MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Απάντηση Foreign Office σε Βίλιερς για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ… Επαναλαμβάνει τη θέση της περασμένης εβδομάδας

Advertisement

Sponsored by exness

Απάντηση Foreign Office στην Τερέζα Βίλιερς για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ – Επαναλαμβάνει τη θέση της περασμένης εβδομάδας

Advertisement

Τη θέση που διατυπώθηκε πολλάκις την περασμένη εβδομάδα αναφορικά με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας έλαβε ως απάντηση σε ερωτήσεις της για το θέμα προς το Foreign Office η φιλοκύπρια βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Βίλιερς.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής βορείου Λονδίνου είχε υποβάλει την περασμένη Τετάρτη γραπτό ερώτημα προς τον υπουργό Εξωτερικών για το κατά πόσο προτίθεται να προβεί σε παραστάσεις προς τον Τούρκο ομόλογό του για την εισβολή τουρκικών πλοίων γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνοδευτικά είχε θέσει και τα εξής ερωτήματα:

  • κατά πόσο η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει δικαιώματα εξουσιοδότησης επιχειρήσεων γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Ανατολικής Μεσογείου
  • κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ.

Την απάντηση αυτή τη φορά ανέλαβε να δώσει η υφυπουργός Εξωτερικών Χάριετ Μπάλντγουϊν, η οποία σημείωσε: «Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη: συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί το πετρέλαιο και αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

»Όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη γεώτρηση της Τουρκίας, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να προχωρούν σε καμία περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση.

»Έχουμε καλέσει την Τουρκία να μην προβεί σε γεώτρηση σε αυτή την περιοχή. Ο σερ Άλαν Ντάνκαν το έχει καταστήσει αυτό σαφές στον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο και ο Βρετανός πρέσβης στην Άγκυρα έχει έρθει σε επαφή με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για να προτρέψει σε αποκλιμάκωση.

»Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς το όφελος όλων των Κυπρίων».

Σημειώνεται ότι η κα Βίλιερς είχε υποβάλει τα ερωτήματα προς το Foreign Office αμέσως μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Ευρώπης Ντάνκαν περί κυριαρχίας υπό αμφισβήτηση, εισακούοντας και εκκλήσεις Κυπρίων ψηφοφόρων και υποστηρικτών της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΚΟΚΟΡΙΝ;

ShootandGoal