MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Απερρίφθη η αίτηση Ζολώτα, Focus και Φόλε για ακύρωση δικαστικής απόφασης

Advertisement

Sponsored by exness

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε αίτηση που καταχώρησαν ενώπιον του οι Μιχάλης Ζολώτας, Focus Maritime Corp και Mihail Andrei Fole εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση της φερόμενης δωροδοκίας του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με 1 ε. ευρώ από την εταιρεία Focus.

Advertisement

Σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου, με την αίτηση τους, οι τρεις κατηγορούμενοι ζητούσαν την άδεια του δικαστηρίου για την καταχώρηση αίτησης δια κλήσεως για έκδοση προνομιακού εντάλματος Certiorari, με στόχο τη μεταφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο για σκοπούς ακύρωσης της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ημερομηνίας 3.10.2016 με την οποία κρίθηκε ως νόμιμη η επίδοση του κατηγορητηρίου στους Μιχάλη Ζολώτα και Focus Maritime Corp και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Μιχάλη Ζολώτα και Mihail Andrei Fole.

Οι αιτητές υποστήριζαν στην αίτηση τους ότι το πρωτόδικο δικαστήριο υπέπεσε σε εμφανή νομικά λάθη κρίνοντας ως ορθή και νομότυπη την επίδοση και ως αναγκαία τη φυσική ή αυτοπρόσωπη παρουσία των Μιχάλη Ζολώτα και Mihail Andrei Fole για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας παραπομπής τους στο Κακουργιοδικείο. Υποστήριζαν επίσης ότι η έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος των Μιχάλη Ζολώτα και Mihail Andrei Fole και η παράλειψη έκδοσης ανάλογου εντάλματος εις βάρος άλλων συγκατηγορουμένων τους συνιστούσε παράβαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης των κατηγορουμένων και παραβίαση του δικαιώματος των υπό αναφορά Αιτητών σε δίκαιη δίκη.

Στις 3.10.2016, το πρωτόδικο δικαστήριο, εξετάζοντας το εγερθέν ζήτημα της εγκυρότητας των επιδόσεων έκρινε ότι ικανοποιήθηκαν οι προϋποθέσεις περί απόδειξης της επίδοσης κατ΄ ακολουθία του Νόμου, με δεδομένη τη δήλωση των αρμοδίων εισαγγελέων εφετών της Ελλάδας πως τα αιτήματα για δικαστική συνδρομή είχαν ικανοποιηθεί. Εκρινε, περαιτέρω, ότι η φυσική αυτοπρόσωπη, παρουσία των κατηγορουμένων αυτών ενώπιον του παραπέμποντος δικαστηρίου, αποτελούσε εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας της παραπομπής στο Κακουργιοδικείο.

Στην απόφαση του το Ανώτατο αναφέρει ότι δεν διαπιστώνεται οποιοδήποτε προφανές νομικό σφάλμα ή και υπέρβαση εξουσίας του πρωτόδικου δικαστηρίου. Ορθά και σύννομα κατέληξε ότι η παρουσία των κατηγορουμένων ήταν απαραίτητη προκειμένου να εκπληρώσει το καθήκον του, ως παραπέμπον δικαστήριο, να διασφαλίσει δηλαδή την περαιτέρω παρουσία τους σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου, είτε με την επιβολή εγγύησης ή υπό τέτοιους όρους τους οποίους θα θεωρούσε εύλογους είτε, ακόμη, και με την κράτησή τους

Σε ό,τι αφορά παράπονο των Αιτητών περί παραβίασης της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ίσης μεταχείρισης και του δικαιώματός τους σε δίκαιη δίκη το Ανώτατο σημειώνει ότι στερείται υπόβαθρου στήριξης.

Υπό το φως όλων των πιο πάνω και ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των Αιτητών να στοιχειοθετήσουν εκ πρώτης όψεως υπόθεση ή συζητήσιμο θέμα, είναι η κατάληξη του Δικαστηρίου ότι δεν έχει καταδειχθεί λόγος για παροχή θεραπείας προνομιακού εντάλματος με βάση το κατάλοιπο εξουσίας του Δικαστηρίου. Αναπόδραστα η αίτηση απορρίπτεται, καταλήγει η απόφαση του Ανωτάτου.

Εκτός από τους Χριστοδούλου, Ζολώτα, Focus και Fole, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι επίσης οι Κυριάκος Μάγειρας, η κόρη του Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης, και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd και Marfin Invesment Group – MIG(πρώηνMarfin Financial Group – MFG) ως νομικά πρόσωπα. Κατηγορούμενος ήταν και ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο οποίος όμως απεβίωσε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απορρίψει και την αίτηση του Κυριάκου Μάγειρα με την οποία ζητούσε από το Ανώτατο την έκδοση σχετικού εντάλματος που να επιτρέπει στον κατηγορούμενο να εμφανίζεται ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων δια συνηγόρου και όχι αυτοπροσώπως.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτό το αίτημα έκδοσης των κυπριακών Αρχών για τον εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα παρά την περί του αντίθετου εισήγηση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει αόριστα τα στοιχεία που είχαν προσκομίσει με το σχετικό αίτημα οι κυπριακές Αρχές και είχε ζητήσει αναβολή της υπόθεσης μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Στον Άρειο Πάγο είχε προσφύγει ο ίδιος ο κ. Ζολώτας μετά από βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχε επίσης αποφανθεί θετικά ως προς την έκδοσή του.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας θα επιχειρήσει τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου να παραπέμψει την υπόθεση στο Κακουργιοδικείο κάτι που δεν κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερα λόγω της μη αυτοπρόσωπης παρουσίας των εξ Ελλάδος κατηγορουμένων στο δικαστήριο.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 29 κατηγορίες που αφορούν τα εξής 7 αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμός δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργός δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network