MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αρνείται ότι έγραψε την κατάθεση ο Αιγύπτιος αεροπειρατής

Advertisement

Sponsored by exness

Στην Κύπρο θα έχει δίκαιη δίκη και κράτηση σε φυλακές 5 αστέρων είπε στο Δικαστήριο ο Σεϊφ Ελτίν Μουσταφά – Απέρριψε την κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία – Υπέγραψε από… «τυφλή» εμπιστοσύνη

Advertisement

Στο δικαστήριο προσήχθη εκ νέου ο εκ νέου ο εκζητούμενος από τις αιγυπτιακές αρχές, Σεϊφ Ελτίν Μουσταφά, ο οποίος επανέλαβε την  επιθυμία του να δικαστεί στην Κύπρο για τη διάπραξη της αεροπειρατείας στις 29 Μαρτίου 2016.

Κατά την αντεξέταση του, στη δικάσιμο της Παρασκευής, ανέφερε ότι στην Κύπρο θα έχει δίκαιη δίκη και ότι οι φυλακές στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι πέντε αστέρων σε σύγκριση με τις φυλακές της Αιγύπτου, που όπως ειρωνικά ανέφερε είναι επτά αστέρων, και όπου θα βρεθεί ενώπιον βασανισμού.

Ανέφερε ακόμη ότι στην Αίγυπτο παραχάραζε και χρησιμοποιούσε πλαστά διαβατήρια καθώς ήταν η μόνη επιλογή που είχε, αφού τελούσε υπό συνεχή δίωξη, για να μπορεί να διακινείται.

Δεν έκανε την αεροπειρατεία για τη Μαρίνα

Στο μεταξύ απέρριψε την κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι διέπραξε την αεροπειρατεία επειδή ήθελε να δει την πρώην σύζυγο και τα παιδιά του, ως έγγραφο το οποίο συνέταξαν οι ανακριτές χωρίς να διαβάσει προηγουμένως, επειδή ανάφερε δεν είχε τα γυαλιά του και επειδή είχε εμπιστοσύνη ότι οι κυπριακές αρχές δεν είχαν λόγο να πουν ψέματα.

Επανέλαβε επίσης ότι διέπραξε την αεροπειρατεία από αγάπη προς τη χώρα του και την επιθυμία του για εκδημοκρατισμό της. 

Αντεξεταζόμενος από τη Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ελένη Λοϊζίδου επί της 20σελιδης γραπτής δήλωσης που ανέγνωσε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, που εκδικάζει την αίτηση για έκδοση του, ο εκζητούμενος απάντησε ότι συνέταξε ο ίδιος τη δήλωση που κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου χωρίς την όποια βοήθεια και άρχισε να τη συντάσσει από τις 2 -3 πρώτες ημέρες που άρχισαν να λέγονται διάφορα για την ενέργεια του να καταλάβει το αεροσκάφος.

“Όταν ήξερα ότι θα δικαστώ, άρχισα να γράφω”, είπε στο Δικαστήριο, δηλώνοντας ότι υιοθετεί πλήρως τη δήλωση του καθώς αποτελεί την ιστορία της ζωής του.

Ερωτηθείς για την κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία και η οποία έγινε τεκμήριο, με αίτημα της υπεράσπισης του, ο εκζητούμενος ανέφερε ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της κατάθεσης, είπε ότι δεν έγραψε αυτός την κατάθεση του και πως φαίνεται ότι είναι γραμμένη με διαφορετική πέννα.

“Ασχολούμαι με διαβατήρια και αναγνωρίζω τη διαφορά”, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την κατάθεση είπε ακόμα πως τον συνέλαβαν και το πήγαν στο Αστυνομικό σταθμό, του έβγαλαν φωτογραφίες και του υπέβαλλαν διάφορες ερωτήσεις.

Στη συνέχεια, αναγνωρίζοντας την υπογραφή του επί της κατάθεσης είπε πως δεν γνώριζε ότι θα έγραφαν αυτά τα πράγματα.

Ερωτηθείς πώς γίνεται να έχει υπογράψει μια κατάθεση χωρίς να τη διαβάσει, ανέφερε “ξέρω ότι η Κυβέρνηση δεν θα πει ψέματα”.

