MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Από την Επιτροπή Συγκοινωνιών θα περάσει η «Αντιγόνη»

Advertisement

Sponsored by exness

Στην Επιτροπή Συγκοινωνιών η παράσταση στο αρχαίο θέατρο της κατεχόμενης Σαλαμίνας – Επιστολή Παπαδόπουλου προς τον Γενικό Ελεγκτή

Advertisement

Στην επιτροπή Συγκοινωνιών της Βουλής θα συζητηθεί το θέμα της παράστασης της αρχαίας τραγωδίας του Αισχύλου «Αντιγόνη» στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας στα κατεχόμενα.

Αυτό αποφασίστηκε από την Ολομέλεια έπειτα από συναινετική απόφαση μεταξύ του ΔΗΚΟ και του ΔΗΣΥ, αποφεύγοντας έτσι μια γενικευμένη και τεταμένη συζήτηση του θέματος υπό το κεφάλαιο Δ`.

Η συνεννόηση μεταξύ των δύο κομμάτων επήλθε όταν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος αποδέχθηκε όπως απαλειφθεί η λέξη «παράνομη» από τον τίτλο του θέματος, αφού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είχε δηλώσει ότι η λέξη αυτή προκαταλαμβάνει την όλη συζήτηση.

Παίρνοντας πρώτος το λόγο μετά το πέρας του νομοθετικού έργου, ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε όπως εγγραφεί προς συζήτηση υπό το κεφάλαιο Δ` θέμα με τίτλο «Η παράνομη εκδήλωση στο αρχαίο θέατρο της κατεχόμενης Σαλαμίνας η οποία έχει διεξαχθεί κατά παράβαση των κανονισμών».

Όπως σημείωσε επελέγη η συζήτηση υπό το κεφάλαιο Δ` καθώς, είπε, οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ αρνήθηκαν να εγγραφεί το θέμα ενώπιον είτε της Επιτροπής Συγκοινωνιών είτε της Επιτροπής Παιδείας, ενώ υπάρχει παρόμοιο θέμα που ενεγράφη και αφορούσε παρόμοια ιδιωτική εκδήλωση στο αρχαίο Κούριο.

«Και δεν θεωρήθηκε ορθό ότι θα έπρεπε να εξεταστεί η διαδικασία με την οποία έχει παραχωρηθεί άδεια, παράνομα, για τη χρήση ενός αρχαιολογικού χώρου που είναι το κατεχόμενο θέατρο της Σαλαμίνας».

Λέγοντας ότι το ΔΗΚΟ έχει τις δικές του απόψεις για την σκοπιμότητα της παράστασης, ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι τέτοιες εκδηλώσεις απλά κοινωνικοποιούν την κατοχή και στέλλουν λανθασμένα μηνύματα στο εξωτερικό για τη μη επίλυση του Κυπριακού».

Εμείς θέλουμε να ρωτήσουμε κάτι πάρα πολύ απλό τους αρμόδιους. Αρμόδια Αρχή για να παραχωρεί άδειες χρήσης τέτοιων αρχαιολογικών χώρων είναι το Τμήμα Αρχαιοτήτων ή όχι; έχει ερωτηθεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων; έχει ερωτηθεί ο αρμόδιος Υπουργός;, διερωτήθηκε και πρόσθεσε: Και οι δύο έχουν ερωτηθεί και δήλωσαν δημόσια ότι κανένας δεν τους ρώτησε».

«Είναι πραγματικά με λύπη που διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν κοινοβουλευτικές ομάδες που δεν είναι διατεθειμένες να ελέγξουν την παρανομία της Κυβέρνησης».

Ο κ. Παπαδόπουλος απεκάλυψε ότι το κόμμα προχώρησε σε καταγγελία στον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος τους πληροφόρησε ότι έχει ήδη διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας γι` αυτήν την «παράνομη πράξη και ενέργεια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης εξέφρασε λύπη για τη διεξαγωγή της συζήτησης αυτής, η οποία διεξάγεται ενώπιον της σύσκεψης των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

«Έχω πάει και αισθάνομαι τιμή που έχω πάει στην εκδήλωση και είμαι εκ των όσοι έχουν πάει και είναι πέραν των 4000 που έδωσαν μήνυμα απελευθέρωσης δίνουν μήνυμα σε σχέση με τους 40 που ήταν έξω από την ελληνική πρεσβεία», είπε.

Ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι το θέμα συζητείται στην αρμόδια τεχνική επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης για επίλυση του Κυπριακού, από την οποία συζητούνται και θέματα όπως η αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία. «Αν κάποιος θέτει θέμα αυτών των τεχνικών επιτροπών, που ξεκίνησαν επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, το θέμα να τεθεί στο επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου», συμπλήρωσε.

