MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Από το ορφανοτροφείο… δασκάλα με τη βοήθεια Κυπρίων. Η Δρ. Θεοχάρους για τα 25 χρόνια εθελοντισμού (pics)

Advertisement

Sponsored by exness

Ιστορίες που «λάμπουν» μέσα από τον εθελοντισμό και την συνεισφορά Κυπρίων – Η Δρ.Θεοχάρους περιγράφει 25χρόνια εθελοντισμού σε χώρες της Αφρικής και στέλνει το δικό της μήνυμα μέσω της Cyprus Times

Η Mulwaini Moyo από τη Ζιμπάμπουε αποτελεί τρανό παράδειγμα ότι όταν ο άνθρωπος θέλει και προσπαθήσει μπορεί να πετύχει τα πάντα…

Advertisement

Η συγκινητική ιστορία της νεαρής δασκάλας που μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο στη Ζιμπάμπουε και με την οικονομική συνεισφορά Κύπριων κατάφερε να διδάσκει σήμερα σε παιδάκια, είναι μία από τις δεκάδες ανθρώπινες ιστορίες που «λάμπουν» μέσα από τον εθελοντισμό και τη βοήθεια που παρέχεται καθημερινά από διεθνής οργανισμούς και το ταμείο βοήθειας ΙΗ.

O Νέλσον Μαντέλα, έλεγε ότι, η εκπαίδευση είναι το δυνατότερο όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο…

Έτσι, εθελοντές και δεκάδες Κύπριοι που συνδράμουν και συνεισφέρουν στο έργο αυτό, βάζουν το δικό τους λιθαράκι. Αρκετές χώρες της Αφρικής δεν έχουν καν τα απαραίτητα για να ζήσουν, πόσο μάλλον για να επενδύσουν στην εκπαίδευση των παιδιών τους και τη μόρφωση του λαού.

25 χρόνια εθελοντισμού από την Δρ.Ελένη Θεοχάρους…

Στην πρώτη γραμμή σε διάφορες χώρες της Αφρικής εδώ και 25 χρόνια βρίσκεται η Δρ. Ελένη Θεοχάρους, φέρνοντας εις πέρας δεκάδες δύσκολες και επικίνδυνες ενίοτε, αποστολές. Το ταξίδι που πραγματοποίησε στη Ζιμπάμπουε είναι και το τελευταίο, παραδίδοντας πλέον τα σκήπτρα σε άλλους εθελοντές.

Το πρόγραμμα στη Ζιμπάμπουε όπως αναφέρει μιλώντας στη Cyprus Times άρχισε πριν από 25 χρόνια όταν την έστειλαν για να πάρει «σκυτάλη» από το θεάρεστο έργο ενός Ελβετού γιατρού, ο οποίος είχε δημιουργήσει με την πάροδο του χρόνου υποδομές για νοσοκομείο, σημαντικές ιατρικές υπηρεσίας, φράγμα για παροχή νερού και ήταν πρωτοστάτης για ενημέρωση του κοινού ως προς τη σημαντικότητα αντιμετώπισης του AIDS.

«Συνέχισα την αποστολή του γιατρού Φούρερ… Εξοπλίσαμε Νοσοκομεία, δημιουργήσαμε τεράστιες εκτάσεις με φυτείες, ακόμη και ελαιόδεντρα φυτέψαμε από την Κύπρο για να μπορέσουν οι άνθρωποι εκεί να έχουν εισόδημα και να ζήσουν» λέει. Όπως εξηγεί στο πρόγραμμα «Καλής Ελπίδος» είναι εμπλεκόμενοι όλοι οι νέοι της περιοχής Τσικομπέζ. «Δημιουργήσαμε δεξαμενές με τη βοήθεια εθελοντών, ενεργοποιήσαμε σύστημα άρδευσης, αναπτύξαμε καλλιέργειες από λαχανικά και ζαρζαβατικά, κάναμε ότι μπορούσαμε για να αναπτυχθούν και να πάρουν χρήματα».

Σε μία περίπτωση όπως σημειώνει, μεταφέρθηκε και η Κυπριακή παράδοση στη χώρα, καθώς γυναίκα από την Κύπρο τους έμαθε την παρασκευή χαλουμιού χωρίς ηλεκτρισμό, μόνο με φωτιά από ξύλα με τον παραδοσιακό τρόπο. Έτσι, καταφέρνουν να έχουν έσοδα για να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Με την βοήθεια του Υπουργού Εξωτερικών, περιγράφει η Δρ. Θεοχάρους δόθηκαν υποτροφίες και πληρώνονται δίδακτρα σε παιδιά για να σπουδάσουν. «Ιδρύσαμε μη κυβερνήτες οργανώσεις, σχολεία και υποδομές όπου μένουν δάσκαλοι και παιδιά εκεί». Εξηγεί, ότι στα τόσα ταξίδια που κλήθηκε να κάνει, έχει διενεργήσει χειρουργικές επεμβάσεις σε παιδάκια, κάτω από ανύπαρκτες υποδομές και χωρίς εξοπλισμό.

Τέλος, στέλνοντας το δικό της μήνυμα υπογράμμισε ότι, μόνο εάν επενδύσουμε στην εκπαίδευση αυτών των λαών που είναι 400 χρόνια δούλοι των Ευρωπαίων, θα λυθεί και το μεταναστευτικό πρόβλημα.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καν τα στοιχειώδη, ούτε παπούτσια τα μωρά να φορέσουν για αυτό και πρέπει πάση θυσία να επενδύσουμε στην ανάπτυξη τους και αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να κατανοήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση», υποδεικνύοντας ότι τα δισεκατομμύρια που δίνει η Ευρώπη δεν πάνε ποτέ, σε αυτούς που το έχουν πραγματική ανάγκη.

Εικόνες από την τελευταία αποστολή στη Ζιμπάμπουε

*Εικόνες από την εθελόντρια και φωτογράφο του ΚΥΠΕ, Κάτια Χριστοδούλου. 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network