MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Άρχισαν οι εκσκαφές της ΔΕΑ στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας

Advertisement

Sponsored by exness

Εκσκαφές στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας ξεκίνησαν σήμερα από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), με βάση τα αποτελέσματα έρευνας που έκανε Αργεντινός επιστήμονας με ειδικό ραντάρ σάρωσης του εδάφους (Ground Penetrating Radar), που χρησιμοποιείται στη χώρα του.

Advertisement

Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο το μέλος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος, ο συγκεκριμένος επιστήμονας είχε μετακληθεί από τη ΔΕΑ και επισκέφθηκε το Σεπτέμβρη το νησί, όπου και παράμεινε για μια εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιώντας το μηχάνημα αυτό έκανε σάρωση του εδάφους σε εννέα τοποθεσίες στα κατεχόμενα, βάσει των πληροφοριών της ΔΕΑ. Η μετάκλησή του έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΔΕΑ με την Αργεντίνικη Ομάδα Δικανικής Ανθρωπολογίας (EAAF).

Όπως εξήγησε ο κ. Νέστορος, το γεωραντάρ αυτό μπορεί να εντοπίσει διαταραχές και οτιδήποτε «ύποπτο» εντός του εδάφους, και με βάση την έρευνα που έγινε και τη μελέτη για τα στοιχεία που καταγράφηκαν, ο επιστήμονας υπέδειξε ότι σε οκτώ από τους εννέα χώρους χρειάζεται να γίνουν εκσκαφές. Τα ευρήματα της έρευνας, σύμφωνα με τον κύριο Νέστορος, δίδουν τη δυνατότητα περιορισμού της έκτασης του εδάφους όπου θα γίνουν οι εκσκαφές.

Οι εκσκαφές που άρχισαν σήμερα, σημείωσε ο κ. Νέστορος, γίνονται στο χώρο μάντρας αυτοκινήτων, ενώ εκσκαφές θα γίνουν επίσης, μεταξύ άλλων, στο Βοτανικό Κήπο στην Κερύνεια, στο Τρίκωμο και στο Κιόνελλι.

«Ο επιστήμονας αυτός ετοίμασε έκθεση με βάση την οποία προτείνει σε ποιους χώρους και σε ποια έκταση να γίνουν οι εκσκαφές. Μας υπέδειξε πιο συγκεκριμένα σημεία και άρα περιορίστηκαν σε έκταση και οι περιοχές που πρέπει να σκάψουμε», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κύριος Νέστορος είπε πως το κόστος για την εργασία αυτή δεν ήταν απαγορευτικό και πως η ΔΕΑ κάλυψε μόνο τα έξοδα του ταξιδιού και της παραμονής του επιστήμονα στην Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal