MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αποτίμηση και επόμενα βήματα…

Advertisement

Sponsored by exness

Έξοδος από το μνημόνιο και ανάπτυξη στο επίκεντρο της διάσκεψης Αναστασιάδη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων διακυβέρνησης – Ανασκόπηση της πορείας της κυπριακής οικονομίας – Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

Advertisement

 

Η συνέντευξη τύπου άνοιξε με τον εισαγωγική ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη. Αρχίζοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η σημερινή διάσκεψη αφορά στα μέτρα που λήφθηκαν για την αποκατάσταση της αξιοπιστία του κράτους και του χρηματοπιστωτικού τομέα και τις πολιτικές που οδήγησαν στην έξοδο από το μνημόνιο. Ξεκαθάρισε ότι θα ακολουθήσει δεύτερη συνέντευξη τύπου, στις 14 Απριλίου, που θα  καλύψει τους άλλους τομείς ευθύνης της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια προέβη σε ανασκόπηση της πορείας της κυπριακής οικονομίας, από το Φεβρουάριο του 2013 μέχρι σήμερα.

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα και τις αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν για «νοικοκύρεμα» των δημοσίων οικονομικών, ο Πρόεδρος διαχώρισε την ομιλία του σε τέσσερεις τομείς, την αποκατάσταση αξιοπιστίας του κράτους, αποκατάσταση αξιοπιστίας του Χρηματοπιστωτικού Τομέα, μέτρα και κίνητρα για αναθέρμανση οικονομίας και προσέλκυση επενδύσεων και ανάπτυξη. 

Αποκατάσταση αξιοπιστίας του κράτους

«Μεταξύ των πρώτων αποφάσεων που λήφθηκαν ήταν η αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών. Το χρεωκοπημένο αλλά σπάταλο κράτος έπρεπε να νοικοκυρευτεί», ανέφερε και είπε πως προς τούτο λήφθηκαν τα πάρα κάτω μέτρα:

  • Πιστή τήρηση της απόφασης για μείωση του αριθμού των υπηρετούντων στη Δημόσια Υπηρεσία, που είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της  κατά 4,164 υπαλλήλους.
  • Εξορθολογισμός αναχρονιστικών επιδομάτων
  • Κατάργηση αφορολόγητων επιδομάτων
  • Έλεγχος και μείωση των υπερωριών
  • Εξοικονομήσεις κατά Υπουργείο από επαναδιαπραγμάτευση ενοικίων και άλλων αστόχευτων δαπανών.
  • Κατάργηση 5 ζημιογόνων ημικρατικών οργανισμών που εξάντλησαν τον προορισμό τους, χωρίς απολύσεις ή με πλήρη σεβασμό στα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.
  • Επαναδιαπραγμάτευση  των όρων του συστήματος παραπομπής σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια εσωτερικού και εξωτερικού επιδοτούμενων ασθενών χωρίς να  επηρεαστεί ούτε κατά έναν ο αριθμός των επηρεαζόμενων.

Τα πιο πάνω  μαζί με τις μειώσεις του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα με βάση τις αποφάσεις του 2011 και 2012, οδήγησαν στην εξάλειψη του ελλείμματος και στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού.

  • Ενώ στα μέτρα εξυγίανσης και διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών ο Πρόεδρος συμπεριέλαβε:
  • Η υιοθέτηση του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου.
  • Η σύσταση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ενός ανεξάρτητου φορέα με εξουσίες τον προληπτικό έλεγχο και τη δημόσια, έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση, για την αποτροπή τυχόν δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
  • Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου διασφαλίστηκε η επάρκεια  των ρευστών διαθεσίμων του κράτους   προς ικανοποίηση των προβλεπομένων αναγκών και  της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.
  • Η καθιέρωση μιας νέας αυστηρής διαδικασίας για την παραχώρηση, έλεγχο και παρακολούθηση κρατικών εγγυήσεων από το Γενικό Λογιστήριο.
  • Η βελτίωση του συστήματος προσφορών για έργα ή προμήθειες του Δημοσίου και οι αυστηρότεροι έλεγχοι που διενεργούνται.
  • Η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής.
  • Η  αξιόπιστη διαχείριση του δημόσιου χρέους απέφερε εξοικονομήσεις ύψους 253 εκ. ευρώ. 
  • Ο διορισμός Επιτροπών Εσωτερικού Ελέγχου κατά υπουργείο με στόχο την  αποτελεσματική διαχείριση των δημοσίων δαπανών και εφαρμογής των κανόνων χρηστής διοίκησης.
  • Εξοικονομήσεις από τον τερματισμό λειτουργίας ή μείωσης του προσωπικού σε πρεσβείες όπου η εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιτυγχάνεται από πρέσβεις της Κύπρου που έχουν την έδρα τους σε γειτονικά κράτη.

«Από το 2014 το κράτος  λειτουργεί ουσιαστικά με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και με ικανοποιητικό πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2.5%, ΧΩΡΙΣ να επιβληθεί η όποια πρόσθετη φορολογία ή να υπάρξει η οποιαδήποτε μείωση μισθών συντάξεων ή ωφελημάτων», σημείωσε.

Αποκατάσταση αξιοπιστίας του Χρηματοπιστωτικού Τομέα

«Μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013 εξαιρετικά σημαντικό για την βιωσιμότητα του κράτους ήταν και η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, με την επανάκτηση της εμπιστοσύνης και τον τερματισμό της διαρροής καταθέσεων που είχε λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις από τα μέσα του 2011», ανέφερε στη συνέχεια ο Πρόεδρος και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα ακόλουθα μέτρα:

  • Προωθήθηκαν και υιοθετήθηκαν από την Βουλή μια σειρά νομοθεσιών και κανονισμών για ενίσχυση του εποπτικού και ρυθμιστικού πλαισίου.
  • Ένταξη των συστημικών Τραπεζών και του Συνεργατισμού κάτω από την άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
  • Θεσπίστηκαν ισχυρά νομοθετικά εργαλεία που επιτρέπουν και ενθαρρύνουν τις αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετουμένων δανείων.
  • Ταυτόχρονα θεσπίστηκε ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων ομάδων με αποτροπή του κινδύνου απώλειας της πρώτης κατοικίας, ενώ με βάση συγκεκριμένα κριτήρια επιτρέπεται ακόμη και η διαγραφή δανείων προς τις Τράπεζες.
  • Η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τον κοινωνικό ρόλο του  Συνεργατικού Κινήματος προχώρησε στην διάσωση και  ανακεφαλαιοποίηση του, παρέχοντας κρατική στήριξη  αρχικά 1,5 δις και εν συνεχεία πρόσθετη στήριξη 175 εκατομμυρίων.
  • Προς τον πάνω σκοπό μέσα από την λήψη νομοθετικών μέτρων επιτεύχθηκαν  δραστικές αναδιαρθρώσεις των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων, με εφαρμογή  επαγγελματικών  δομών  και διαδικασιών  καθώς και   ενδυνάμωση του εποπτικού ελέγχου μέσα από αυστηρούς κανόνες.
  • Με τα μέτρα που λήφθηκαν, την σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και την σταθεροποίηση  του χρηματοπιστωτικού τομέα, έγινε κατορθωτή η ανακεφαλαιοποίηση των εμπορικών τραπεζών με προσέλκυση ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων ύψους 1.4 δισεκατομμυρίου  ευρώ.
  • Η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος επιβεβαιώθηκε και από τα θετικά αποτελέσματα της Πανευρωπαϊκής άσκησης αξιολόγησης της Ποιότητας του Ενεργητικού και Αντοχής σε ακραίες καταστάσεις.

Περαιτέρω είπε πως «πρόσθετη επιβεβαίωση συνιστούν  και οι συνεχείς αναβαθμίσεις της ευρωστίας των εμπορικών τραπεζών από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ενώ η ενίσχυση της ρευστότητας επέτρεψε στην Τράπεζα Κύπρου την αποπληρωμή του 70% του δανεισμού μέσω του Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA)».

