MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Απάτη εκατομμυρίων σε βάρος ολιγάρχη με πλοκάμια στην Κύπρο. Γιατί ανατρέχει στο 2003 η Αστυνομία

Advertisement

Sponsored by exness

Στο επίκεντρο καταγγελίας για απάτη μισού δις σε βάρος Ρωσο-Ισραηλινού ζάμπλουτου επιχειρηματία η Κύπρος – Η καταγγελία και γιατί η διερεύνηση πάει πίσω στο μακρινό 2003 – Όσα ισχυρίζεται η πλευρά του επιχειρηματία το όνομα του οποίου είχε συνδεθεί περί το 2000 με υπόθεση διακίνησης όπλων

Στο επίκεντρο νέας απάτης εκατομμυρίων η Κύπρος, μετά από καταγγελία Ρωσο-Ισραηλινού ολιγάρχη στην Αστυνομία ότι έπεσε θύμα κλοπής από πρόσωπο με κυπριακή υπηκοότητα, με αποτέλεσμα σχεδόν μισό δις από την περιουσία του να καταλήξει σε υποκατάστημα τραπεζικού ιδρύματος στη Λεμεσό.

Advertisement

Ο Arcadi Gaydamak, ένας πολύ γνωστός επιχειρηματίας με τεράστια περιουσία, ουσιαστικά δια του δικηγόρου του Nir Yaslovitzh κατήγγειλε στο ΤΑΕ Αρχηγείου, ότι άτομο κυπριακής υπηκοότητας, με το οποίο συνεργαζόταν και τύγχανε της εμπιστοσύνης του, τον εξαπάτησε μεταφέροντας σε τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο το υπέρογκο ποσόν πέραν του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Όπως μάλιστα ανέφερε Nir Yaslovitzh με την καταγγελία που έγινε εκ μέρους του πελάτη του την Τετάρτη, κατατέθηκαν στις αρχές έγγραφα και διάφορα άλλα στοιχεία που αφορούν την υπόθεση, τη μεταφορά χρημάτων και άλλα. Και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις κυπριακές αστυνομικές αρχές ότι θα διερευνήσουν σοβαρά και σε βάθος την υπόθεση.

Την υπόθεση έφερε στο φως η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανάλογες καταγγελίες έγιναν στις αρχές του Λουξεμβούργου, από όπου σύμφωνα με την καταγγελία σχεδιάστηκε η απάτη και σε αυτές του Ισραήλ.

Οι υποψίες για την απάτη

Οι υποψίες του επιχειρηματία στρέφονται κατά του διαχειριστή των χρημάτων του και σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε, αυτός φέρεται να μετέφερε χρήματα από το Λουξεμβούργο στον δικό του λογαριασμό που χρησιμοποιεί στην Κύπρο.

«Διερευνάται ισχυρισμός-καταγγελία που έχει ενώπιον της η αστυνομία σύμφωνα με την οποία ένα πρόσωπο εξαπάτησε έναν δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία. Το πρόσωπο αυτό φέρεται να μετέφερε σε τραπεζικό λογαριασμό στην Κύπρο υπέρογκο ποσό. Λόγω της φύσεως της υπόθεσης δεν θα επεκταθούμε μέχρι να διαπιστωθεί από την διερεύνηση ποια είναι τα αδικήματα, το ακριβές ποσό και τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και σε ποια χώρα διαπράχθηκαν αν προκύπτουν αδικήματα. Αν αυτά διαπράχτηκαν σε άλλες χώρες, αναμένουμε από τις χώρες αυτές να προχωρήσουν σε διερεύνηση και η αστυνομία Κύπρου εάν χρειαστεί να συνδράμει στο έργο τους, μέσω αιτήματος δικαστικής συνδρομής» ανέφερε στη Cyprus Times κληθείσα να σχολιάσει την υπόθεση η Λοχίας Ελένη Κωνσταντίνου, Λειτουργός κλάδου Επικοινωνίας του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Ανοίγουν φακέλους του 2002 με 2003

Πάντως όπως πληροφορείται η Cyprus Times, η υπόθεση πάει πίσω στο μακρινό 2003, όταν η συγκεκριμένη υπόθεση καταγγέλθηκε αρχικά στις αρχές του Λουξεμβούργου. Συγκεκριμένα τότε, είχε καταγγελθεί ότι τρία πρόσωπα έκλεψαν από τον λογαριασμό του ζάμπλουτου ολιγάρχη περίπου μισό δις. Ένας εκ των τριών εμπλεκομένων είναι το πρόσωπο για το οποίο γίνεται αναφορά ότι κατέχει κυπριακή υπηκοότητα, ωστόσο πληροφορίες από τις αρχές δεν επιβεβαιώνουν ότι ο συγκεκριμένος πολιτογραφήθηκε στην Κύπρο. Τότε μάλιστα, είχε κατατεθεί προς τις αστυνομικές αρχές της Κύπρου αίτημα δικαστικής συνδρομής για την υπόθεση και πλέον το αρμόδιο τμήμα οικονομικού εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, ψάχνει και τα όσα είχαν γίνει τότε στα πλαίσια της διερεύνησης.

Η είδηση πάντως μεταδόθηκε τις τελευταίες ώρες σε διάφορα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ, που ασχολήθηκαν εκτενώς με την υπόθεση, κυρίως λόγω της φήμης του παραπονούμενου, ιδιαιτέρως γνωστού για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Το προφίλ του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία

Ο Arcadi Gaydamak είναι όνομα γνωστό στους επιχειρηματικούς κύκλους του εξωτερικού.

Το 1972, σε ηλικία 20 ετών, έφυγε από τη Ρωσία και αφού έμεινε ένα διάστημα στο Ισραήλ, στη συνέχεια έκανε μεγάλη περιουσία στη Γαλλία. Εκεί είχε δουλέψει αρχικά ως κηπουρός αλλά στη συνέχεια, το 1976, άνοιξε το πρώτο γραφείο που ασχολείτο με μεταφράσεις και σύντομα έγινε διάσημος.

H επιχείρησή του επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες, όπως στον Καναδά, αλλά στη Γαλλία το απλό γραφείο έγινε τεράστια επιχείρηση που του επέτρεψε εκτός των άλλων να διεισδύσει στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα της γαλλικής κοινωνίας, κάνοντας χρήσιμες γνωριμίες. Σύντομα έγινε ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στη Γηραιά Αλβιώνα.

Το 2000 είχε βρεθεί αναμεμειγμένος σε υπόθεση διακίνησης όπλων και είχε χαρακτηριστεί ύποπτος, ενώ γαλλικό δικαστήριο είχε διατάξει να συλληφθεί ως ένοχος για διακίνηση όπλων σε υπόθεση με πετρέλαια στην Αγκόλα στις αρχές του 1990. Είχε αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, ενώ λίγο αργότερα αναμείχθηκε στο ίδιο σκάνδαλο ο Ζαν Κριστόφ Μιτεράν, γιος τού άλλοτε Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν.

Ο μεγαλοεπιχειρηματίας γλίτωσε από τη φυλακή αφού ισχυρίστηκε ότι όλα έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Αγκόλας. Όμως το κλίμα ήταν πλέον βαρύ και δύο χρόνια αργότερα (2002) επέστρεψε στη Ρωσία για να ζήσει εκεί, έχοντας πλέον μια τράπεζα και μια εταιρεία που ασχολείται με τα ενδιαφέροντά του.

Είναι κάτοχος τεσσάρων διαβατηρίων (Αγκόλα, Καναδάς, Ρωσίας Ισραήλ) ενώ η Μπέντλεϊ που οδηγεί είναι με πινακίδες από την Αγκόλα.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

Δεν μπόρεσε

Protathlima