MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Απορρίπτει τα περί απόκρυψης γνωμάτευσης Νομικής Υπηρεσίας η Υπουργός Παιδείας

Advertisement

Sponsored by exness

Απορρίπτει τα περί απόκρυψης γνωμάτευσης Νομικής Υπηρεσίας η Υπουργός Παιδείας  – Γιατί αρνείται την αναγωγή της βαθμολογίας του Α’ τετράμηνου – Πώς απαντά η Υπουργός Παιδείας – Αποφασίζει σήμερα η Βουλή για αλλαγές στις εξετάσεις τετραμήνων

Απορρίπτει τα περί απόκρυψης της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας η Αθηνά Μιχαηλίδου η οποία δίνει το περιθώριο στο Υπουργείο Παιδείας να εξετάσει και το ενδεχόμενο αναγωγής της βαθμολογίας των γραπτών εξετάσεων Α’ τετραμήνου, με την Υπουργό να κάνει λόγο για παρερμηνεία της γνωμάτευσης.

Advertisement

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, επισημαίνει πως δεν αλλάζει κάτι και πως το θέμα της αναγωγής έχει συζητηθεί παν πολλές φορές.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι αν μπορούσε να γίνει θα το προχωρούσαμε, θα το κάναμε. Υπάρχουν κωλύματα, η Νομική Υπηρεσία θέτει σειρά προϋποθέσεων για να μπορέσει να γίνει αναγωγή. Καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορεί να ισχύσει, γι’ αυτό και το αφήσαμε και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τα παιδιά με όλους τους άλλους τρόπους οι οποίοι αποτυπώνουνε στη ξεκάθαρη πρόταση μας», συμπληρώνει η κυρία Μιχαηλίδου.

Επισημαίνει δε, πως «η μόνη νομότυπη πρόταση αυτή τη στιγμή και ξεκάθαρη -που είναι προς όφελος των παιδιών και δεν θα δημιουργήσει νομικά, όχι μόνο τεχνικά και διαδικαστικά- είναι αυτή του Υπουργείου μας».

Ερωτηθείσα γιατί δεν μπορεί να γίνει αναγωγή, η Υπουργός απάντησε πως «είναι διοικητική πράξη και αφήνεται στο Υπουργείο να δει κατά πόσο υπάρχουν και ικανοποιούνται εκείνες όλες οι πρόνοιες που μπαίνουν εκεί: η δυσκολία στο δοκίμιο, όλα τα παιδιά να έχουν παρακαθίσει. Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν από το πρώτο τετράμηνο, δεν ικανοποιούνται αυτές οι συνθήκες».

Εξήγησε επίσης πως «έχουμε 20αρια σε όλα τα μαθήματα, έχουμε ομάδες μαθητών που τα πήγαν καλύτερα στο γραπτό απ’ ό,τι στο προφορικό. Δεν θα πάω να προκαλέσω πολύ περισσότερα προβλήματα κάνοντας αυτή τη ρύθμιση για να ικανοποιήσω μόνο μια μερίδα παιδιών».

Κληθείσα να σχολιάσει τα όσα της επιρρίπτουν για σκόπιμη απόκρυψη της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, η Υπουργός ξεκαθάρισε πως «κανείς δεν την έχει αποκρύψει» και εξήγησε πως «από την πρώτη στιγμή όλοι μας έθεταν ζήτημα αναγωγής και εξηγήσαμε τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει».

«Δεν μπορεί να τεθεί στη Βουλή τέτοιο θέμα και γιατί το συζητάμε. Είναι ρυθμιστικό θέμα, εσωτερικό. Το είδαμε όπως είδαμε τη μείωση της ύλης… παραμένοντας όμως στην ουσιώδη ύλη και αυτό είναι σημαντικό», συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε επίσης πως «μόλις μου ζήτησαν τη γνωμάτευση την είχαμε δώσει. Αντιλαμβάνομαι ότι την πείρα χθες».

Τέλος, η κυρία Μιχαηλίδου έκανε λόγο για παρερμηνεία της γνωμάτευσης και υπέδειξε πως το όλο θέμα προέκυψε λόγω του ότι θα τεθεί σήμερα στη Βουλή.

Ζήτησαν αναγωγή οι γονείς

Όπως αναφέρθηκε σε χθεσινό ρεπορτάζ της Cyprus Times, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης καλεί το Υπουργείο Παιδείας μέσω ανακοίνωσης της να εφαρμόσει τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, επισημαίνοντας πως «δικαίως ζητούσε κατ΄ επανάληψη την εφαρμογή της αναγωγής της βαθμολογίας των γραπτών εξετάσεων Α τετραμήνου, εκεί όπου με αποδείξεις είχαν αδικηθεί οι μαθητές/μαθήτριες».

Η Συνομοσπονδία υποδεικνύει επίσης, μεταξύ άλλων, πως  «η αναγωγή της βαθμολογίας, εκεί όπου χρειάζεται, είναι νομικά επιτρεπτή. Αυτή τη στιγμή η Διοίκηση του Υπουργείου καθίσταται ηθικά υπεύθυνη να την εφαρμόσει»

Αποφασίζει σήμερα η Βουλή για αλλαγές στις εξετάσεις τετραμήνων

Με τη μορφή του κατεπείγοντος προωθούνται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση οι κανονισμοί που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας για τις εξετάσεις τετραμήνων.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας προτείνει μείωση της βαρύτητας της γραπτής εξέτασης του δεύτερου τετραμήνου της σχολικής χρονιάς 2022-2023 από 40% σε 20%, με νομοθετική ρύθμιση. Προβλέπεται επίσης μείωση της εξεταζόμενης ύλης στο 60% της διδαχθείσας.

Το σκεπτικό πίσω από την κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης από το Υπουργείο είναι η μείωση της ανησυχίας μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών που με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των μαθητών αναμένεται να συμβάλουν στη μεγιστοποίηση των επιδιωκόμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Περαιτέρω, συστάθηκε μηχανισμός παρακολούθησης της εφαρμογής του πλαισίου μάθησης και των εσωτερικών διαδικασιών όσον αφορά στην εποπτεία της θεματοθέτησης και του ελέγχου του βαθμού δυσκολίας των εξεταστικών δοκιμίων, ενώ δόθηκαν οδηγίες από το αρμόδιο υπουργείο για σωστή αξιοποίηση του διδακτικού χρόνου και περιορισμό των εκδηλώσεων στον σχολικό χρόνο.

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΣΕΡΙ / ΑΡΗΣ

ShootandGoal