Μέτρα και κίνητρα για αναθέρμανση οικονομίας

«Ταυτόχρονα με την εξυγίανση,  προαπαιτούμενο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και του χρηματοπιστωτικού τομέα  ήταν και η αναθέρμανση της οικονομίας» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναφέρθηκε στη λήψη μέτρων προς πέντε κατευθύνσεις:

  1. Πολεοδομικά κίνητρα (Εξαγγελίες Απριλίου 2013)
  2. Φορολογικά κίνητρα (Φορολογική έκπτωση, για όλα τα νέα κεφάλαια που επενδύονται στις επιχειρήσεις για επέκταση των δραστηριοτήτων τους. Αυξημένη κεφαλαιουχική έκπτωση για μηχανήματα, εγκαταστάσεις για βιομηχανικά και ξενοδοχειακά κτίρια. Φορολογικά κίνητρα για δαπάνες που στόχο έχουν τις επιστημονικές έρευνες. Μειώθηκε ο ΦΠΑ από 19% σε 5% για ανακαινίσεις κτιρίων και κατοικιών. Επιπρόσθετα υιοθετήθηκε μειωμένος φορολογικός συντελεστής ΦΠΑ 5% για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών ευάλωτων ομάδων και για ακριτικές περιοχές. Μειώθηκαν τα μεταβιβαστικά τέλη για το σύνολο των πωλήσεων ακινήτων στο 50% μέχρι την 31/12/2016. Δόθηκε εξαίρεση από την καταβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών, από την πώληση γης με οικοδομή ή γης με οικοδομές που αποκτάται μέχρι το 2016, άσχετα από τον χρόνο πώλησης. Για την προσέλκυση ξένων επιχειρηματιών και προσώπων υψηλής εισοδηματικής στάθμης εισήχθηκε ο θεσμός του όρου μη-κάτοικος. Επέκταση σε 10 χρόνια  απαλλαγής του 50 % του εισοδήματος ατόμου μη κάτοικου Κύπρου με αμοιβή πέραν των €100.000. Θεσπίστηκε πρόσφατα μια ολοκληρωμένη δέσμη φορολογικών ελαφρύνσεων για σκοπούς προώθησης των αναδιαρθρώσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων)
  3. Εξασφάλιση Ευρωπαϊκής στήριξης (Επί πλέον βοήθεια ύψους 200 εκ. από ΕΕ για έργα ανάπτυξης)
  4. Στήριξη Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (Προγράμματα ΕΤΕπ)
  5. Αναθέρμανση με αναπτυξιακά έργα (Εξαγγελίες για έργα ανάπτυξης 610 εκ – Ιούνιο 2015)

Προσέλκυση επενδύσεων

«Με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών που επιτεύχθηκε μέσα από την υλοποίηση των μέτρων που ανέφερα  , η Κύπρος κατάφερε να αναβαθμιστεί  κατά 13 θέσεις στην κατάταξη  της Παγκόσμιας Τράπεζας όσον αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ βρίσκεται ανάμεσα στις 10 χώρες που έχουν πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην προσέλκυση επενδύσεων», ανέφερε ο Πρόεδρος και στάθηκε στα πάρα κάτω:  

  • Στον τραπεζικό τομέα έχουν πραγματοποιηθεί ξένες επενδύσεις ύψους 1.4 δις ευρώ.
  • Από την τροποποίηση και εφαρμογή του νέου  σχεδίου για πολιτογράφηση μη Κυπρίων επενδυτών και επιχειρηματιών και πιο συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2013 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις 2.7 δις Ευρώ.
  • Με την αναθεώρηση των κριτηρίων που αφορούν τους μακράν διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών, πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις 770 εκ Ευρώ.
  • Από την ολοκλήρωση της  συμφωνίας για εμπορικοποίηση των δραστηριοτήτων του Λιμανιού Λεμεσού,  προβλέπονται άμεσα οφέλη 44 εκ κατ έτος, σε σύγκριση με 28 εκ που απολάμβανε το κράτος μέχρι σήμερα.
  • Επένδυση από ξένο στρατηγικό επενδυτή ύψους 230 εκ Ευρώ για την κατασκευή της Μαρίνας Αγίας Νάπας.
  • Οι ξένες και εγχώριες  επενδύσεις στους τομείς,  ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας, τουρισμού,  κατασκευών  και ναυτιλίας ξεπερνούν το ένα δις.
  • Προχωρούν τάχιστα  και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν, οι διαδικασίες για αδειοδότηση ενός πολυθεματικού καζίνο με προβλεπόμενη επένδυση 400-500εκ.
  • Επέκταση και  νέα έργα στο  τερματικό αποθήκευσης και διαχείρισης πετρελαιοειδών  VTT Vasiliko Ltd με συνολική επένδυση 50 εκ.
  • Στον τομέα των αερομεταφορών, έχουν ήδη επενδυθεί πέραν τον 50 εκ. ενώ  μέσα από τις νέες  αδειοδοτήσεις για πτήσεις προέκυψαν σημαντικά οφέλη στην εργοδότηση με δημιουργία μέχρι σήμερα 380 νέων θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε αύξηση διακίνησης επιβατών κατά 16% το πρώτο τρίμηνο του 2016.
  • Ο τομέας κατασκευών σημείωσε τον πρώτο θετικό ρυθμό ανάπτυξης από το 2008.

Επιπλέον επεσήμανε πως:

  • Ευρίσκεται στο τελικό στάδιο  η  αξιολόγηση της πρότασης που υποβλήθηκε στο πλαίσιο του Διαγωνισμού για την παραχώρηση της Μαρίνας Παραλιμνίου σε Στρατηγικό επενδυτή. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 85 με 100 εκ ευρώ.
  • Προκηρύχθηκε τον Μάρτιο 2016, ο διαγωνισμός για τη δημιουργία και λειτουργία του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο, που αναμένεται το ύψος της επένδυσης να ανέλθει στα 135 εκ.
  • Έγινε η αναλυτική καταγραφή της κρατικής περιουσίας  του πυρήνα της περιοχής του Τροόδους και προκηρύχθηκε  ο διαγωνισμός για την επιλογή των Συμβούλων για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
  • Διορίστηκε εξειδικευμένη ομάδα συμβούλων για την ταχύτερη ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας.

Σημερινή κατάσταση πραγμάτων

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως για να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της προσπάθειας των τελευταίων τριών χρόνων, θα πρέπει να αναλογιστούμε και να συγκρίνουμε ποια είναι η σημερινή κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με το τι παρέλαβε τον Μάρτιο του 2013.

Ανέφερε συγκεκριμένα:

  • Το πρώτο τρίμηνο του 2013 είχαμε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης που έφταναν το -5.7% που κορυφώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2013 στο -6.5%. «Μέσα από τις πολιτικές που ακολουθήσαμε, όχι μόνο αναστρέψαμε την αρνητική πορεία αλλά μπήκαμε πλέον στην ανάπτυξη επιτυγχάνοντας ρυθμούς ανάπτυξης που φτάνουν το 1.6%».
  • Τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους κατά την πρώτη Μαρτίου του 2013 ανέρχονταν μόλις στα 235.6 εκ Ευρώ. Κατά την 21 Μαρτίου του 2016 είναι 1 δις και 112 εκ Ευρώ.
  • Κατά την πρώτη Μαρτίου του 2013 οι αποδόσεις των διεθνών ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας κυμαίνονταν αρχικά στο 8% και έφταναν μέχρι 26.47%. Ενώ κατά την πρώτη Μαρτίου του 2016 όλα τα διεθνή ομόλογα της Κυπριακής δημοκρατίας διαπραγματεύονται με αποδόσεις κάτω από 4%
  • Κατά την πρώτη Μαρτίου του 2013 η έκδοση γραμματίων του Δημοσίου 13 εβδομάδων είχε απόδοση 5.3%. Κατά την 31 Μαρτίου 2016 η πιο πρόσφατη έκδοση γραμματίων του δημοσίου 13 εβδομάδων είχε απόδοση μόλις 0.58%
  • Τον Μάρτιο του 2013 υπολογιζόταν  με βάση εκτιμήσεις του Γιουρογκρουπ ότι  το πρόγραμμα στήριξης ανερχόταν στα δέκα δις. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος την 31η πρώτη Μαρτίου η Κυπριακή Δημοκρατία άντλησε μόνο 7.3 δις εκ των οποίων το 1.675 δις  διατέθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού.
  • «Μέχρι τον Μάρτιο του 2013 το δημοσιονομικό μας  έλλειμμα κυμαινόταν μεταξύ 5-6% του ΑΕΠ. Ενώ την 31η Δεκεμβρίου του 2015 όχι μόνο καλύψαμε το έλλειμμα αλλά  καταγράψαμε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2.5% επί του ΑΕΠ», ανέφερε.