Περαιτέρω είπε πως είναι ψέματα, αυτό που αναφέρεται στην κατάθεση του ότι κατέλαβε ολόκληρο αεροπλάνο για να δει τη γυναίκα του. “Δεν είναι λογικό” συνέχισε αναφέροντας ότι αν ο σκοπός του ήταν να δει τη γυναίκα του, μπορούσε να πληρώσει το εισιτήριο και να δει τη γυναίκα του.

Λες ότι έκανες την αεροπειρατεία για να απελευθερωθούν οι 63 γυναίκες που κρατούνται, του υπεβλήθη από την κ. Λοϊζιδου, και ο εκζητούμενος ανέφερε πως δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος, προσθέτοντας ότι η χώρα όλη έχει πρόβλημα, σε ασφάλεια, οικονομία και σε όλα τα επίπεδα.

Σε άλλο σημείο είπε ότι “θα με παραδώσουν επειδή η κυβέρνηση της Κύπρου έχει συμφέρον με το φυσικό αέριο”.

Στην υποβολή ότι στην κατάθεση του στην Αστυνομία είπε ότι ο λόγος που πήγε στην Αλεξάνδρεια για να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος ήταν επειδή είναι πιο κοντά στην Κύπρο, αλλά δεν περιορίστηκε να αναφέρει μόνο την Κύπρο ως χώρα ανεφοδιασμού και πρόσθεσε την Τουρκία και την Ελλάδα, ήταν για να τον πάρουν στα σοβαρά, επειδή αν τους έλεγε ότι ήθελε να έρθει στην Κύπρο για τη πρώην γυναίκα του δεν θα τον λάμβαναν σοβαρά υπόψη, ο εκζητούμενος ανέφερε πως αν αυτός ήταν ο πραγματικός λόγος που πήρε το αεροπλάνο δεν θα είχε τα χαρτιά με τα ονόματα των γυναικών.

Επαναλαμβάνοντας ότι ο στόχος του ήταν να μεταβεί στην Ιταλία και ότι τα καύσιμα δεν έφθαναν, είπε πως ζήτησε ανεφοδιασμό.

Στην υποβολή ότι έδωσε στην Αστυνομία φάκελο, στον οποίο έγραφε Μαρίνα Παράσχου, Ορόκλινη Λάρνακα, ανέφερε πως είχε παραδώσει τα χαρτιά ενώ βρισκόταν στο αεροπλάνο. Πρόσθεσε πως όταν κατέβηκε από το αεροπλάνο, κατά την ανάκριση έγραψε το όνομα και τη διεύθυνση, όταν τον ρώτησαν αν είναι νυμφευμένος.

Ο εκζητούμενος ανέφερε περαιτέρω ότι η περίπτωση για τις 63 γυναίκες είναι ειδική και πως ήταν η μεταχείριση στην οποία υποβλήθησαν από τις αιγυπτιακές αρχές που τον έκανε να ξεσπάσει.

Στην υποβολή ότι στη συνέντευξη του, στην υπηρεσία ασύλου ανέφερε ότι κτυπούσε την πρώην γυναίκα του και θεωρούσε ότι αυτό ενέπιπτε στο πεδίο των πολιτισμικών του αξιών, ανέφερε πως κτύπησε την πρώην γυναίκα του μόνο μια φορά, επειδή έκανε μεγάλο λάθος για τη χώρα του. Είπε ότι στην Αίγυπτο όταν κάποιος δέρνει τη γυναίκα του, το κάνει επειδή την αγάπα.

Στην υποβολή ότι δήλωσε πως έκανε την αεροπειρατεία επειδή κτυπούσαν και κακοποιούσαν γυναίκες και αυτό ήταν αντίθετο με τα έθιμα της Αιγύπτου και πως οποιαδήποτε από αυτές θα μπορούσε να είναι η κόρη του ή αδελφή του, δεν μπορεί να συνάδει με την παραδοχή ότι κτυπούσε τη σύζυγο του, ο εκζητούμενος ανέφερε ότι “έδειρα τη γυναίκα μου επειδή έβγαλε τα ρούχα της”.

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί ανέφερε ότι στην Αίγυπτο, όταν η γυναίκα δείχνει το στήθος της ή τα πόδια της θεωρείται προσβολή των ηθών.

Στην υποβολή ότι στη συνέντευξη του στην υπηρεσία ασύλου, είπε ότι συνήθιζε να την κτυπά, είπε ότι “ήμασταν μαζί, αγαπούσε ο ένας τον άλλο και έκανε κάποια πράγματα επειδή ήθελε να με νευριάζει για να ξέρει ότι την αγαπώ”, παρατήρησε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κόμμα με την ονομασία Κίνημα Απελευθέρωσης Φρουροί του Εθνους, στην Αίγυπτο στο οποίο όπως ισχυρίζεται ανήκουν οι 63 γυναίκες, είπε πως υπάρχει, αλλά δεν είναι δηλωμένο.

Πρόσθεσε ότι τοποθετεί ψεύτικες βόμβες για να συγχύζει την Αστυνομία, τα μέλη του βάζουν λάδι σε κύριους δρόμους για να παρακωλύουν την τροχαία κίνηση και δικαιολόγησε τη μη αναφορά του σε αυτό στη γραπτή του δήλωση με προσπάθεια να προστατεύσει τα άλλα μέλη.

Ο ίδιος είπε πως είναι μέλος από την πρώτη ημέρα του “πραξικοπήματος” στην Αίγυπτο.

“Είναι μυστικά τα οποία δεν μπορώ να αναφέρω. Αν πάω στην Αίγυπτο δεν φοβάμαι να πεθάνω, αλλά θα βασανιστώ για να ομολογήσω για τη δράση της οργάνωσης”, ανέφερε.

Στην υποβολή ότι ενώ στην συνέντευξη του στην υπηρεσία ασύλου ανέφερε ότι από το 1997 δεν εργάζεται για την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ενώ στη δήλωση του προς το δικαστήριο είπε πως με 6 συναγωνιστές του από την ΟΑΠ το 1997 στη Λιβύη προσπάθησαν να καταλάβουν αεροσκάφος, ανέφερε πως δεν είχαν οδηγίες από την ΟΑΠ, αλλά ενεργούσαν ιδία βούληση.

Στην ΟΑΠ μπορείς να μπεις και να εγκαταλείψεις όποτε θέλεις, συνέχισε.

Ερωτηθείς αν όντως πιστεύει τη δήλωση του ότι καταλαμβάνοντας το αεροσκάφος δεν προκάλεσε πανικό ή φόβο, ανέφερε ότι κάθισε πίσω στο αεροπλάνο και όλοι οι επιβάτες είχαν την πλάτη προς τον ίδιο. Είπε ότι κάποιος Αγγλος του ζήτησε να βγάλουν selfie φωτογραφίες και ο ίδιος δέχθηκε, και αυτό καταδεικνύει ότι δεν προκλήθηκε φόβος μεταξύ των επιβατών.

“Παραδέχομαι ότι είναι αδίκημα, ήταν ο μοναδικός τρόπος για να δώσουν σημασία σε ό,τι γίνεται στη χώρα μου, συνέχισε.

Η κ. Λοϊζίδου υπέβαλε στον εκζητούμενο ότι είναι αντιφατικό να δηλώνει ειρηνιστής από τη μια, και από την άλλη ότι είχε ζητήσει να συμμετάσχει σε επιχείρηση αυτοκτονίας.

Του υπεβλήθη επίσης ότι ο ίδιος δήλωσε πως το πρώτο του νόμιμο διαβατήριο το πήρε ενόσω είναι στην εξουσία η παρούσα κυβέρνηση και δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα του.

Του υπεβλήθη επίσης ότι έχει πλαστογραφήσει πολλές δεκάδες διαβατήρια, και ανέφερε πως αυτή ήταν η μόνη επιλογή που είχε, προσθέτοντας ότι ήμουν με τη Μαρίνα με ιρακινό διαβατήριο και θα μπορούσα να την παντρευτώ, χωρίς να συμβούν όλα αυτά γύρω μου.

