MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αποφασισμένοι για θετική δυναμική το νέο χρόνο Αναστασιάδης – Ακιντζί

Advertisement

Sponsored by exness

Με κοινή ανακοίνωση Αναστασιάδης – Ακιντζί επιστέγασαν τη τελευταία συνάντηση τους για το 2015 – Ικανοποιημένη με τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων – Αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ίδια θετική δυναμική και το 2016

Advertisement

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν τη θετική δυναμική των συνομιλιών στις προσεχείς συναντήσεις τους που έχουν προγραμματιστεί για το νέο χρόνο.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, μετά το τέλος της τελευταίας συνάντησής τους για το 2015, την οποία εξέδωσε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αναφέρεται ότι “οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί προέβησαν σε εκτίμηση των διαπραγματεύσεων από την έναρξή τους το Μάιο 2015 και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Ενώ αντιλαμβάνονται ότι το έργο που έχουν ενώπιόν τους παραμένει δύσκολο, εντούτοις οι ηγέτες είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τη θετική δυναμική των συνομιλιών στις προσεχείς συναντήσεις τους που έχουν προγραμματιστεί για τις 7, 14 και 29 Ιανουαρίου 2016.”

Οι ηγέτες, συνεχίζει η ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είχαν εποικοδομητικές συνομιλίες για όλα τα θέματα που εκκρεμούν και παρείχαν περαιτέρω καθοδήγηση προς τους διαπραγματευτές.

Πρόεδρος : Αποφασισμένοι να εργαστούμε με αλληλοκατανόηση

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό, είπε ότι συζήτησαν το περιουσιακό αλλά και πολλά άλλα σημαντικά που αφορούν το Κυπριακό. Παραμένουν οι διαφορές, όμως έχουν δηλώσει και οι δύο, σημείωσε, την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν με τρόπο που θα βοηθήσει να ξεπεραστούν αυτές οι διαφορές, με αλληλοκατανόηση των ανησυχιών της καθεμιάς των κοινοτήτων.

Σε παρατήρηση ότι το περιουσιακό είχε θεωρηθεί βαρόμετρο και κληθείς να πει μετά από συζήτηση τριών μηνών πού βρισκόμαστε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι βρισκόμαστε στο στάδιο αλληλοκατανόησης των δυσκολιών και συναντίληψης ότι “θα πρέπει να εργαστούμε κατά τρόπο που να βοηθηθούν και οι δύο πλευρές”.

«Θα πάω στο Νταβός αλλά όχι για πολυμερή»

Ερωτηθείς εάν τον βολιδοσκόπησε ο κ. Έιντε για διάσκεψη στο Νταβός τέλος Ιανουαρίου με εκπροσώπους των εγγυητριών δυνάμεων, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι δεν θεωρεί ότι είναι η ώρα για κάτι ανάλογο. Αποδέχθηκε, είπε, πρόσκληση των διοργανωτών του οικονομικού φόρουμ του Νταβός και θα συμμετάσχει. “Πρόθεσή μου δεν είναι να μεταβώ για να συμμετέχω σε μια πολυμερή οποιαδήποτε διάσκεψη. Θα συμμετέχω σε ένα διεθνές οικονομικό φόρουμ, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με το Κυπριακό. Αλλά εάν υπάρξουν, και θα υπάρξουν, διμερείς συναντήσεις, θα είναι στο πλαίσιο του τί επιδιώκουμε, τί επιθυμούμε, τί θα ήταν βιώσιμο σε μια λύση του Κυπριακού”.

Κληθείς να εκτιμήσει πόσο διάστημα θα χρειαστεί να συζητήσουν ακόμη το περιουσιακό ή αν θα αλλάξουν θέμα, λιγότερο δύσκολο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι συζητούν επί του συνόλου των κεφαλαίων, δεν περιορίζονται στο περιουσιακό. Βεβαίως, πρόσθεσε, το περιουσιακό αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα, όπως επίσης οι εδαφικές αναπροσαρμογές, οι εγγυήσεις, τα χρονοδιαγράμματα αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων κτλ. “Συνεπώς αυτό που επιδιώκουμε είναι μια συνολική, σφαιρική θεώρηση όλων των παραμέτρων προκειμένου να πετύχουμε μια βιώσιμη, λειτουργική και διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος”. Δική μας επιθυμία, συνέχισε, είναι όχι ποιος θα είναι νικητής ή ηττημένος, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες της τ/κ ηγεσίας και των Τ/κ.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει πρόβλημα με την επιστροφή της Μόρφου απάντησε: “όχι κανένα”. Κληθείς να διευκρινίσει εάν η τ/κ πλευρά αποδέχθηκε εδαφικές αναπροσαρμογές που θα περιλαμβάνουν και την επιστροφή της Μόρφου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι δεν έχουν μπει ακόμη στη συζήτηση του εδαφικού, αλλά “θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ ότι περιοχές που επιστρέφοντο με βάση το σχέδιο Ανάν, δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να αλλοιωθούν”.

Κληθείς να πει αν εκτιμά πως υπάρχει μια στροφή στην τουρκική στάση σε πιο διαλλακτική, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτό θα το δούμε στο πεδίο των διαπραγματεύσεων ανάλογα με τη στάση που θα τηρήσουν. “Θέλουμε πέρα από τη ρητορική κάποιες έμπρακτες αποδείξεις ότι εννοούμε αυτό που η ρητορική μεταδίδει. Θέλουμε να δούμε μια ουσιαστική πρόοδο, ενθάρρυνση και στήριξη της τ/κ ηγεσίας σε προβλήματα, θέματα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ε/κ κοινότητα”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανταποκρινόμενος σε ευχές των δημοσιογράφων ενόψει των Χριστουγέννων, έστειλε και αυτός τις ευχές του για Καλά Χριστούγεννα και προς τους Ε/κ και τους Τ/κ “το 2016 να είναι η χρονιά που θα μας δώσει επιτέλους ειρήνη αλλά και τις βασικές προϋποθέσεις ειρηνικής συμβίωσης και προοπτικής για το μέλλον”.

Πηγή: ΚΥΠΕ  

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network