Συμπλήρωσε πως δεν θα αναφερθεί στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ανεργίας, γιατί αυτό εμπίπτει στο δεύτερο μέρος της παρουσίαση του Κυβερνητικού έργου. Στάθηκε, ωστόσο, στην πτωτική τάση που καταγράφεται μέσα από τα στοιχεία της Γιουροστατ, σύμφωνα με τα οποία η ανεργία στην Κύπρο μειώθηκε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες τον Φεβρουάριο  του 2016 σε  12.6% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2015 όπου η ανεργία ήταν στο 16.6%.

Οι… προκλήσεις

Σε ότι αφορά στις προκλήσεις, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι άλλοι αστάθμητοι ή εξωγενείς παράγοντες.

«Για αυτό και θέλω να κάνω ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση με απόλυτη αποφασιστικότητα θα συνεχίσει  τις πολιτικές σύνεσης και σκληρής δουλειάς προκειμένου να αποφύγει σφάλματα του παρελθόντος  και διαχρονικές παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση που βιώσαμε και βιώνουμε», σημείωσε.

«Τα όσα έχω αναφέρει ήταν το αποτέλεσμα συγκροτημένου προγράμματος, της  συνεργασίας  για  υλοποίηση του με τις πολιτικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς εταίρους και πάνω από όλα των θυσιών του Κυπριακού λαού προς τους οποίους θέλω να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της πολιτείας γιατί κοινή έγνοια όλων δεν παύει να είναι η ευημερία του συνόλου», κατέληξε.

Ερωτήσεις / Απαντήσεις…

Τα θέματα διαφθοράς και το… οικονομικό κόστος που προκύπτει από αυτά, κυριάρχησαν, στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, που ακολούθησαν. Ο Πρόεδρος δήλωσε αποφασισμένος να καταπολεμήσει την όποια διαφθορά και τόνισε πως δεν θα αποδεχθεί κανένα σκάνδαλο και απόκρυψη σκανδάλων. Σημείωσε πως τα οικονομικά εγκλήματα και τα εγκλήματα… λευκού κολάρου, θα απασχολήσουν την επόμενη συνέντευξη. Ωστόσο σημείωσε πως δεν έχει καμιά αμφιβολία πως -με την αποφασιστικότητα του Γενικού Εισαγγελέα- θα προχωρήσουν οι έρευνες.  

Ερωτηθείς ως προς το κατά πόσο θα αποζημιωθούν οι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου, που υπέστησαν κούρεμα καταθέσεων, ο Πρόεδρος είπε πως εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες , θα εξετάσει τα ενδεχόμενα πως, πόσο και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να αποζημιώσει τους καταθέτες.

Σε ότι αφορά στα οικονομικά της λύσης, ανέφερε πως το κόστος δεν υπολογίστηκε, ωστόσο είναι κάτι που θα διαφανεί με την ολοκλήρωση των εκθέσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ. Επανέλαβε πως το κοινό νόμισμα, σε περίπτωση λύσης, θα είναι το ευρώ. 

Ερωτηθείς πότε εκτιμά πως θα υπάρξει αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας, από πλευράς διεθνών οίκων αξιολόγησης, ο Πρόεδρος ανέφερε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις και εξέφρασε την πεποίθηση πως εάν συνεχιστεί η προσπάθεια, θα υπάρξει και η αναβάθμιση.

Κληθείς να σχολιάσει τοποθετήσεις που συνδέουν τη μείωση της ανεργίας, με την αύξηση της μετανάστευσης, ο Πρόεδρος παρέθεσε στοιχεία που αποδεικνύουν πως τα ποσοστά μετανάστευσης, δεν αφορούν (στην πλειοψηφία τους) σε κύπριους πολίτες, αλλά σε πολίτες τρίτων χωρών, που είχαν μεταναστεύσει στην Κύπρο παλαιότερα.

Για την πραγματική οικονομία, είπε πως αρχίζει ο κόσμος να νιώθει ότι υπάρχει πρόοδος, σημείωσε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως αυτό της φτώχιας. Στόχος, είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου.

Για τις αποκρατικοποιήσεις, είπε πως στόχος όλων των πολιτικών κομμάτων τη δεδομένη στιγμή είναι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την Αρχή Τηλεπικοινωνιών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Grexit  και αν αυτό θα επηρέαζε την πορεία της κυπριακής οικονομίας, απάντησε αρνητικά. 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network