MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Από τη Λεμεσό σε Αθήνα, Λονδίνο, Παρίσι και Ντουμπάι! Συγκρίνουμε το κόστος ζωής

Advertisement

Sponsored by exness

Ακρίβεια και πάλι ακρίβεια, μονολογούν οι περισσότεροι στις μέρες μας και πως να τους αδικήσεις; Οι τιμές όλο και ανεβαίνουν, οι μισθοί μένουν στάσιμοι. Άραγε αυτό είναι φαινόμενο Κυπριακό; Δε φανταζόμαστε… Είπαμε όμως να κάνουμε μια μικρή έρευνα για να δούμε πόσα  στοιχίζουν βασικά πράγματα σε άλλες χώρες και να τα συγκρίνουμε με τη Λεμεσό που θεωρείται (και είναι) η ακριβότερη πόλη της Κύπρου. Βάλαμε λοιπόν κάτω το κόστος ζωής, τις τιμές σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, σε ακίνητα και φυσικά… το μισθό που μπαίνει στην τράπεζα στο τέλος του μήνα.

Λεμεσός, Ντουμπάι, Αθήνα, Λονδίνο ή Παρίσι λοιπόν;

Advertisement

Η ακρίβεια είναι ξεκάθαρα το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες σήμερα. Αυτό κατέδειξε και η μεγάλη έρευνα Σεπτεμβρίου της Cyprus Times που διενεργήθηκε από την Analytica Market Research και δημοσιεύθηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, το 47% των 3034 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, έχουν κατατάξει την Οικονομία (με θέματα που αφορούν την ακρίβεια, τα υψηλά ενοίκια, την ανεργία κλπ) στην πρώτη θέση με τα σοβαρότερα προβλήματα στον τόπο.

Οι πολίτες ζητούν από την Κυβέρνηση λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά της ακρίβειας, καθώς με τις αυξήσεις τιμών σε καύσιμα, ρεύμα και φυσικά στα τρόφιμα, αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα μέχρι το τέλος του μήνα. Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός διαμηνύει ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα και πως εάν χρειαστεί θα λάβει και πρόσθετα «στα πλαίσια του δημοσιονομικού ισοζυγίου το οποίο πρέπει να διατηρηθεί πλεονασματικό».

Θέλοντας να διερευνήσουμε συγκριτικά τις τιμές στην αγορά της Κύπρου με άλλες μεγαλουπόλεις λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη την αγοραστική δύναμη των πολιτών με βάση τον μέσο καθαρό μισθό, ανατρέχουμε στην πλατφόρμα Numbeo που παρέχει πληροφορίες για το κόστος ζωής σε πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Επιλέξαμε τη Λεμεσό, που είναι σήμερα -βάσει δεδομένων- η ακριβότερη πόλη της Κύπρου.

Τι Λεμεσός, τι Ντουμπάι;

Πολυτελή ξενοδοχεία, κορυφαία αρχιτεκτονική και super κλασάτα καταστήματα στο Ντουμπάι, ένα από τα επτά εμιράτα. Εκεί το κόστος διαβίωσης θεωρείται -και είναι βεβαίως- ιδιαιτέρως υψηλό. Πόσο πιο υψηλό είναι όμως αλήθεια από τη Λεμεσό;

Θα χρειαστείτε περίπου 5.381€ στο Ντουμπάι για να διατηρήσετε το ίδιο επίπεδο ζωής που μπορείτε να έχετε με 4.800€ στη Λεμεσό, υποθέτοντας ότι θα ενοικιάζετε και στις δύο πόλεις.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε προϊόντα και υπηρεσίες αναλυτικότερα και το κόστος αυτών στις δύο πόλεις.

Ένα γεύμα με τρία πιάτα, για δύο άτομα σε ένα εστιατόρο μεσαίας κατηγορίας στοιχίζει 63.92€ στο Ντουμπάι και 60.00€ στη Λεμεσό. Αντίστοιχο γεύμα στη Λευκωσία στοιχίζει 57.50€.

Ένα αναψυκτικό σε κουτάκι, 1.81€ στη Λεμεσό, 1.40€ στη Λευκωσία και 1.10€ στο Ντουμπάι.
0.82€ το μικρό μπουκαλάκι νερό στη Λεμεσό, 0.66€ στη Λευκωσία και 0.59€ στο Ντουμπάι.
Τα αυγά στη Λεμεσό είναι κατά 21,1% ακριβότερα και κοστίζουν 3.72 €, ενώ στη Λευκωσία 3.01€. Στο Ντουμπάι κοστίζουν 2.94€.

Η ταρίφα στο ταξί είναι στη Λεμεσό στα 5 ευρώ, 3.50 στη Λευκωσία, ενώ στο Ντουμπάι 3.07, ωστόσο η μηνιαία κάρτα για μέσα μαζικής μεταφοράς στο εμιράτο στοιχίζει 76.70€ ενώ στην παραλιακή πόλη της Κύπρου 40.00€. Το ίδιο με τη Λεμεσό, ισχύει και στη Λευκωσία.

Η βενζίνη 1.61€ στη Λεμεσό και 0.79€ στο Ντουμπάι.

Ο λογαριασμός για ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, κλιματισμό, νερό και σκουπίδια σε ένα διαμέρισμα 85m2 στη Λεμεσό στοιχίζει 210.38€, ενώ ο αντίστοιχος εάν ζείτε στο Ντουμπάι θα σας έρθει 182.48€.

Τα δίδακτρα του νηπιαγωγείου για ένα παιδί μηνιαίως, ανέρχονται σε 676.59€ στο Ντουμπάι και σε 470.09€ στη Λεμεσό. Στα 337.50€ ανέρχονται τα αντίστοιχα δίδακτρα στη Λευκωσία, σύμφωνα πάντα με το Numbeo.

Το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων στο κέντρο της πόλης στοιχίζει 2,684€ στη Λεμεσό και 3,798€ στο Ντουμπάι. Στη Λευκωσία, 1,222€ ένα αντίστοιχο διαμέρισμα.

Κι ενώ όλα μοιάζουν λίγο-πολύ… υπάρχει μία πολύ βασική διαφορά. Ο μέσος μηνιαίος καθαρός μισθός στην Κύπρο άρα και στη Λεμεσό ανέρχεται σε 1,628€ ενώ στο Ντουμπάι 4,221€.

Στην Αθήνα μου…!

Ας προχωρήσουμε με σύγκριση τιμών της Λεμεσού με την Αθήνα. Θα χρειαστείτε περίπου 3,425€ στην Αθήνα για να διατηρήσετε το ίδιο επίπεδο ζωής που μπορείτε να έχετε με 4.800€ στη Λεμεσό, υποθέτοντας ότι θα ενοικιάζετε και στις δύο πόλεις.

Στην περίπτωση λοιπόν της ελληνικής πρωτεύουσας, όποιος επιθυμεί να δειπνήσει σε ένα εστιατόριο μεσαίας κατηγορίας θα κληθεί να καταβάλει για δύο άτομα περί τα 50 ευρώ, αντί 60 που θα πληρώσει στη Λεμεσό.

Υψηλότερες τιμές εντοπίζει κανείς και σε μια φρουταρία της Λεμεσού. Τα πορτοκάλια πωλούνται το κιλό στη Λεμεσό 1.64€ και στην Αθήνα 1.16€. Οι ντομάτες, ίδια ποσότητα 2.99€ στη Λεμεσό και 1.89€ στην Αθήνα.

Η τιμή της βενζίνης εμφανίζεται υψηλότερη στην Αθήνα κατά 18.4% το λίτρο, αφού χρεώνεται 1.90€ σε αντίθεση με τη Λεμεσό που το ένα λίτρο χρεώνεται 1.61€.

Τα βασικά έξοδα ενός νοικοκυριού δεν παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις. Ο λογαριασμός για ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, κλιματισμό, νερό και σκουπίδια σε ένα διαμέρισμα 85m2 στη Λεμεσό στοιχίζει 210 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος εάν ζείτε Αθήνα 207 ευρώ.

Ένα καλοκαιρινό φόρεμα από μια γνωστή αλυσίδα καταστημάτων, που υπάρχει και στις δύο πόλεις, εμφανίζει απόκλιση της τάξης του 15% σχεδόν στην τιμή. Το φόρεμα θα αγοράσετε 46.85€ στη Λεμεσό και 34.71€ στην Αθήνα.

2,684.62€ θα χρειαστεί να καταβάλλετε για να ενοικιάσετε ένα διαμέρισμα τριών υππνοδωματίων στο κέντρο της Λεμεσού και 915.31 € στο κέντρο της Αθήνας. Για αγορά ενός διαμερίσματος στο κέντρο της Λεμεσού θα πληρώσετε για το τετραγωνικό μέτρο 3.462€ και στην Αθήνα 2.735€.

Στην περίπτωση αυτής της σύγκρισης βεβαίως, η Κύπρος υπερτερεί στο θέμα των μισθών. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω ο μέσος μηνιαίος καθαρός μισθός στην Κύπρο, άρα και στη Λεμεσό την περίπτωση της οποίας εξετάζουμε, ανέρχεται σε 1,628€ ενώ στην Ελλάδα άρα και στην Αθήνα 967.44€.

Παρά Λονδίνο… Λεμεσό!

Στη Μεγάλη Βρετανία και συγκερκριμένα στο Λονδίνο, όπου το κόστος ζωής ανέρχεται σε 6,887€, σχεδόν τα πάντα είναι πιο ακριβά απ’ ότι στη Λεμεσό, που θεωρείται σήμερα η ακριβότερη πόλη της Κύπρου σε όλα τα επίπεδα.

Λίγα πράγματα, προϊόντα ή υπηρεσίες θα βρεις φθηνότερα στην αγγλική πρωτεύουσα σε σχέση με τη Λεμεσό, όπως για παράδειγμα το γάλα, το ψωμί, το ρύζι και τα τοπικά τυριά. Επίσης κάποια φρούτα και το γυμναστήριο.

Για αγορά ενός διαμερίσματος στο κέντρο της Λεμεσού θα πληρώσετε για το τετραγωνικό μέτρο 3.462€ ενώ στο κέντρο του Λονδίνου 15,577€!

Σημειώνεται βεβαίως, ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός στη Μεγάλη Βρετανία ανέρχεται σε 3,974€.

Τι πύργος του Άιφελ, τι υδατόπυργος Λεμεσού!

Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά στις τιμές στην πόλη του φωτός, το Παρίσι, όπου το κόστος ζωής  ανέρχεται σε 5,357€. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, για να διατηρήσετε το ίδιο επίπεδο ζωής στη Λεμεσό θα χρειαστείτε 4.800€. Φυσικά αξίζει να σημειωθεί ότι εκεί ο μέσος μηνιαίος μισθός ανέρχεται σε 2,789€ αντί 1,628€ που είναι στην Κύπρο.

Πάντως για ένα φαγητό τριών πιάτων σε ένα μεσαίας κατηγορίας εστιατόριο πληρώνουμε πάνω κάτω τα ίδια με τους εκλεκτικούς Γάλλους. 60 ευρώ εμείς, 65 ευρώ εκείνοι. Όσο για μπύρα ξεχάστε το καλύτερα, αφού η τιμή στο Παρίσι είναι 42% πιο πάνω από την τιμή που θα τη βρεις στη Λεμεσό.

Όσον αφορά το γάλα, όπως και σε σχέση με το Λονδίνο, έτσι και με το Παρίσι, στη Λεμεσό είναι ακριβότερο. 1.63€ στη Λεμεσό και 1.25€ στο Παρίσι.

Την ταρίφα για το ταξί θα την πληρώσουμε πάντως το ίδιο, Κύπριοι και Γάλλοι. Στα 5 ευρώ.

Όσον αφορά το θέμα της γυμναστικής, φαίνεται ότι δεν απασχολεί και πολύ τους Γάλλους, δεδομένου του πόσο κοστίζει κατά μέσο όρο η μηνιαία συνδρομή. 36.80€ η συνδρομή στο Παρίσι, 67.89 για τους… γυμνασμένους Κύπριους που τρέχουν στα γυμναστήρια άρα ανεβαίνει και η τιμή!

Το νηπιαγωγείο βέβαια είναι μια άλλη υπόθεση! Κάτι παραπάνω από 800 ευρώ τον μήνα καλούνται να πληρώσουν οι Γάλλοι στο Παρίσι, σε αντίθεση με 470 ευρώ κατά μέσο όρο στη Λεμεσό.

Τώρα, αν το σκέφτεστε για διαμερίσμα ενός υπνοδωματίου στο κέντρο της πόλης θα πληρώσετε 1,301 τον μήνα αν θα βλέπετε από το παράθυρο τον πύργο του Άιφελ και 1,570 αν θα βλέπετε τον υδατόπυργο της Λεμεσού.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network