MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αψυχολόγητοι… Άλλα το πρωί, άλλα το βράδυ

Advertisement

Sponsored by exness

Συνεχίζεται η μαραθώνια συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ένα 24ωρο πριν την αυτοδιάλυση της για τις εκλογές – Πέρασαν «πόθεν έσχες» και ποσόστωση στους ημικρατικούς – Από το… παράθυρο, πέρασαν «μιζαδόροι» και συμψηφισμός δανείων με εξασφαλίσεις αξιόγραφα

Advertisement

Η συνεδρία ξεκίνησε στις 11:30 το πρωί. Στο πλαίσιο του πρώτου μέρους της συνεδρίας, η Ολομέλεια του Σώματος υπερψήφισε την πρόταση νόμου για αναβολή των αποκρατικοποιήσεων μέχρι τέλος του 2017. Υπέρ ψήφισαν οι Βουλευτές των ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγων, ενώ κατά οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ. Αποχή τήρησε η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου.

Επίσης, η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανάβοντας και το «πράσινο» στην τροπολογία Περδίκη για τις 60 δόσεις. Ομόφωνα εγκρίθηκε και το νομοσχέδιο για την ΚΥΠ, σκοπός του οποίου είναι η ρύθμιση της σύστασης, της οργάνωσης και της λειτουργίας της Υπηρεσίας.

Ισότητα…

Στην έναρξη του δεύτερου μέρους της συνεδρίας, η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο για ποσόστωση ανάμεσα στα δύο φύλα στα ΔΣ ημικρατικών οργανισμών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ποσόστωση, τουλάχιστον, του 1/3 των θέσεων από γυναίκες ή άνδρες.

Διαφάνεια…

Στη συνέχεια, ενώπιον των «56» τέθηκε το επίμαχο πολυνομοσχέδιο για το «πόθεν έσχες», το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα.

Πρόκειται για προτάσεις νόμου που αφορούν στην υποχρέωση πολιτειακών και κρατικών αξιωματούχων, να υποβάλλουν δήλωση για τα περιουσιακά τους στοιχεία. Το πολυνομοσχέδιο αφορά σε Πρόεδρο, Υπουργούς, Βουλευτές, λοιπούς κρατικούς αξιωματούχους, δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς και αστυνομικούς.

Οι ελεγχόμενοι θα δηλώνουν και τα περιουσιακά στοιχεία συζύγων και τέκνων.

Σε ότι αφορά στους δικαστές, θα κληθεί το Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου να λάβει απόφαση για τον τρόπο ελέγχου των περιουσιακών τους στοιχείων.

Αλαλούμ για μιζαδόρους

Τι κι αν το πρωί αποφασίστηκε όπως η νέα Βουλή «κληρονομήσει» το νομοσχέδιο για αποκλεισμό των «μιζαδόρων» εργολάβων από διαγωνισμούς για έργα του δημοσίου, το θέμα τέθηκε το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας.

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο, κινήθηκε σε υψηλούς τόνους. Το ΑΚΕΛ διαφώνησε με την ψήφιση του νομοσχεδίου, ζητώντας χρόνο να εξεταστούν όλες οι πτυχές του.

Σε ψηφοφορία που ακολούθησε, η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο με 36 ψήφους υπέρ και 19 αποχές, των βουλευτών του ΑΚΕΛ.

Πέρασε και ο συμψηφισμός

Το ίδιο συνέβη και με την πρόταση νόμου για το συμψηφισμό δανείων που λήφθηκαν για την αγορά αξιογράφων. Στο συμβούλιο των αρχηγών, είχε συμφωνηθεί όπως η ψήφιση της μετατεθεί σε συνεδρία της Ολομέλειας τον Ιούνιο, ωστόσο  -παρά τις εκκλήσεις Χάρη Γεωργιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου- το νομοσχέδιο τέθηκε ενώπιον των 56 βουλευτών.

Δεν αποκλείεται να ακολουθήσει αναπομπή του νόμου στο Ανώτατο, μιας και η Κυβέρνηση την κρίνει ως αντισυνταγματική.

Τις προηγούμενες μέρες, ο Υπουργός Οικονομικών είχε προειδοποιήσει για αλυσιδωτές συνέπειες, σε περίπτωση έγκριση της πρότασης. Επεσήμανε ότι η Τράπεζα Κύπρου έλαβε μεν τα δάνεια της πρώην Λαϊκής, δεν έλαβε ωστόσο τις εξασφαλίσεις (αξιόγραφα), συνεπώς δεν έχει κάτι να συμψηφίσει.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network