MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Απόφαση σταθμός! Δικαίωση εκ μητρογονίας πρόσφυγα από το ΕΔΑΔ

Advertisement

Sponsored by exness

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με προσφυγή γυναίκας πρόσφυγας, της Μαρίας Βρούντου. 

Advertisement

Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να καταβάλει μετά από την απόφαση του ΕΔΑΔ στην κυρία Βρούντου συνολικά σχεδόν €40.000, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων της. Η μητέρα της 35χρονης παραπονούμενης είναι πρόσφυγας από την κατεχόμενη Σκυλλούρα και έτσι το 2003 είχε αρχικά αποταθεί στις κυπριακές Αρχές για προσφυγική ταυτότητα το 2003.

Προσέφυγε ωστόσο το 2006 στο ΕΔΑΔ, αφού είχε αποτύχει προσφυγή της στο Ανώτατο Δικαστήριο το 2006, το οποίο έκρινε ότι δεν είχε τη δικαιοδοσία να επεκτείνει το πρόγραμμα των προσφυγικών ταυτοτήτων για να καλύψει τα παιδιά εκτοπισμένων γυναικών.

Η κυρία Βρούντου κατήγγειλε στο ΕΔΑΔ την άρνηση των κυπριακών Αρχών να της δώσουν προσφυγική ταυτότητα, ισχυριζόμενη ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να της αρνηθούν σειρά δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης οικιστικής βοήθειας.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η άρνηση των Αρχών να της δώσουν προσφυγική ταυτότητα στη βάση του ότι ήταν το παιδί εκτοπισμένης γυναίκας αντί για άνδρα αποτελούσε διάκριση λόγω φύλου και ότι καμία Αρχή στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των δικαστηρίων, δεν είχε εξετάσει τη βάση της καταγγελίας της.

Μέχρι προσφάτως, πρόσφυγες της τουρκικής εισβολής του 1974 αναγνωρίζονταν μόνο τα παιδιά των αρρένων προσφύγων και όχι των γυναικών. Πλέον αναγνωρίστηκαν ορισμένα δικαιώματα και στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, όχι όμως και η δυνατότητα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις κατεχόμενες επαρχίες από τις οποίες κατάγονται.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΦΑΒΟΡΙ/ΑΕΚ

ShootandGoal