MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αβέρωφ: Το θέμα έληξε…. Αγαστές οι σχέσεις με ΠτΔ

Advertisement

Sponsored by exness

Τη θέση ότι δεν θα πρέπει να συζητείται το θέμα της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ύστερα από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, γιατί αυτό δεν θα εξασφάλιζε την στήριξη μιας λύσης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας ταυτόχρονα πώς αυτό δεν αλλοιώνει τη θέση του ότι η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ έχει δυτικό προσανατολισμό.

Advertisement

«Θεωρούμε ότι με την ένταξη στην ΕΕ, ο προσανατολισμός είναι σαφέστατος και είναι δυτικός», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο μιας εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου και συμπλήρωσε ότι « όμως, ως άνθρωπος και ως ο ηγέτης ενός κόμματος που θέλει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και για να πετύχουμε την επίλυση του κυπριακού προβλήματος χρειαζόμαστε και πολιτικές δυνάμεις που θα στηρίξουν – αν βρούμε λύση – και θα ψηφίσουν υπέρ της λύσης και μια από αυτές τις δυνάμεις είναι και το κόμμα της Αριστεράς και γνωρίζω τις θέσεις τους». Άρα, συνέχισε, «θα ακύρωνα τη θέληση και το πάθος μου να ζήσω σε μια επανενωμένη πατρίδα με το να θέτω θέματα να ενταχθεί η χώρα μου στο ΝΑΤΟ με τη λύση του Κυπριακού, όταν γνωρίζω ποιες είναι οι θέσεις ενός άλλου μεγάλου κόμματος που χρειάζεται και η δική του στήριξη;».

Συμπλήρωσε πως από την άλλη είναι γνωστή η θέση της Ρωσίας, μέλους του ΣΑ, που εναντιώνεται σε αυτή την προσέγγιση. «Άρα αν θέλουμε την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, παρά τις ξεκάθαρες για μένα θέσεις πού στέκεται η χώρα μου, θεωρώ ότι σε αυτό το στάδιο αυτή η συζήτηση δεν βοηθά στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, χωρίς να αλλοιώνω ούτε ένα νι τη θέση μου για το ποιος είναι ο προσανατολισμός», είπε.

Αναφορικά με τη σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι κάθε μέρα που περνά γίνεται πράξη σε διάφορους τομείς έστω κι’ αν περνά απαρατήρητο από μας. Αναφέρθηκε σε επενδύσεις αρκετών δισεκατομμυρίων από αμερικανικά ιδιωτικά επενδυτικά ταμεία, αλλά πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι υπάρχουν σημαντικές ρωσικές επενδύσεις αλλά και από άλλες χώρες. «Με το να λέω ως ηγέτης του Συναγερμού ότι η χώρα μου ανήκει στην Ευρώπη και έχει δυτικό προσανατολισμό δεν με παρεμποδίζει να λέω – και το νοιώθω – η χώρα μου να έχει άριστες σχέσεις και με τη Ρωσία και με την Κίνα και με τις υπόλοιπες δυνάμεις», σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά έχει άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Έκκληση για ενότητα ενόψει της κρίσιμης συγκυρίας

Παράλληλα, στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στις επαφές της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, λέγοντας πως «είναι κρίσιμο σε αυτή την ιστορική συγκυρία η πολιτική ηγεσία να σταθεί δίπλα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να κρατήσουμε ζωντανή την προοπτική για επίτευξη μιας συνολικής λύσης».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά, προσθέτοντας πως επιβάλλεται με κάθε ευκαιρία να επαναλαμβάνουμε τη βούλησή μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και να ζητούμε την ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα για να πειστεί και η τουρκική πλευρά  να πράξει το ίδιο γιατί όσο ο χρόνος κυλά ατελέσφορα, τόσο ψηλώνουν τα εμπόδια στο δρόμο της σωστής λύσης και επανένωσης».

«Σε αυτή την εθνική αποστολή χρειάζεται η συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων», είπε και συμπλήρωσε ότι «η πατρίδα απαιτεί αυτές τις οριακές στιγμές εθνική ενότητα και όχι διχόνοια. Απαιτεί απ’ όλους μας να θέσουμε τον εθνικό στόχο υπεράνω κομματικών συμφερόντων».

Αναφορικά με τη θέση της Τουρκίας, όπως τη διατύπωσε εκ νέου ο ΥΠΕΞ της χώρας ότι είναι όνειρο η θέση για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις, ο κ. Νεοφύτου είπε πως δεν είναι ποτέ δυνατή η λύση του Κυπριακού με συνέχιση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και την παραμονή κατοχικών στρατευμάτων. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Νεοφύτου υπέδειξε πως η διασφάλιση του κάθε Κύπριου, Ε/κ και Τ/κ, περνά μέσα από μια ενωμένη Κύπρο εντός της ΕΕ χωρίς ξένους εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα και ξένους στρατούς.

Ερωτηθείς για την κατάσταση που παρουσιάζει το εσωτερικό μέτωπο και τις αντεγκλήσεις με το ΑΚΕΛ, ο κ. Νεοφύτου αναγνώρισε πώς πάντα υπήρχαν οι κριτικές όσον αφορά το εθνικό ζήτημα. «Όλοι αναγνωρίζουμε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση αλλά και οριακή στιγμή και όσοι πραγματικά θέλουμε -και πιστώνω το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας- για να απαλλαχθούμε από την κατοχή χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι είναι απαραίτητη η ενότητα και ευελπιστώ ότι οι τόνοι θα πέσουν και θα υπάρξει ένα καλύτερο εσωτερικό κλίμα ενόψει και των εξελίξεων που αναμένονται», είπε.

Ερωτηθείς για με τις θέσεις που διατυπώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το ΑΚΕΛ, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο ίδιος στις αναφορές του δεν έκανε αναφορά σε κανένα κόμμα. «Δεν είμαι εδώ για να κάνω έριδες, αλλά ούτε και θα δεχθώ ότι η σημαία για την επανένωση είναι μονοπώλιο κάποιου κόμματος και ειδικά όταν σε  κρίσιμες περιόδους είπαμε όχι για να τσιμεντώσουμε το ναι», είπε.

Εξαιρετικό το κλίμα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Αναφορικά με τη μορφή της λύσης και το ότι ο Πρόεδρος δηλώνει ότι συζητά άλλες λύσεις, ο κ. Νεοφύτου είπε πως η μορφή της λύσης είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έκανε μια εκτίμηση πριν  μερικούς μήνες.

«Είναι εκτίμηση, δεν ήταν διάσταση απόψεων, είναι εκτίμηση όπως έκανα και πολλές εκτιμήσεις για πολλά άλλα ζητήματα και όταν κάνω εκτιμήσεις το μόνο πράγμα που παρακαλώ είναι να πέσω έξω για το καλό του τόπου», είπε.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις του του ΔΗΣΥ για το Προεδρικό, ο κ. Νεοφύτου είπε πως το κλίμα είναι εξαιρετικό κα πρόσθεσε: «Υπήρξε μια εκτίμηση όσον αφορά πιθανές συνέπειες που δεν αφορούσαν χειρισμούς της δικής μας πλευράς. Το θέμα έληξε οι σχέσεις αγαστές».

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε επίσης πως ο ίδιος δεν άφησε ποτέ υπονοούμενο σε κανένα κόμμα, οποιαδήποτε σχολής, ότι δεν θέλει λύση του Κυπριακού. Χρειάζεται όλοι να βάλουμε όλοι παρά πόδας τα όπλα και να δούμε πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε ένα καλύτερο κλίμα εσωτερικής ενότητας σε μια προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα της επανένωσης».

Να εδραιώσουμε ένα δίκαιο και κοινωνικό κράτος

Εξάλλου,  Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στην πρόοδο της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας, την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, την ανάκτηση της αξιοπιστίας, τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα υψηλά πλεονάσματα, προσθέτοντας πως ο προϋπολογισμός του 2019 δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να εφαρμοστεί μια αναπτυξιακή οικονομική πολιτική αλλά και παράλληλα – και είναι υποχρέωσή προς τους πολίτες –  μέσα από τα περισσεύματα και τα πλεονάσματα ως αποτέλεσμα των θυσιών του λαού, να εδραιώσουμε ένα δίκαιο και κοινωνικό κράτος, με εδραίωση της μηδενικής ανεργίας.

«Το κράτος έχει τώρα τη δυνατότητα να κάνει πολιτικές που αποφέρουν πραγματικό όφελος στους πολίτες αλλά και σημαντικά αναπτυξιακά έργα», είπε και αναφέρθηκε στη θέση της Κυβέρνησης με τη στήριξη του ΔΗΚΟ και άλλων κομμάτων «στο να αρχίσει σταδιακά να αποδίδεται το κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες», όπως τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 6 σεντ, που αντιστοιχεί σε όφελος €125.000 λιγότερους φόρους την ημέρα σε φόρους στα καύσιμα.

Επανέλαβε πως το 2019 με την εφαρμογή του ΕΣΤΙΑ για επιδότηση της δόσης για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση κύρια κατοικία, θα υπάρξει παράλληλο σχέδιο για συνεπείς δανειολήπτες που εμπίπτουν στα ίδια κριτήρια «γιατί επιτέλους αυτό το κράτος πρέπει να κοιτάξει και τους συνετούς και συνεπείς πολίτες», προσθέτοντας πως στο πακέτο μέτρων θα υπάρξει αύξηση των ελάχιστων συντάξεων κατά €50 ευρώ με ετήσιο ποσό των €22 εκατ.

ΕΣΤΙΑ 2 για την «ελάχιστη κοινωνική δικαιοσύνη»

Σε ερώτηση για το ΕΣΤΙΑ, τα κονδύλια του οποίου σταυρώθηκαν από την Βουλή, ο κ. Νεοφύτου εκτίμησε το κονδύλι θα ξεσταυρωθεί στις πρώτες συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών το επόμενο έτος. Το σχέδιο ΕΣΤΙΑ δεν είναι το τελειότερο, ούτε και το πιο δίκαιο, όμως είναι αναγκαιότατο», είπε, εξηγώντας ότι δεν αφορά θέμα μόνο στήριξης χιλιάδων δανειοληπτών που δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, αλλά αναγκαίο για την περαιτέρω σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Γι’ αυτό και συμφωνήσαμε με την Κυβέρνηση, ήταν και θέση της κυβέρνησης, ότι δίπλα στο ΕΣΤΙΑ για τους κακοπληρωτές θα υπάρχει και ένα ΕΣΤΙΑ για τους συνετούς και συνεπείς φορολογούμενους και δανειολήπτες που εμπίπτουν στα ίδια κριτήρια με το ΕΣΤΙΑ για να υπάρξει η ελάχιστη κοινωνική δικαιοσύνη», είπε.

Τοποθέτηση για τα «ελληνόπουλα»

Αναφορικά με τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν μετά την απόφαση του ΕΛΑΜ να παραχωρήσει δωρεάν σακάκια σε «ελληνόπουλα» σε σχολείο της Πάφου, ο κ. Νεοφύτου είπε πως το κάθε παιδί από όποιον γονιό κι αν γεννήθηκε, όποιο και αν είναι το χρώμα του ή η καταγωγή του χρειάζεται το χάδι και τη στοργή και την αγάπη.

Διερωτήθηκε πώς θα ένοιωθε ένα Κυπριόπουλο της Αγγλίας όταν κάποιος πάει στην τάξη και δίνει δώρα και δίνει μόνο στους Άγγλους και του πει εσύ είσαι Κύπριος δεν θα πάρεις. «Η ανθρωπιά, η στοργή και η αγάπη δεν έχει σχέση ούτε με θρησκείες, ούτε με τη καταγωγή του οποιουδήποτε, ιδιαίτερα τα μικρά αγγελούδια», κατέληξε.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δέχθηκε και ερωτήσεις μέσω του Twitter.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network