MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Απαντά με νομικά μέτρα στην έφοδο της ΕΠΑ ο ΠΙΣ

Advertisement

Sponsored by exness

Με νομικά μέτρα θα κινηθεί ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ύστερα από την έφοδο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού στα γραφεία του, χαρακτηρίζοντας την όλη ενέργεια υποτιμητική και απρόσμενη αφού όπως αναφέρεται ήταν γνωστή η θέση του Συλλόγου για το Γενικό Σχέδιο Υγείας – Τοποθετήσεις κομμάτων επί του θέματος

Advertisement

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μέλος του ΠΙΣ Χάρης Αρμεύτης είπε ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από τους νομικούς τους συμβούλους. «Έχουμε θέσει το όλο θέμα στους νομικούς μας συμβούλους κι αυτοί θα το χειριστούν ανάλογα». «Εμάς μας εκπλήσσει το γεγονός, πραγματικά μας εκπλήττει ο τρόπος που έγινε δηλαδή, να γίνεται μια έφοδος, να σφραγίζονται ερμάρια, συρτάρια λες και έχουμε να κάνουμε με μια οργάνωση που κάνει κάποιο αδίκημα», σημείωσε.

Εμείς είμαστε, συνέχισε, ένας θεσμός εκλελεγμένος, που εκπροσωπούμε τους γιατρούς δημοκρατικά – έχουμε ξεκάθαρες θέσεις, ανοικτή αλληλογραφία με όλους τους γιατρούς, με όλες τις επιστημονικές εταιρείες, δημοσιοποιούμε τις θέσεις μας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είπε ότι η θέση του ΠΙΣ σχετικά με το ΓεΣΥ ήταν γνωστή και προέρχεται από ψήφισμα γενικής συνέλευσης. «Τον Ιανουάριο του 2019 έγινε επίσημη τοποθέτηση του ΠΙΣ με ανοικτή επιστολή προς τα μέλη μας που τους καλούσαμε να μην συμμετέχουν στο συγκεκριμένο σύστημα και απορώ ποιο είναι το μεμπτό της όλης κατάστασης, να μην μπορεί ένας εκλελεγμένος θεσμός να εκφέρει μια άποψη δημόσια που αυτό είναι ενάντια στην δημοκρατία», πρόσθεσε.

Για εμάς, σημείωσε, είναι ακόμα μια προσπάθεια εκφοβισμού και δεν ξέρουμε πώς να την δικαιολογήσουμε γιατί γίνεται την δεδομένη στιγμή που έχει ξεκινήσει το ΓεΣΥ, με τα προβλήματα που υπάρχουν κι αυτό δεν βοηθά ούτε καν το σύστημα αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγινε, θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. «Εμείς ως ΠΙΣ πρεσβεύουμε τις ίδιες απόψεις που έχει η ΕΠΑ. Οι θέσεις μας είναι υπέρ της διαφάνειας, του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού. Η ΕΠΑ αν ήθελε να κάνει πραγματικό έλεγχο και να δει πού υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός έπρεπε να κοιτάξει στο ΓεΣΥ που είναι ένα κρατικό μονοπωλιακό σύστημα. Αθέμιτος ανταγωνισμός υπάρχει όταν κάποιοι γιατροί που είναι στο ΓεΣΥ παρανομούν και κάνουν και ιδιωτική ιατρική. Υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός όταν για παράδειγμα, τα δημόσια νοσηλευτήρια θα παίρνουν επιπρόσθετη κρατική χορηγία για πέντε χρόνια ενώ τα ιδιωτικά δεν θα παίρνουν και τους καλούν να συμμετάσχουν σε ένα σύστημα. Για όλα αυτά είναι η ΕΠΑ που πρέπει να μας απαντήσει», συμπλήρωσε.

Εκφράζουμε την απογοήτευση μας, συνέχισε, γιατί εμείς επενδύσαμε ότι για όποια προβλήματα ειδικά στο θέμα του ανταγωνισμού θα είχαμε την πρόθεση να απευθυνθούμε στην ΕΠΑ. Από την άλλη, σημείωσε, η απογοήτευση μας είναι ότι ως επαγγελματική ομάδα που έχουμε ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό σε διάφορες χώρες, πουθενά δεν έχουμε αντιμετωπίσει τέτοιες συμπεριφορές, μόνο και μόνο γιατί διαφωνούμε. «Είναι δημοκρατικό μας δικαίωμα να έχουμε την άποψη μας γιατί αφορά την ζωή μας, το επάγγελμα μας και την τεράστια ευθύνη που επωμιζόμαστε καθημερινά για τους ασθενείς μας κι αυτό δεν μπορεί να μας το αφαιρέσει κανένας», είπε. Είναι καιρός, ανέφερε, η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι όταν μια επαγγελματική ομάδα διαφωνεί μαζί της να σταματήσει να χρησιμοποιεί μέσα για να ασκήσει πίεση. Σε ερώτηση αν ο ΠΙΣ άσκησε πίεση σε γιατρούς να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ, είπε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και είναι υποτιμητικό για τους γιατρούς ότι κάποιοι τους παρέσυραν. «Η απόφαση του καθενός στηρίχθηκε στα στοιχεία που είχε για το θέμα των οικονομικών παραμέτρων του συστήματος, της βιωσιμότητας και των ποιοτικών χαρακτηριστικών και κάθε απόφαση του γιατρού να συμμετέχει ή όχι, ήταν μια συνειδητή απόφαση. Οι ηγεσίες έχουν καθήκον και υποχρέωση να κατευθύνουν και να εκπροσωπούν, δεν επιβάλουν τις αποφάσεις σε κανένα», συμπλήρωσε.

Για εκδικητικές συμπεριφορές, στο μεταξύ, έκανε λόγο νωρίτερα μιλώντας στη Cyprus Times και ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου.

Δεν έμειναν αδιάφορα τα κόμματα…

ΑΚΕΛ

«Είναι γνωστές οι διαφωνίες μας με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο  σε σχέση με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Είναι επίσης γνωστές οι διαφωνίες μας με μεθόδους που χρησιμοποίησε η ηγεσία του ΠΙΣ για να επιβάλει την άποψη της σε γιατρούς» ανέφερε από πλευράς ΑΚΕΛ ο Χρίστος Χριστοφίδης.

Και ταυτόχρονα σημειώνει «Η επέμβαση όμως της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τον τρόπο που έγινε στα γραφεία του ΠΙΣ δημιουργεί ερωτηματικά, αχρείαστη ένταση σε μια κρίσιμη περίοδο για τον τομέα της Υγείας και στέλνει λανθασμένα μηνύματα στην κυπριακή κοινωνία. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτή η επέμβαση με τον τρόπο που έγινε σχετίζεται με τις τοποθετήσεις και τις απόψεις του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι τραγικό για το επίπεδο του σεβασμού της δημοκρατικής λειτουργίας στο τόπο μας.
Θα πρέπει να δοθούν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις από τους αρμόδιους για να μην υπάρχει καμία σκιά γύρω από αυτό το θέμα και αν εγείρεται ζήτημα ευθυνών αυτές να αποδοθούν εκεί που πρέπει και με τον ενδεδειγμένο τρόπο».

ΕΔΕΚ

Αντιδημοκρατική και απαράδεκτη η προσπάθεια τρομοκράτησης και στοχοποίησης της επαγγελματικής ομάδας που έχει την ευθύνη υλοποίησης της ποιοτικής εφαρμογής του ΓεΣΥ. Σε δηλώσεις της η Εκπρόσωπος του Κινήματος Μαρία Παναγιώτου έκανε λόγο για προσχεδιασμένη ενέργεια.

Συμμαχία Πολιτών

Ο έλεγχος που φαίνεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιχειρεί στον ΠