MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Απέσυρε τα νομοσχέδια για τη Cyta η κυβέρνηση

Advertisement

Sponsored by exness

Αιφνιδίως η κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα την απόσυρση των νομοσχεδίων που αφορούν την αποκρατικοποίηση της Cyta.

Advertisement

Η απόσυρση έγινε κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, ύστερα από ενημέρωση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και Προέδρου του ΔΣ της CYTA Χρίστου Πατσαλίδη και εν αναμονή της γνωμάτευσης από την ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετική γνωμάτευση για τη συμβατότητα των νομοσχεδίων με θέματα κρατικών ενισχύσεων.  

Τα πέντε νομοσχέδια που αφορούν την αποκρατικοποίηση της CYTA θα οδηγούνταν για ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας ωστόσο στην πλειοψηφία τους τα κόμματα είχαν ταχθεί εκ των προτέρων κατά.

Σε σημερινή του επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναφέρει ότι λόγω των ενστάσεων που έχουν εκφραστεί από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην Επιτροπή Οικονομικών η Κυβέρνηση επιθυμεί την απόσυρση των νομοσχεδίων και των σχετικών κανονισμών σχετικά με την αποκρατικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών (CYTA).

Αναφέρεται επίσης ότι η Κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί επιβεβλημένη σε πρώτο στάδιο τη δημιουργία προϋποθέσεων για την λειτουργία της CYTA ως πιο ευέλικτου οργανισμού, υπό καθεστώς νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου και μοναδικό μέτοχο το κράτος και σε δεύτερο στάδιο την προσέλκυση στρατηγικού συνεργάτη/επενδυτή. Προς την κατεύθυνση αυτή, αναφέρεται, η Κυβέρνηση θα επανέλθει με νέα πρόταση Νομοσχεδίων και σχετικών κανονισμών.

Εξάλλου ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα με επιφύλαξη από τους Οικολόγους για την εξαίρεση από την αναστολή πλήρωσης θέσεων, 61 θέσεων για την CYTA, οι οποίες ήταν αναγκαίες για να συμπληρωθεί το οργανόγραμμα και η δομή του οργανισμού μετά τις 520 αφυπηρετήσεις στον οργανισμό.

Ο κ. Βότσης εξέφρασε την άποψη ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της CYTA στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, αφού θα υπάρχουν πλέον στις δομές οι αντίστοιχοι υπεύθυνοι, οι οποίοι θα πρέπει να διαχειριστούν τον οργανισμό. Είπε επίσης ότι για αυτές τις θέσεις δεν υπάρχει επιπλέον κόστος.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, ανέφερε ότι η απόσυρση των νομοσχεδίων για το ξεπούλημα της CYTA αποτελεί μια νίκη για την κοινωνία και πιστώνεται στους αγώνες των εργαζομένων και των πολιτικών δυνάμεων που αντιστάθηκαν σθεναρά στην απόπειρα λεηλασίας του δημοσίου πλούτου. Πρόσθεσε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί απόδειξη ότι μέσα από τους αγώνες και την οργανωμένη πάλη οι πολίτες μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Όπως είπε, η αποτυχία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού να παραδώσει σε ιδιώτη τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία της CYTA δεν πρέπει και δεν θα εφησυχάσουν το ΑΚΕΛ.

«Είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσουν ξανά αν βρουν την ευκαιρία, αφού η μεταφορά του δημόσιου πλούτου στα χέρια των λίγων προνομιούχων είναι συστατικό στοιχείο της ιδεολογίας τους», ανέφερε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να αποσύρει τα νομοσχέδια για την CYTA για να ολοκληρωθεί θα πρέπει να συνοδευτεί με την ψήφιση της πρότασης νόμου που έχει καταθέσει μαζί με άλλα κόμματα, που καθορίζει ως προαπαιτούμενο και άμεση προτεραιότητα, την ανάγκη για μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμό και αποκομματικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών.

Όπως είπε, αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης είναι ανολοκλήρωτη και εμπεριέχει τον κίνδυνο να επανέλθει μετά τις βουλευτικές εκλογές, αναλόγως των συσχετισμών που θα δημιουργήσουν οι βουλευτικές εκλογές. Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι θα πρέπει να τεθεί ενώπιον της ολομέλειας για ψηφοφορία η πρόταση που απαγορεύσει τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού των ημικρατικών οργανισμών.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network