MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Άρχισαν οι εργασίες στον ομαδικό τάφο της Μαράθας

Advertisement

Sponsored by exness

Για κάθε «ήρωα» θα υπάρξει κι ένας τάφος γράφει η Κίπρις σήμερα για τις εκσκαφές που άρχισαν χθες στον ομαδικό τάφο στην κατεχόμενη Μαράθα όπου έχουν ταφεί 89 άτομα, Τ/κ που δολοφονήθηκαν, όπως αναφέρεται, στις 14 Αυγούστου του 1974

Advertisement

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πριν την έναρξη των εργασιών χθες προηγήθηκε στις 9 το πρωί τελετή στην παρουσία στρατιωτικών και τοπικών «αρχών» στο μνημείο που έχει στηθεί στη Μαράθα. Με την ολοκλήρωση των εργασιών εκεί, για τις οποίες δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, θα αρχίσουν εκσκαφές και στην Αλόα.

Και στα δύο αυτά σημεία ομαδικών τάφων υπολογίζεται ότι έχουν ταφεί 126 άτομα, σύμφωνα με την εφημερίδα. Στο χώρο που άρχισαν οι εργασίες από την ομάδα αρχαιολόγων της ΔΕΑ, υπάρχουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όπως αναφέρεται, και την φύλαξή του έχουν αναλάβει «αστυνομία» και στρατός καθ` όλο το 24ωρο.

Για να φτάσουν στα οστά των νεκρών θα πρέπει να σκάψουν σε βάθος 50 εκατοστών, συμπληρώνεται, και τα ανευρεθέντα εκεί θα εκτεθούν σε μουσείο που θα δημιουργηθεί στο παλιό δημοτικό στο Σανταλλάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Κίπρις, στις 14 Αυγούστου 2016 οι «ήρωες», όπως ονομάζουν οι Τ/κ όσους έχασαν τη ζωή τους το 1974, θα ταυτοποιηθούν και θα κηδευτούν ο καθένας σε δικό του τάφο.

Σε σύντομη δήλωσή της στους δημοσιογράφους, η Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ, το Τ/κ μέλος της ΔΕΑ ανέφερε ότι οι εργασίες για εξακρίβωση των ταυτοτήτων γίνεται σε συνεργασία με τις οικογένειες των αγνοουμένων και τους συνδέσμους τους. Όσοι βρίσκονται εκεί θα ταυτοποιηθούν ένας ένας και θα ταφούν χωριστά πρόσθεσε, προσθέτοντας ότι από τα χωριά Μαράθα και Σανταλλάρη υπάρχουν 89 «ήρωες» και οι υπόλοιποι είναι στην Αλόρα.

Γίνεται, είπε, μια επιστημονική δουλειά, δεν θα αφήσουν απομεινάρια πίσω τους, τα στοιχεία θα οδηγηθούν σε εργαστήρι όπου θα γίνει η ταυτοποίηση με το DNA που έχουν πάρει από συγγενείς των αγνοουμένων. Μετά την εξακρίβωση, πρόσθεσε, οι συγγενείς σε χρόνο και τρόπο που θα επιλέξουν μπορούν να θάψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Δεν μπορεί, ανέφερε, να ξέρει πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες «γιατί δεν γνωρίζουμε τι θα βρούμε μπροστά μας. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και το χειριζόμαστε με ευαισθησία. Περιμένουμε την ίδια ευαισθησία από τον Τύπο και τον λαό». Έδωσε μάλιστα και έναν αριθμό τηλεφώνου για όποιον θέλει να μοιραστεί – όπως είπε – τις σκέψεις του επί του θέματος, μαζί τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal