MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Άσκοπη και καταχρηστική χαρακτηρίζει την απεργία της ΠΟΕΔ η Κυβέρνηση

Advertisement

Sponsored by exness

Η Κυβέρνηση θεωρεί άσκοπη και καταχρηστική την απεργία της ΠΟΕΔ, αναφέρει ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Advertisement

Η Κυβέρνηση θεωρεί άσκοπη και καταχρηστική την απεργία της ΠΟΕΔ (συνδικαλιστικού φορέα των δασκάλων) για μια πολυπόθητη και αναγκαία για την παιδεία, την κοινωνία και τη χώρα μας μεταρρύθμιση που επιτεύχθηκε μετά από τρεις δεκαετίες συζητήσεων και εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής, αναφέρει, σε γραπτή δήλωση του, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος

«Κυβέρνηση και Βουλή αντιμετώπισαν με ευαισθησία και ικανοποίησαν πλήρως τα αιτήματα των δασκάλων. Συνεπώς η αναστάτωση στην παιδεία που προκαλεί αυτή την ώρα η ΠΟΕΔ, επειδή επιτέλους οι εκπαιδευτικοί θα επιλέγονται με αξιοκρατικά και ποιοτικά κριτήρια προς όφελος των μαθητών, της αναβάθμισης της παιδείας αλλά και της κοινωνίας εν γένει, το μόνο που προκαλεί είναι το δημόσιο αίσθημα», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Παιδείας παραμένουν προσηλωμένοι στη σημαντική αυτή μεταρρύθμιση που απαιτούσε για δεκαετίες ο κυπριακός λαός.

Ο κ. Παπαδόπουλος καλεί, τέλος, την ΠΟΕΔ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αφουγκραστεί τα μηνύματα των καιρών και να τερματίσει την άσκοπη και καταχρηστική αυτή απεργία.

Φυλακτού: Η ΠΟΕΔ τέτοιες πολιτικές για κανένα θέμα δεν πρόκειται να τις ανεχθεί

Η ΠΟΕΔ προχώρησε σήμερα στην πρώτη από τις δύο εξαγγελθείσες ολοήμερες απεργίες, και επηρεάζονταν οι Επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου, ενώ η δεύτερη ολοήμερη απεργία της Οργάνωσης θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 15 Ιουνίου, σε Λεμεσό και Πάφο.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι η σημερινή εκδήλωση γίνεται ως ένδειξη μεγάλης αντίδρασης απέναντι στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί την περασμένη εβδομάδα για το νέο Σύστημα Διορισμών Εκπαιδευτικών.

«Η μεγαλύτερη διαφωνία και διαμαρτυρία της οργάνωσης έγκειται στο γεγονός ότι μέσα από αυτά που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Βουλή, μετά βεβαίως από προτροπές του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας, εκατοντάδες συνάδελφοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργάστηκαν επί σειρά ετών και μιλάμε για μέχρι και δέκα χρόνια στην εκπαίδευση οι οποίοι έχουν συμπληρώσει υπηρεσία που ξεπερνά κατά πολύ τους 30 μήνες, οδηγούνται με αυτές τις αποφάσεις στην ανεργία. Κάτι το οποίο η οργάνωση ξεκάθαρα δεν πρόκειται να αποδεχτεί. Οπωσδήποτε οι προσπάθειες για να ανατραπούν δεδομένα θα συνεχιστούν και στο διαπραγματευτικό πεδίο και επίπεδο, όμως πολύ περισσότερο εκείνο που είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουμε όλοι σε δικαστικές μάχες», πρόσθεσε.

Ο κ. Φυλακτού ανέφερε ότι μελετούσε το πρωί μία υπόθεση που σχετίζεται με τη στατική υπηρεσία και όταν την διαβάσει κανείς θα καταλάβει ότι “το μέλλον αυτού του υποτιθέμενου συστήματος διορισμού που ψηφίστηκε είναι αβέβαιο και εμείς ελπίζουμε ότι θα καταρριφθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.”

«Η Οργάνωση στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές και τέτοιες πολιτικές για κανένα θέμα δεν πρόκειται να τις ανεχθεί, με ότι κι αν σημαίνει αυτό. Εφαρμόζουμε σήμερα το έσχατο μέτρο, γιατί πραγματικά η Οργάνωση δεν θα είχε λόγο ύπαρξης εάν η πολιτεία, Κυβέρνηση και Βουλή έρχονται και στερούν από εκπαιδευτικούς μέλη της Οργάνωσης δικαιώματα, χωρίς η Οργάνωση να αντιδράσει δυναμικά,» είπε.

Όλα αυτά, πρόσθεσε, «θα έχουν οπωσδήποτε και συνέχεια η οποία θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα πάρει το νέο ΔΣ που θα εκλεγεί στις 22 του μήνα, χωρίς να σημαίνει ότι η Οργάνωση αλλάζει πολιτική από την μια μέρα στην άλλη. Είναι ένα θέμα που απασχόλησε την Οργάνωση για περισσότερα από πέντε χρόνια. Έφθασε στην κορύφωση του, στην τελευταία πράξη κατά κάποιους, για μας δεν ήταν η τελευταία πράξη και οφείλουμε με τον ίδιο δυναμισμό να συνεχίσουμε για την δικαίωση του αγώνα που ξεκίνησε εδώ και πάρα πολύ καιρό.»

Ο κ. Φυλακτού είπε πως συνάντησαν τυπικά εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού διότι, όπως ανέφερε, αυτά που έχουν να πουν, τα είπαν πάρα πολλές φορές και στη Βουλή όπου τα κατέθεσαν, πολύ τεκμηριωμένα, είχαν προβληματιστεί οι πάντες.

Σημείωσε ότι μετέφεραν και αρμοδίως στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας τις απόψεις της ΠΟΕΔ και ο οποίος δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στον πολιτικό προϊστάμενο του Υπουργείου. «Ελπίζουμε αυτή την φορά να εισακουστούν γιατί πραγματικά δεν είναι με αυτό τον τρόπο που εκσυγχρονίζεται η εκπαίδευση», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι ανανεώνουν το ραντεβού τους την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά το χώρο, τον τόπο και τις λεπτομέρειες θα τις ανακοινώσουν μεταγενέστερα.

«Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και δεν θα σταματήσει μέχρι την τελική δικαίωση», είπε.

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το γεγονός ότι κάποια σχολεία δεν απέργησαν σήμερα, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι όσα σχολεία στις Επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου έμειναν σήμερα ανοικτά, ήταν λόγω προγραμματισμένων δραστηριοτήτων και θα απεργήσουν την ερχόμενη Πέμπτη. Τα σχολεία, συνέχισε, είχαν ενημερώσει για τη διευθέτηση αυτή το οικείο Επαρχιακό Γραφείο της ΠΟΕΔ.

Ο Κυριάκος Χριστοφή, ο οποίος για 9 χρόνια ήταν αντικαταστάτης και 1 χρόνο συμβασιούχος, σε δήλωση του είπε ότι θέλουν ο Υπουργός να αναγνωρίσει τα δέκα χρόνια και πλέον υπηρεσίας του στα σχολεία, να μην τους εξισώσει με κάποιο που τελειώνει τώρα.

«Ζητούμε, απλώς, να αναγνωρίσει το 30μηνο, κάποιοι έχουν 60, 70, 80 μήνες, και ας προχωρήσει το Νέο Σύστημα Διορισμών μετά που θα κατοχυρώσει αυτό τον κόσμο», πρόσθεσε.

Η Άννα Χρυσοστόμου, η οποία είναι εδώ και 10 χρόνια αντικαταστάτρια, σε δήλωση της, είπε ότι διαμαρτύρονται διότι με το Νέο Σύστημα Διορισμών πλήττονται τα συμφέροντα τους.

«Έχει περίπου δέκα χρόνια που δουλεύουμε στα δημοτικά σχολεία της Κύπρου και τώρα με το Νέο Σύστημα Διορισμών χάνονται οι θέσεις εργασίας μας. Ζητούμε τη μετατροπή μας σε αορίστου χρόνου. Ζητούμε να εξαιρεθούμε από το νέο σύστημα», συμπλήρωσε.

Η Ναυσικά Αντωνίου, η οποία είναι συμβασιούχος εκπαιδευτικός, σε δηλώσεις της είπε ότι «πρέπει να κάνουμε σαφές ότι έγινε μια παραπλάνηση και μία παραπληροφόρηση στον κόσμο για τους λόγους της σημερινής απεργίας, διότι χάνονται θέσεις εργασίας και υποβαθμίζεται, δεν αναβαθμίζεται η παιδεία μας, διότι το να μπουν οι εκπαιδευτικοί μάχιμοι σε ένα φαύλο κύκλο, να κάθονται κάθε δύο χρόνια εξετάσεις, τη στιγμή που πρέπει ταυτόχρονα να προετοιμάζονται για τα μαθήματα του σχολείου τους, για να στέκονται μπροστά στα παιδιά, δεν είναι καλό για την παιδεία μας».

Η Μαρία Δημητρίου, η οποία είναι για δέκα χρόνια αντικαταστάτρια δασκάλα, είπε ότι το να δίνεις ελπίδες σε άνεργους νέους, ότι θα βρουν δουλειά, αφήνοντας άλλους νέους άνεργους «και δημιουργώντας, ταυτόχρονα, ένα έξυπνο μηχανισμό, πελατειακών σχέσεων και κερδοσκοπίας εις βάρος τους, αυτό δεν είναι εκσυγχρονισμός αλλά είναι εκμετάλλευση όλων των νέων της Κύπρου».

Η Ιωάννα Λοϊζιά, η οποία για δέκα χρόνια είναι αντικαταστάτρια, σε δήλωση της ανέφερε ότι «Είμαστε αρκετά νέοι. Είμαστε οι άριστοι των αρίστων. Αποφοιτήσαμε από Πανεπιστήμια που έπρεπε να δώσουμε εξετάσεις 6 με 7 χιλιάδες Κύπριοι και περάσαμε οι 150 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου».

«Εμείς ζητάμε να αξιολογηθούμε μέσα στην τάξη, όπως μας αξίζει. Έχουμε τα χαρτιά μας και μπορούμε να αποδείξουμε την αξία μας, αλλά δεν χρειάζεται μέσα από εξετάσεις,» είπε.

Δεν υπάρχει καμία λογική πίσω από την αναστάτωση που προκαλεί η ΠΟΕΔ στα σχολεία, αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας 

Είναι δύσκολο για την κοινή γνώμη να δικαιολογήσει την κινητοποίηση και την αναστάτωση που προκαλεί σήμερα η ΠΟΕΔ στα σχολεία, αναφέρει, σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και προσθέτει ότι η απόφαση της ΠΟΕΔ να προβεί σε απεργίες κρίνεται, τουλάχιστον, άσκοπη, αφού για το ζήτημα που προβάλλει ως αιτία της κινητοποίησής της, έχουν ήδη βρεθεί αποτελεσματικές λύσεις από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Σημειώνει ότι το Νέο Σύστημα Διορισμών είναι η σημαντικότερη και η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων χρόνων στον χώρο της παιδείας και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι αποφασισμένο να την εφαρμόσει.

Το Υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι θα προσηλωθεί στην εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης, από σήμερα μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου 2018, όταν θα διοριστούν οι πρώτοι εκπαιδευτικοί με βάση το ΝΣΔ.

Αναφέρει, παράλληλα, ότι η πρόφαση της υπεράσπισης των συμφερόντων των μη μόνιμων εκπαιδευτικών με πολύμηνη υπηρεσία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, οι οποίοι θα κινδύνευαν να μείνουν χωρίς δουλειά εξαιτίας της εφαρμογής του Νέου Συστήματος Διορισμών (ΝΣΔ) στην εκπαίδευση, είναι αναληθής και ανυπόστατη.

«Το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ), θεωρώντας  πολύτιμη την εμπειρία αυτών των εκπαιδευτικών, υπερασπίστηκε τα συμφέροντα τους αποτελεσματικά και υπεύθυνα, προβλέποντας ευνοϊκές ρυθμίσεις που διασφαλίζουν τον διορισμό τους μέσα από το ΝΣΔ», προσθέτει.

Αναφέρει, συγκεκριμένα ότι οι ρυθμίσεις για διασφάλιση των μη μόνιμων εκπαιδευτικών με πολύμηνη υπηρεσία στην εκπαίδευση, αφορούσαν την παραχώρηση πέραν των 1.500 μόνιμων θέσεων την τελευταία τριετία, ώστε οι περισσότεροι μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία να διοριστούν, την επέκταση της μεταβατικής περιόδου εφαρμογής του Νέου Συστήματος Διορισμών μέχρι το 2027, ώστε μέχρι τότε οι πλείστοι μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία να διοριστούν με το υφιστάμενο σύστημα.

