

Παράλληλα, υπέδειξε ποιοι είναι οι παράγοντες στους οποίους εάν δεν επιδειχθεί προσοχή θα μπορούσαν ενδεχομένως να μας οδηγήσουν σε πισωγύρισμα.

Οι πέντε κύριοι λόγοι που οδήγησαν στη νέα φάση με ελαφρύνσεις μέτρων

Η μετάβαση, λοιπόν σε μία νέα φάση κατά την οποία ολόκληρη η κοινότητα «απολαμβάνει» τις νέες χαλαρώσεις των μέτρων, αποτελεί σημαντικό βήμα επιστροφής στην κανονικότητα, με την Δρ. Πανά να σχολιάζει ότι όπως είναι απόλυτα λογικό, «τα μέτρα που ήταν σε ισχύ, δεν επέτρεπαν την σωστή λειτουργικότητα της κοινωνίας» και αυτός ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που λήφθηκαν υπόψιν για τις χαλαρώσεις των μέτρων.

Σύμφωνα με την Δρ. Πανά, οι τέσσερις επιπλέον λόγοι που ενίσχυσαν την πιο πάνω απόφαση για ελαφρύνσεις, είναι:

  • Tα μέχρι στιγμής δεδομένα, που παρουσιάζουν ότι το στέλεχος του ιού που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, είναι ανακυκλώσιμο.
  • Το γεγονός ότι ένα μέρος του τοίχου ανοσίας έχει ενισχυθεί, λόγω των εμβολίων και της φυσικής νόσησης στον πληθυσμό, αυξάνοντας έτσι την ανοσία έναντι και της σοβαρής νόσησης.
  • Σημαντικός, επίσης, λόγος είναι η εποχικότητα καθώς -όπως γνωρίζουμε- όσο μπαίνουμε στη φάση του καλοκαιριού με τις υψηλές θερμοκρασίες και το γεγονός ότι φεύγουμε πλέον από τους συνωστισμούς σε κλειστούς χώρου, μειώνουν την μεταδοτικότητα.
  • Και τέλος, για πρακτικούς λόγους, καθώς έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, τα βασικά όπλα όπως είναι τα αντιικά φάρμακα, για άτομα που τα χρειάζονται, την πρόληψη μέσω των εμβολιασμών, την έγκαιρη πρόληψη μέσω των self test ή διαγνωστικών εξετάσεων (μέσα που μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε με εμπειρία).

«Όλα αυτά συνέβαλαν στο να έχουμε μείωση του κινδύνου σοβαρής νόσησης και μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε σε χαλαρώσεις. Από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και γι’ αυτό χρειάζεται ένας σεβασμός», τόνισε η Δρ. Πανά.

Όπως πρόσθεσε, πρόθεση των επιστημόνων και των ειδικών είναι η περεταίρω ελάφρυνση των μέτρων με σύνεση, ωστόσο, η αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεικτών συνεχίζεται παρακολουθώντας την πορεία της πανδημίας.

«Η πρόθεση είναι γεγονός, ωστόσο είναι απαραίτητη και η συνεχής αξιολόγηση», σημείωσε.

Τέσσερις οι παράγοντες που θα σημάνουν… «συναγερμό»

Κληθείσα να αναφερθεί σε ποιες περιπτώσεις θα μπορούσε ενδεχομένως η διαχείριση της πανδημίας να επιστρέψει στη λήψη μέτρων και περιορισμών ξανά, η Δρ. Πανά αναφέρθηκε σε τέσσερις σημαντικούς παράγοντες, οι οποίοι δεν πρέπει να αγνοούνται.

«Καταρχάς, τα πισωγυρίσματα αυτά μπορούν να προκύψουν με μία τυχόν νέα παραλλαγή του ιού που θα διαφέρει από την υπάρχουσα και θα προκαλέσει κακή ποιότητα προστασίας», εξήγησε, προσθέτοντας ότι σημαντικό ρόλο, επίσης, θα έχει και μία συνεχιζόμενη διασπορά του ιού.

Τρίτος «επικίνδυνος» παράγοντας, σύμφωνα με την Δρ. Πανά, είναι όταν, πρακτικά η ανοσία στον πληθυσμό «πέσει» με επακόλουθο την δημιουργία του τέταρτου σοβαρού παράγοντα που είναι η αύξηση των σοβαρά νοσούντων στα νοσοκομεία.

«Σε αυτήν, λοιπόν, τη μεταβατική περίοδος στην οποία βρισκόμαστε τώρα, δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι έχουμε τελειώσει με την πανδημία», σημείωσε.

Προσπάθειες βελτιοποίησης εμβολίων και η 4η δόση στον γενικό πληθυσμό

«Δυστυχώς, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει το μέλλον της πανδημίας», τόνισε η Δρ. Πανά, σχολιάζοντας τον ρόλο των εμβολίων που έχουμε στη διάθεσή μας εξηγώντας ότι από επιστημονικής πλευράς, κάθε χώρα, συνεχίζει την παρακολούθηση της πανδημίας, συγκριτικά και με άλλες χώρες.

Αυτό, όπως μας εξήγησε, είναι και κάτι που βρίσκεται υπόψιν των βιομηχανιών, οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει τις έρευνες και δοκιμές σε μία προσπάθεια βελτιοποίησης των εμβολίων. «Γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία εμβολίων της covid, που θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικά σε τυχόν νέες μεταλλάξεις».

Όσον αφορά την 4η δόση και τον ρόλο της στον γενικό πληθυσμό, η Δρ. Πανά ανέφερε ότι μέχρι στιγμής «δεν μπορούμε να στηρίξουμε, επιστημονικά, την χορήγηση της 4ης δόσης στον γενικό πληθυσμό, όμως όταν μιλάμε για άτομα ευπαθή, τότε σε αυτούς υπάρχουν λόγοι να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα».

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network