Στην υποβολή ότι καταδικάστηκε στην Κύπρο, και βρίσκεται στη λίστα ως απαγορευμένος μετανάστης με 8 διαφορετικά ονόματα, ο εκζητούμενος διερωτήθηκε ποιο είναι το πρόβλημα, προσθέτοντας ότι δεν σκέφθηκε να έρθει στην Κύπρο.

Η κ. Λοϊζίδου υπέβαλε στον εκζητούμενο ότι αυτός δήλωσε στην Υπηρεσία Ασύλου ότι η ζωή του στην Αίγυπτο τους τελευταίους 14 μήνες δεν κινδύνευε. Ο κ. Μουσταφά απάντησε ότι είχε συνέχεια προβλήματα με τη διακίνηση του, αναφέροντας πως αν δεν τα είχε δεν θα αναγκαζόταν να διακινείται με ουκρανικό διαβατήριο.

Στην υποβολή ότι ορθώς συνελήφθη από τις αιγυπτιακές αρχές επειδή διακινείτο με πλαστό διαβατήριο, είπε ότι δεν είχε το ουκρανικό διαβατήριο επειδή του αρέσει, αλλά επειδή έχει προβλήματα.

Πήρες νόμιμο διαβατήριο και κυκλοφορούσες με πλαστό διαβατήριο, του υπεβλήθη περαιτέρω, για να απαντήσει ότι πως όταν είναι στρατιωτική κυβέρνηση, όποιος είναι εναντίον της συλλαμβάνεται.

Η κ. Λοϊζίδου υπέβαλε ακόμα στον εκζητούμενο ότι με βάση το ποινικό μητρώο του, που έχει διαβιβαστεί από την Αίγυπτο, καταδικάστηκε στην Αίγυπτο για κλοπές, εμπορία ναρκωτικών και πλαστογραφίες.

Η Κυβέρνηση μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, εγώ δεν είμαι κλέφτης, δεν είμαι έτσι άνθρωπος και δεν κάνω τέτοια πράγματα, απάντησε.

Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι πλαστογράφησε 7 με 8 διαβατήρια και πως προς τούτο χρησιμοποίησε σφραγίδες των αιγυπτιακών αρχών.

Αντεξεταζόμενος σε σχέση με τον κατάλογο με τα ονόματα των γυναικών, των οποίων ζητά την απελευθέρωση, είπε ότι σε προσωπικό επίπεδο γνωρίζει τις τρεις και ότι οι 60 εξ αυτών είναι φοιτήτριες.

Ανέφερε επίσης ότι είδε με τα μάτια του να κτυπούν την γυναίκα με τον αριθμό 32, στο κατάλογο που κατέθεσε, που φέρει το όνομα Φατμά Αγιάτ και αυτό σε συνέβη σε διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο Άζατ.

Κληθείς να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο η Αστυνομία την κτυπούσε, ο εκζητούμενος έκανε λαβή στο λαιμό του μεταφραστή του Δικαστηρίου και τον έσπρωξε.

Είπε επίσης ότι η βία, που κατάγγειλε ότι ασκήθηκε σε βάρος του από τον ουλαμό μεταγωγών της ΜΜΑΔ, ώστε να του βγάλουν το μπλουζάκι στο οποίο είχε αναγράψει συνθήματα, είναι αστεία και συνιστούσε “αγάπη” μπροστά στη βία που ασκούν οι Αστυνομικοί στην Αίγυπτο.

Στην υποβολή πως τα όσα αναφέρει για τις δήθεν αντιδημοκρατικές πρακτικές είναι ψέματα, και αν εκδοθεί στην Αίγυπτο θα έχει δίκαιη δίκη και ότι σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αιγυπτιακών αρχών δεν υπάρχει κίνδυνος να βασανιστεί, είπε πως αν για πλαστογραφίες εγγράφων βασανίστηκε πόσο μάλλον “που έκανα πρόβλημα με το αεροπλάνο”.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί την 5η Ιουλίου, με κατάθεση μάρτυρα υπεράσπισης του εκζητουμένου. 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network