MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αβέρωφ: Η επανέναρξη των συνομιλιών θα είναι η αρχή για μια πάρα πολύ δύσκολη προσπάθεια

Advertisement

Sponsored by exness

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ‘Εσπεν Μπαρθ Έιντε βρίσκεται σήμερα στο Βερολίνο για σημαντικές επαφές, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ύστερα από συνάντησή του με τον ‘Υπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο Μάθιου Κιντ.

Advertisement

Στις δηλώσεις του ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως αν καταλήξουν οι ηγέτες σε μια συμφωνία για το Κυπριακό, θα χρειαστούμε την οικονομική στήριξη σε προγράμματα και για θέματα υποδομής από την ΕΕ. «Και όλοι κατανοούμε όταν λέμε ΕΕ ποιός στο τέλος έχει τη βαρύνουσα άποψη να αποφασίζει ιδιαίτερα για ζητήματα που αφορούν οικονομική στήριξη», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «είναι πάρα πολύ σημαντική και η στήριξη της Γερμανίας στις προσπάθειες λύσης» και πως ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο ήταν όλο αυτό το διάστημα πάρα πολύ βοηθητικός.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως η σημερινή του συνάντηση με τον ‘Υπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν μια από τις πιο σημαντικές που είχαν τα τελευταία χρόνια. Ζητήσαμε, πρόσθεσε, «τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, με δεδομένη την επανέναρξη των συνομιλιών την ερχόμενη Τρίτη».

«Η επανέναρξη των συνομιλιών, τονίσαμε, δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά η αρχή για μια πάρα πολύ δύσκολη προσπάθεια, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα σημαντικά ζητήματα που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες Ε/κ και Τ/κ να νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά για το αύριο. Είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη στήριξη της συμφωνίας», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Σημειώνοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυήτρια δύναμη και δήλωσε στο παρελθόν πως μόνο αν το ζητήσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη θα ήθελε να παραμείνει εγγυήτρια, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως «εγγυήτριες δυνάμεις και εγγυητικά δικαιώματα και μονομερή επεμβατικά δικαιώματα δεν έχουν χώρο και λόγο στη σύγχρονη εποχή». Πρόσθεσε πως η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ είναι η καλύτερη ασφάλεια για το σύνολο των πολιτών.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση σε σχέση με τα οικονομικά της λύσης και τη στήριξη της ΕΕ, ο κ. Νεοφύτου απάντησε αρνητικά, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Διάσκεψη για την Κύπρο, στη Γενεύη, ότι υπάρχουν από τα προγράμματα της ΕΕ ποσά που ξεπερνούν τα 2,5 δις ευρώ, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για υποδομές στην επανενωμένη Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network