MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αρνήθηκε… τρις ο Πρόεδρος ενδιάμεση συμφωνία για το Κυπριακό

Advertisement

Sponsored by exness

Νέα συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ  Αναστασιάδη με Ακιντζί στο πλαίσιο του εντατικοποιημένου γύρου διαπραγματεύσεων – Συζήτησαν τις εκκρεμότητες στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και της Οικονομίας – Τι δήλωσε ο Πρόεδρος επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο 

Advertisement

Δεν υπάρχει περίπτωση υπογραφής ενδιάμεσης συμφωνίας, επανέλαβε και σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αλλά θέμα δημοψηφισμάτων για μια τελική λύση, όπως είπε.Σε δήλωσή του μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τη σημερινή συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι συζητήθηκαν θέματα αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης, των συνιστωσών πολιτειών αλλά και της ευθύνης που πρέπει το κράτος να φέρει έναντι διεθνών υποχρεώσεων, προκειμένου να υπάρχει μια εποπτεία για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της ομοσπόνδου Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς αν υπήρξε πρόοδος, είπε ότι στα πλείστα των θεμάτων των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης υπάρχει σύγκλιση αλλά και εκκρεμότητες, αλλά οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες.Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σήμερα με τον κ. Ακιντζί συζήτησαν «θέματα αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης, των συνιστωσών πολιτειών, αλλά και της ευθύνης που πρέπει το κράτος να φέρει έναντι διεθνών υποχρεώσεων, προκειμένου να υπάρχει μια εποπτεία για την υλοποίηση των υποχρεώσεων της ομοσπόνδου Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Στα πλείστα όσα των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης υπάρχει σύγκλιση, σημείωσε, “υπάρχουν εκκρεμότητες για τρία ή τέσσερα θέματα, οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες, όπως και στα θέματα του κρατικών ευθυνών του κεντρικού κράτους, προκειμένου να υπάρχει μια επαρκής εποπτεία υλοποίησης των υποχρεώσεων μας ως κράτος. Θα πρέπει να πω ότι κατατέθηκαν κάποιες απόψεις, κάποιες σκέψεις, κάποιοι προβληματισμοί που επιτρέπουν, πιστεύω, μέσα από την περαιτέρω διαβούλευση που ανατέθηκε στους διαπραγματευτές να μας οδηγήσουν σε συγκλίσεις τελικά», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν σε αυτά τα θέματα εμπίπτει και το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο Πρόεδρος απάντησε: «’Oχι. Άλλο είναι οι κρατικές αρμοδιότητες, άλλο η σύνθεση της κεντρικής κυβέρνησης» ενώ σε ερώτηση αν η εκ περιτροπής θα συζητηθεί εντός Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος απάντησε «βεβαίως».

Απαντώντας σε παρατήρηση ότι η εκ περιτροπής είναι ένα αγκάθι, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι ένα αγκάθι, για το οποίο η θέση μας είναι δεδομένη. Ενδεχομένως να παραμείνει ως εκκρεμότητα μέχρι τέλους».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές από κόμματα για το θέμα μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει περισσότερη και ξεκάθαρη θέση από εκείνη την οποία διατύπωσα χθες στο Εθνικό Συμβούλιο. Υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να ακούν τι λέγεται”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος τόνισε ότι “δεν υπάρχει περίπτωση ενδιάμεσης λύσης. Εκείνο που θα παρουσιαστεί στον κυπριακό λαό θα είναι ολοκληρωμένη η πρόταση με συντάγματα, με το Σύνταγμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με τα συντάγματα των ομόσπονδων πολιτειών, με τη συμφωνία η οποία θα αποτυπώνει τις συγκλίσεις αλλά επίσης και με τα όσα θα αποτελούν παραρτήματα. Στο λαό θα παρουσιαστεί μια πλήρης – το ξεκαθαρίζω – συμφωνία που δεν θα παραλείπει ουδέν από τα όσα αποτελούν τα συστατικά της λύσης».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι άρα δεν τίθεται θέμα υπογραφής ενδιάμεσης συμφωνίας, ο Πρόεδρος απάντησε: «μη χειρότερα. Ουδέποτε υπήρξε θέμα υπογραφής, υπάρχει θέμα δημοψηφισμάτων της τελικής λύσης, συνεπώς να γίνει ξεκάθαρο: ενδιάμεσες λύσεις δεν γίνονται αποδεκτές διότι παραβιάζουν τον κανόνα ‘τίποτε δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθεί το όλο’ και αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της κοινής δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου του 2014. Επομένως να σταματήσουμε να δημιουργούμε μια ανησυχία μέσα στον κυπριακό λαό η οποία δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι “εάν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη από πάσης απόψεως λύση με το σύνταγμα της κεντρικής κυβέρνησης. με τα συντάγματα των πολιτειών, με τους ομοσπονδιακούς νόμους, με τις διεθνείς συμβάσεις, με όλα όσα απαιτούνται ως συστατικά στοιχεία της συνολικής λύσης, δεν πρόκειται να παρουσιαστεί στον κυπριακό λαό και θέλω να παρακαλέσω τους αρχηγούς να μην προκαλούν σύγχυση ή εκείνους που έχουν ακόμη κάποιες ανησυχίες – θέλω να είμαι πάντα ήπιος».

Ερωτηθείς αν μπορεί να ανακοινωθεί συμφωνία επί ενός συνολικού πολιτικού πλαισίου και να απομείνουν μετά κάποια θέματα, ο Πρόεδρος απάντησε «όχι, όχι, όχι».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network