MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Απόλυτα ικανοποιημένος ο ΠτΔ από τη συμφωνία (video)

Advertisement

Sponsored by exness

«Η τελική συμφωνία και η επίτευξη των στόχων μας ήταν και αποτέλεσμα της αποκατάστασης της εθνικής μας κυριαρχίας», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολιάζοντας τη συμφωνία των Βρυξελλών για το προσφυγικό.

Advertisement

 Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα μιας από τις πιο κρίσιμες Συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σημείωσε πως η σημερινή συμφωνία είναι το προϊόν μιας μακράς διαβούλευσης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015.

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν παραλείψαμε, λαμβάνοντας υπόψη την χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση και με ιδιαίτερη ευαισθησία στα προβλήματα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει, να λάβουμε μια σειρά από αποφάσεις προκειμένου να υποβοηθήσουμε στην επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Τόνισε ότι είχαμε εξαρχής καταστήσει σαφές, τόσο προς τους θεσμούς όσο και προς τους εταίρους μας, ότι ως προς το σκέλος των απαιτήσεων της Τουρκίας που αφορούσαν την ενταξιακή της πορεία, η συναίνεση της Λευκωσίας σε άνοιγμα κεφαλαίων που είχαν παγώσει είτε το 2006 είτε το 2009 εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας όπως αυτές προκύπτουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο.

Συνέχισε λέγοντας πως «στην εμμονή της Τουρκίας και στις προτροπές κάποιων από τους εταίρους μας αντιδράσαμε με αποφασιστικότητα, υποδεικνύοντας πως η επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα έπρεπε να συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπον με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ως εκ τούτου δεν ήταν νοητό να μεταφερθεί το βάρος της ευθύνης για κατάληξη ή μη σε συμφωνία στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Τα ίδια επαναλάβαμε και κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαβουλεύσεων των τελευταίων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, όταν στη δέσμη προτάσεων που προέβαλε η Τουρκία περιλαμβανόταν επιλεκτικά το άνοιγμα 5 κεφαλαίων που η Κυπριακή Δημοκρατία μονομερώς αποφάσισε να παγώσει. Ταυτόχρονα, είχαμε με έντονο τρόπο προβάλει το άστοχο μιας τέτοιας επιδίωξης, η οποία θα μας έφερνε σε αντιπαράθεση με την Τουρκική Κυβέρνηση σε μια περίοδο κρίσιμη για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος ανέφερε πως η θέσεις της Κύπρου συνάντησαν την κατανόηση των εταίρων μας και «γι’ αυτό θα ήθελα δημόσια να εκφράσω την ικανοποίησή μου αλλά και τις θερμές ευχαριστίες μου προς όλους τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Αναφέρθηκε ονομαστικά στη στάση των Ντόλαντ Τουσκ, Αλέξη Τσίπρα και Φρανσουά Ολάντ.

 Καταλήγοντας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Λευκωσίας, δηλαδή ότι:

Στηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όπως ρητώς καταγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και τις κατά καιρούς αποφάσεις του Συμβουλίου.

Η υλοποίηση των προνοιών του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας θα συνέβαλλε αποφασιστικά στην αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα θα ήταν έμπρακτη απόδειξη της ειλικρινούς προθέσεως της Τουρκίας να συμβάλει αποφασιστικά στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

«Η τελική συμφωνία και η επίτευξη των στόχων μας ήταν και αποτέλεσμα της αποκατάστασης της εθνικής μας κυριαρχίας μετά την επιτυχή έξοδό μας από το μνημόνιο, κάτι που επιτεύχθηκε μέσα από συλλογική προσπάθεια», κατέληξε.

Δείτε το video:

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal