MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αρνήθηκε να συζητήσει ρύθμιση απεργιών κι έφυγε ο Κληρίδης

Advertisement

Sponsored by exness

Στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας η πρόταση νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού για ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας – Αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα ο Γενικός Εισαγγελέας και αποχώρησε – Ο ΔΗΣΥ θα επιμείνει στην πρόταση νόμου

Advertisement

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας της Βουλής τέθηκε η πρόταση νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού που αφορά τη ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Ο Γενικός Εισαγγελέας στην παρουσία του οποίου πραγματοποιήθηκε η συνεδρία, αρνήθηκε κατηγορηματικά να συζητήσει το θέμα. «Προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα χρόνων εν μία νυκτί, όταν θα υπάρχει ένα κείμενο έτοιμο θα επανέλθω» είπε ο κ. Κληρίδης και ακολούθως αποχώρησε από την αίθουσα.

Λόγω απουσίας του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο βουλευτής Νίκος Νουρής εξήγησε ότι υπάρχουν δύο εναλλακτικές επιλογές  και διαμήνυσε ότι  η πρώτη πρόταση παραμένει, αλλά υπάρχει ετοιμότητα για τροποποίηση της. 

Κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, συζητήθηκε το κείμενο με το αποτέλεσμα της διαβούλευσης της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλανίδου με τους κοινωνικούς εταίρους

Η Υπουργός Εργασίας είπε στην Επιτροπή ότι στο κείμενο που κατέθεσε, κατόπιν της διαβούλευσης επί της αναθεωρημένης πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, περιλαμβάνονται οι συμφωνίες του 2004 και 2005 και ο κώδικας βιομηχανικών σχέσεων, σε καθορισμένες ουσιώδεις υπηρεσίες.
 

Ανέφερε περαιτέρω ότι η πρότασή της προβλέπει επίσης ότι σε περίπτωση απεργίας ορίζεται επιτροπή υπηρεσίας, η οποία θα καθορίσει τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα κληθούν να υπηρετήσουν, σημείωσε δε ότι η ρύθμιση υφίσταται ήδη. Ενημέρωσε επίσης ότι η διαβούλευση διενεργήθηκε με ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΚΕΒΕ, ΟΕΒ καθώς η ΠΕΟ δεν μπόρεσε να παραστεί στη διαβούλευση.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, η κ. Αιμιλιανίδου διευκρίνισε ότι το κείμενο που κατέθεσε δεν είναι πρόταση της Κυβέρνησης, δηλαδή δεν είναι νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση και ότι ετοιμάστηκε ένα κείμενο το οποίο είναι αποτέλεσμα της διαβούλευσης, την οποία διενήργησε με την εξουσιοδότηση της Επιτροπής Εργασίας.

«Στοχοποιούνται» οι εργαζομένοι

Σχολιάζοντας την αποχώρηση του κύριου Κληρίδη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής  είπε ότι με την αποχώρηση του «άδειασε» στην ουσία το ΔΗΣΥ.  Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δηλώνουν ότι δε διεξήχθη ο απαιτούμενος κοινωνικός διάλογος, ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις δήλωσαν ότι συμφωνούν με την πρόταση, συνέχισε, αναφέροντας ότι για το ΑΚΕΛ η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ είναι μόνο η αφορμή, για στοχοποίηση των εργαζόμενων, ώστε μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι στις όποιες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.

Περαιτέρω ο κ. Φακοντής κάλεσε τον ΔΗΣΥ να αποσύρει την πρόταση για ποινικοποίηση των απεργιών. Αυτή η πρόταση θα είναι ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής και θα διαφανεί κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια εάν θα αποσυρθεί η θα τροποποιηθεί, κατέληξε.

Σεβαστός στον ΔΗΣΥ ο ΓΕ

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Νουρής είπε ότι σε κανένα σημείο «δεν προσπαθήσαμε να ποινικοποιήσουμε την απεργία, αλλά να προστατεύσουμε την οικονομία και το δικαίωμα των πολιτών» σε απρόσκοπτη πρόσβαση στις ουσιώδεις υπηρεσίες.

Λέγοντας ότι η ρύθμιση παραμένει κατεπείγουσα, μετά τα όσα προηγήθηκαν με την απεργία των νοσηλευτών δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ επεξεργάζεται τροπολογία για περίληψη του κειμένου στο οποίο κατέληξε η Υπουργός στο πλαίσιο του διαλόγου που διενήργησε η Υπουργός Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, στην πρόταση νόμου που κατατέθηκε στην Ολομέλεια.

Διευκρινίζοντας περαιτέρω ότι η πρόταση νόμου στοχεύει μόνο ώστε να δεσμεύονται με τα προσυμφωνημένα όλοι οι εργαζόμενοι στις ουσιώδεις υπηρεσίες, ακόμα και οι νεοφυείς συνδικαλιστικές οργανώσεις, εξέφρασε την άποψη ότι δεν επειγόμαστε να ψηφίσουμε κάτι νέο βιαστικά και θεωρούμε ότι ο κοινωνικός διάλογος έκλεισε προ πολλού κατά τη συζήτηση των συμφωνιών του 2004 και 2005.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Νουρής είπε ότι ο ΔΗΣΥ τρέφει πολλή σεβασμό προς τον Γενικό Εισαγγελέα. Είπε περαιτέρω ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν είναι ο νομικός σύμβουλος της Βουλής, ώστε να γνωματεύει επί προσχεδίων προτάσεων νόμου.
 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network