MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

BINTEO: Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2020» (pics)

Advertisement

Sponsored by exness

Το πενθήμερο 01 έως 05 Ιουνίου 2020, διεξήχθηκε με απόλυτη επιτυχία η Διακλαδική Άσκηση Μεγάλης Κλίμακας της Εθνικής Φρουράς με την επωνυμία «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2020».

Η άσκηση εκτελέστηκε στον χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της ελεύθερής επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτήν συμμετείχαν η ενεργός δύναμη της Εθνικής Φρουράς και η ΕΛΔΥΚ.

Advertisement

Η άσκηση «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ», η οποία διεξάγεται σε ετήσια βάση τα τελευταία 7 χρόνια υπό την παρούσα μορφή, αποτελεί Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) και στηρίζεται στην ανάπτυξη του Σύστηματος Διοικήσεως και Ελέγχου του ΓΕΕΦ, την ανάπτυξη των Κύριων Επιχειρησιακών Εργαλείων, των Κλιμακίων Διοικητικής Μέριμνας καθώς και μερικής ανάπτυξης Δυνάμεων στο πεδίο.

Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης ήταν η διατήρηση και επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του συνόλου του προσωπικού με την εξάσκηση σε σενάρια που προσομοιάζουν πραγματικές συνθήκες σε περίοδο επιχειρήσεων όπως αυτά εκτιμάται να διαμορφωθούν λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες διεθνείς εξελίξεις στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της Κύπρου. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της άσκησής εξετάστηκαν αντικείμενα που αφορούσαν στην επιβιωσιμότητα των Μονάδων, στην εκτέλεση συνδυασμένων και διακλαδικών επιχειρήσεων για αντιμετώπιση τόσο συμβατικών όσο και ασύμμετρων απειλών και στην υποστήριξή τους κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας.

Η σχεδίαση της άσκησης στηρίχθηκε στη δημιουργία σεναρίου το οποίο έθετε το πλαίσιο της πολιτικοστρατιωτικής κατάστασης, εξασφάλιζε τη συνεχή ροή πληροφοριών για την ενεργοποίηση των επιχειρησιακών εργαλείων σχεδιάσεως τόσο του ΓΕΕΦ όσο και των Σχηματισμών και διαμόρφωνε τη φυσιογνωμία του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθούν οι καταλληλότερες προϋποθέσεις για την εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων.

Κατά τη φάση της εκτελέσεως, διεξήχθησαν από τους Σχηματισμούς, τα Συγκροτήματα και τις Διοικήσεις, επί μέρους ασκήσεις μικρής και μέσης κλίμακας, με διαφορετικές κώδικές ονομασίες, στις περιοχές ευθύνης τους. Στο πλαίσιο της διακλαδικότητας και της συνέργειας, οι ασκήσεις περιλάμβαναν ενέργειες και των τριών Κλάδων. Για τη δημιουργία ιδανικότερων συνθηκών εκπαιδεύσεως του προσωπικού με παράλληλη δημιουργία ρεαλιστικού περιβάλλοντος, όλες οι ασκήσεις ήταν «διπλής ενεργείας» και εξέταζαν την εκτέλεση τόσο επιθετικών όσο και αμυντικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, δόθηκε η πρωτοβουλία στους ασκούμενους Σχηματισμούς, Διοικήσεις και μονάδες για διεξαγωγή μεγάλου αριθμού ασκήσεων οι οποίες κλιμακώθηκαν σε όλη τη διάρκεια του 5θημέρου και είχαν αποκλειστική σχέση με τη φύση της αποστολής τους.

Κατά την άσκηση λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα που αφορούσαν στην ασφάλεια και υγιεινή του προσωπικού. Ειδικότερα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμορφώθηκαν από τον COVID-19, λήφθηκαν επιπλέον μέτρα για την συμμόρφωση με όλες τις πρόνοιες των σχετικών διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας.

Το τέλος της ΤΑΜΣ επισφραγίστηκε με διεξαγωγή παρελάσεων από τα ασκούμενα τμήματα κατά Σχηματισμό, Τακτικό Συγκρότημα και Διοίκηση.

Ο Αρχηγός της ΕΦ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης παρακολούθησε την τελική φάση των ασκούμενων Σχηματισμών, με τον Υπαρχηγό, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Χρυσηλίου να είναι παρόν σε αριθμό δραστηριοτήτων. Ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης-Savvas Angelides είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει φάσεις της ΤΑΜΣ.

Από τη διεξαγωγή της ΤΑΜΣ «ΝΙΚΗΤΗΣ-ΔΗΜΗΤΡΑ 2020», επιβεβαιώθηκε η αρτιότητα της σχεδίασης, η λεπτομερής προετοιμασία, η ακριβής και αποτελεσματική διεξαγωγή καθώς και το υψηλό επίπεδο μαχητικής ικανότητας, παράγοντες που συμβάλουν στη διατήρηση και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της ΕΦ εκπέμποντας μήνυμα αποφασιστικότητας και αποτροπής. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ο επαγγελματισμός, το υψηλό ηθικό, η αυταπάρνηση και ο απαράμιλλος ζήλος του προσωπικού.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network