Κατέληξε λέγοντας πως εφόσον αποφασιστεί ότι το Κυπριακό θα συζητείται στο Κοινοβούλιο αντί στο Εθνικό Συμβούλιο, τότε να τεθεί και το θέμα των τεχνικών επιτροπών. «Είπαμε ότι υπάρχει το κεφάλαιο Δ` για να συζητήσουμε όλες τις πτυχές. Αλλά ας μην ανοίξουμε συνολικά τη συζήτηση που έχουμε κάνει στην Επιτροπή Αρχηγών. Αυτό το θέμα άπτεται στη λειτουργία των τεχνικών επιτροπών», είπε.

Παίρνοντας το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης υπέδειξε ότι «θα προσφέρουμε τη χείριστη υπηρεσία αν μεταφέρουμε στη Βουλή τα θέματα που συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο» και υπέδειξε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν είναι η ε/κ κοινοτική συνέλευση, εκτός αν κάποιοι θέλουν να υποβαθμίσουν τη Βουλή σε κοινοτική συνέλευση.

Λέγοντας ότι αν κάποιοι επιθυμούν να πληροφορηθούν αν κάτι είναι παράνομο θα πρέπει να υποβάλουν επερώτηση στο αρμόδιο Υπουργείο, πρόσθεσε ότι «εμείς δεν πρόκειται να ποινικοποιήσουμε τον πολιτισμό».

Ο κ. Τορναρίτης πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί να μεταφέρει στη Βουλή «αυτά που ακούστηκαν από το Ελληνικό ΥΠΕΞ».

Λέγοντας πως άλλοι άνοιξαν τα οδοφράγματα, ο κ. Τορναρίτης είπε ότι όπως το κοινοτικό κεκτημένο εκτείνεται σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπρου, «εμείς λέμε ότι έχουμε το δικαίωμα, αφής στιγμής κάποιοι άνοιξαν τα οδοφράγματα να περπατούμε ελεύθεροι και να παρακολουθούμε παραστάσεις ελεύθερα στην Κύπρο, εμείς δεν ξεπουλούμε σπιθαμή ούτε στον κατακτητή ούτε σε κανέναν γραφειοκράτη και ούτε σε οποιονδήποτε άλλο», είπε.

Ο κ. Τορναρίτης είπε πως αν αποσυρθεί η λέξη «παράνομη» τότε ο ΔΗΣΥ θα αποδεχθεί τη συζήτηση ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Απαντώντας ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αποσύρει τη λέξη παράνομη, αλλά διερωτήθηκε αν επικοινώνησε μαζί του από το Ελληνικό ΥΠΕΞ, ενώ διερωτήθηκε αν η θέση του ΔΗΣΥ είναι να κλείσουν τα οδοφράγματα.

Είπε ακόμη ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας διόρισε τα μέλη των τεχνικών επιτροπών. «Αλλά η θέση είναι πως οι τεχνικές επιτροπές έχουν αντικαταστήσει τις αρχές και τις νομοθεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας;», διερωτήθηκε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας χαιρέτισε το θα γίνει συζήτηση σε αρμόδια Επιτροπή.

Υπέδειξε ότι η καμία Κυβέρνηση δεν άνοιξε τα οδοφράγματα αφού δεν τα είχε κλείσει.

«Είναι ο κατοχικός στρατός που ήρε την απαγόρευση διακίνησης όχι η ΚΔ γιατί δεν το είχε επιβάλει ποτέ», είπε και διερωτήθηκε πώς θα αποτραπούν θέατρα από το εξωτερικό να ανεβάζουν παραστάσεις στα κατεχόμενα.

Είπε τέλος πως η Συμμαχία επιθυμεί να εγγράψει προς συζήτηση υπό το κεφάλαιο Δ` θέμα με τίτλο οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργαία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης είπε πως η “Αντιγόνη” έλεγε πως πάνω από τις εξουσίες του οποιουδήποτε τις προσωπικές του συμπάθειες είναι ο νόμος.

«Υπ` αυτήν την έννοια παραβιάστηκαν νόμου και δεν καταλαβαίνω γιατί η Επιτροπή Συγκοινωνιών και Παιδείας δεν δέχθηκαν να συζητήσουν το θέμα», συμπλήρωσε.

Τέλος ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ότι προσπάθησαν και αυτοί να εγγράψουν αντίστοιχο θέμα αλλά συνάντησαν άρνηση.

«Το 2004 ο λαός αποφάσισε ποια είναι η θέση του για το Κυπριακό και το 76% απέρριψε τη λύση. Δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην συζητείται το κυπριακό στο κοινοβούλιο. Αλίμονο αν μην συζητούμε στο Κοινοβούλιο το Κυπριακό που αφορά το μέλλον του τόπου μας», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΚΟΚΟΡΙΝ;

ShootandGoal