MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αποφασίζει το Ανώτατο για την αναφορά ΠτΔ στο νόμο για το ασυμβίβαστο

Advertisement

Sponsored by exness

Σήμερα τα «σπουδαία» για το ασυμβίβαστο – Αποφασίζει το Ανώτατο Δικαστήριο για την αναφορά ΠτΔ στο νόμο για το ασυμβίβαστο των κρατικών αξιωματούχων

Advertisement

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοινώνει σήμερα την απόφαση του σε άλλη μια εκ των δεκαέξι συνολικά αναφορών που καταχωρήθηκαν εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στα νομοθετήματα που ψήφισε η Ολομέλεια της προηγούμενης Βουλής.

Η αναφορά για την οποία θα δοθεί απόφαση αφορά τον περί Ασυμβίβαστου προς την Άσκηση Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους (Τροποποιητικός) Νόμο του 2016.

Η εν λόγω αναφορά εκδικάστηκε από την πλήρη Ολομέλεια του Ανωτάτου σε συνεδρία της στις 16/02/2017 κατά την οποία η δικηγόρος της Δημοκρατίας Ειρήνη Νεοφύτου, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα, είπε ότι ο υπό αναφορά Νόμος παραβιάζει ορισμένες διατάξεις άρθρων του συντάγματος και συγκεκριμένα των άρθρων 25 και 26 του Συντάγματος και καταργεί το άρθρο 3(2) (β) και 3(2)(γ) του βασικού νόμου.

Συνοψίζοντας τη θέση της, είπε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων με τη ψήφιση του υπό αναφορά Νόμου, επεμβαίνει στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργασίας των κρατικών αξιωματούχων, καθώς και στο δικαίωμα του συμβάλλεσθαι ελευθέρως.

Τέτοιες επεμβάσεις, ανέφερε, είναι επιτρεπτές υπό τον όρο ότι τεκμηριώνονται από ισχυρή και πειστική αιτιολογία, ανάλογη προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα του περιορισμού των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Στον υπό αναφορά Νόμο, σημείωσε, δεν περιλαμβάνεται καμία αιτιολογία ως την αναγκαιότητα περιορισμού των εν λόγω δικαιωμάτων και ως εκ τούτου, ο υπό αναφορά Νόμος, παραβιάζει τα δικαιώματα αυτά.

Η κα. Νεοφύτου είπε επίσης ότι η προσπάθεια της Βουλής να αιτιολογήσει τον περιορισμό του δικαιώματος της εργασίας των κρατικών αξιωματούχων παραθέτοντας διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς και σχετικά παραδείγματα, δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί ότι ικανοποιούν το κριτήριο που θέτει ο συνταγματικός νομοθέτης σε σχετική παράγραφο του άρθρου 25.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της Βουλής Πόλυς Πολυβίου απέρριψε τα επιχειρήματα της Νομικής Υπηρεσίας περί  παραβίασης των δικαιωμάτων της εργασίας των κρατικών αξιωματούχων καθώς και του συμβάλλεσθαι ελευθέρως, προβάλλοντας τη θέση ότι ο υπό αναφορά Νόμος δεν αφορά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου αλλά τους δημόσιους αξιωματούχους του κράτους.
Ο σκοπός του υπό αναφορά Νόμου, είπε, είναι η δημιουργία εμπέδωσης ασυμβιβάστου στην περίπτωση των δημοσίων αξιωματούχων που η Βουλή κρίνει ότι δεν πρέπει να επιδίδονται σε ορισμένες επαγγελματικές ή άλλες δραστηριότητες, εκτός των καθηκόντων τους, διαφυλάττοντας με αυτό τον τρόπο την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα τους.

«Αυτό δεν είναι μόνο επιτρεπτό αλλά είναι και επιθυμητό», είπε σημειώνοντας ότι το ασυμβίβαστο δεν προκύπτει μόνο από Νόμους αλλά και από το Σύνταγμα. Είπε επίσης ότι πως ο υπό αναφορά Νόμος είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένος με το σύνταγμα και τη νομολογία.

Η απόφαση θα ανακοινωθεί κατά τη συνεδρία της πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστήριο η οποία είναι ορισμένη για τις 8.45 το πρωί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network