MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αβέρωφ και Νικόλας αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Advertisement

Sponsored by exness

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ήταν ομιλητές στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με θέμα “Οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό”

Advertisement

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι το Κυπριακό πρόβλημα είναι άλυτο εδώ και 41 χρόνια με μια μακρά συζήτηση να γίνεται δημιουργώντας στο εσωτερικό την εντύπωση ότι ο κυρίαρχος λόγος της μη επίλυσης του Κυπριακού είναι οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Παγιώθηκε στην Κύπρο, σημείωσε, ότι υπάρχουν δύο Σχολές για το Κυπριακό πρόβλημα. “Θεωρώ ότι αυτές οι δύο Σχολές υπηρέτησαν στο ανώτατο αξίωμα, τόσο ο Πρόεδρος Βασιλείου, ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο Σπύρος Κυπριανού και ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Αλλά αν το θέμα του Κυπριακού ήταν αποκλειστικά, θέμα με διαφορετικές προσεγγίσεις της δικής μας πλευράς έπρεπε ήδη κατά την διάρκεια της μιας ή της άλλης Σχολής σκέψης να είχε επιλυθεί το Κυπριακό. Το Κυπριακό παραμένει άλυτο”, τόνισε, “για ένα και μόνο λόγο – μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έδειξε την αναγκαία πολιτική βούληση σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού για να μπορέσουμε επιτέλους να πραγματώσουμε το κοινό μας όραμα, την επανένωση του τόπου μας”.

Αναφερόμενος στην διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, είπε πως έχουμε αυτή την επιλογή ενώπιον μας αντί του οριστικού διαχωρισμού της πατρίδας μας. “Από το 1960 η Κυπριακή Δημοκρατία εδράζεται στην δικοινοτικότητα”, σημείωσε, ενώ “ακόμα και το ενιαίο κράτος του 1960 παραβίαζε αρχές που σήμερα επικαλούμαστε”.

Μιλώντας για τις προοπτικές στο Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως “αν δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η εκλογή Ακιντζί σήμανε και την λύση του Κυπριακού είναι λάθος αντίληψη”.

Νικόλας Παπαδόπουλος: Σε ποιά λύση θα πούμε ναι

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος μίλησε για την ανάγκη μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό. “Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο και πρέπει να ξεκινάμε από αυτό το σημείο για την διαφύλαξη και προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί η Τουρκία θέλει να το διαλύσει”, σημείωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι “εμείς θέλουμε λύση. Όλοι οι Ελληνοκύπριοι θέλουν λύση του Κυπριακού. Φτάνει αυτή η λύση να είναι λειτουργική και βιώσιμη”. Είπε ότι για την μη λύση του Κυπριακού ευθύνεται η Τουρκία κι όχι οι Ελληνοκύπριοι, αναφέροντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ο διαπραγματευτής μας πρέπει να αφουγκράζεται την συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων.

“Θα πούμε `ναι` σε μια λύση που θα αποχωρήσει άμεσα ο τουρκικός στρατός κι όχι σε βάθος χρόνου, θα πούμε `ναι` σε μια λύση που δεν θα περιλαμβάνει εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, θα πούμε `ναι` σε μια λύση όπου οι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να απολαμβάνουν την ιδιοκτησία τους και δεν θα χάνει κανένας τα περιουσιακά του δικαιώματα. Θα πούμε `ναι` σε μια λύση που θα δίνει στους Κύπριους τις ίδιες ελευθερίες που έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις. Θα πούμε `ναι` σε μια λύση που δεν θα επιτρέπει στην Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να έχει λόγο για το τι γίνεται στην Κύπρο. Θα πούμε `ναι` σε μια λύση που θα επιτρέπει στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να συνυπάρχουν σε ένα κράτος με σεβασμό στην πολιτική ισότητα και των δύο κοινοτήτων”, πρόσθεσε.

Θα πούμε `ναι` σε μια λύση, συνέχισε, που δεν θα νομιμοποιεί την παραμονή όλων των εποίκων, θα πούμε `ναι` σε μια λύση που θα επιτρέψει στον κυπριακό Ελληνισμό να συνεχίσει να ζει και να ευημερεί πάνω σε αυτό το νησί χωρίς να αποστερούμε οποιαδήποτε δικαιώματα από τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Μετά την ομιλία των δύο πολιτικών αρχηγών, ακολούθησε συζήτηση, την οποία συντόνιζε ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Ανδρέας Θεοφάνους.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network