Σημειώνει ότι στο Νέο Σύστημα Διορισμών, η εκπαιδευτική προϋπηρεσία και το έτος κατάθεσης του πρώτου τίτλου σπουδών μοριοδοτούνται με ποσοστό που φτάνει το 30%, με αποτέλεσμα οι μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία να αποκτούν σημαντικό προβάδισμα.
Παράλληλα, αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας όσοι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν 30 μήνες υπηρεσίας κατοχυρώνονται ως υπάλληλοι αορίστου χρόνου, ενώ μέχρι το 2027 οι αντικαταστάτες θα διορίζονται μόνο από τον υφιστάμενο κατάλογο διοριστέων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

«Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο δεν θα μείνουν στον δρόμο, όπως ισχυρίζεται η ΠΟΕΔ, αλλά οι πλείστοι θα πάρουν μόνιμο διορισμό, ενώ οι υπόλοιποι θα αποκτήσουν σημαντικότατο προβάδισμα για διεκδίκηση θέσης με το ΝΣΔ. Οι εξετάσεις που θα παρακάθονται οι εκπαιδευτικοί στο γνωστικό τους αντικείμενο, στο πλαίσιο του ΝΣΔ, θα αφορούν το αναλυτικό πρόγραμμα που διδάσκεται σήμερα στα σχολεία, με το οποίο οι μη-μόνιμοι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία είναι εξοικειωμένοι», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τους αντικαταστάτες, το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι είναι υποχρεωμένο να σεβαστεί την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία, το καθεστώς τους δεν μπορεί να μετατραπεί σε αορίστου χρόνου.

«Ωστόσο, τονίζεται ευθαρσώς ότι οι αντικαταστάτες δεν πετιούνται στο δρόμο ούτε απολύονται, αφού μέχρι το 2027 θα διορίζονται μόνο από τον υφιστάμενο κατάλογο διοριστέων, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Η ΠΟΕΔ ήταν πάντοτε εχθρική απέναντι στην εφαρμογή του ΝΣΔ, καθώς το υφιστάμενο σύστημα του καταλόγου βολεύει μόνο αυτούς που είναι στη σειρά και περιμένουν. Το ΝΣΔ ανατρέπει καταστάσεις και συμφέροντα και ανοίγει τις πόρτες διορισμού και στους νέους προσοντούχους  εκπαιδευτικούς, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα δεν θα είχαν καμία προοπτική εργοδότησης στη δημόσια εκπαίδευση», προσθέτει.

Το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι η εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισμών είναι επιτακτική, καθώς το σύστημα του καταλόγου, που βασίζεται στην ημερομηνία απόκτησης του πτυχίου, δεν είναι πλέον βιώσιμο.

«Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την τελευταία πενταετία διορίστηκαν 93 εκπαιδευτικοί (πρωτοδιόριστοι) ηλικίας 56-62 ετών, για να αφυπηρετήσουν στα 63.  Αποδεδειγμένα, η Κύπρος έχει το πιο αναχρονιστικό σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών στην Ευρώπη και αν θέλουμε να παρέχουμε στους μαθητές τις καλύτερες προϋποθέσεις μάθησης, έχουμε υποχρέωση να το αλλάξουμε.  Οι αλλαγές είναι μέρος κάθε εξελικτικής πορείας και το εκπαιδευτικό μας σύστημα τις έχει ανάγκη άμεσα«, σημειώνει.

Η Βουλή, αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας, έχει ήδη ψηφίσει το Νόμο για την εφαρμογή του ΝΣΔ ενώ πρόσφατα, στις 2 Ιουνίου, ενέκρινε όλους τους κανονισμούς που διέπουν τις διαδικασίες για τις εξετάσεις που θα διενεργούνται στο πλαίσιο του ΝΣΔ.

«Δεν υπάρχει πλέον επιστροφή.  Πρέπει να προσηλωθούμε όλοι στην εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης, ώστε οι εκπαιδευτικοί μας να επιλέγονται πλέον όχι στη βάση του πότε πήρε ο καθένας το πτυχίο του, αλλά στη βάση αξιοκρατικών κριτηρίων και του ποιός είναι ο καταλληλότερος να διδάξει στα σχολεία μας», καταλήγει.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network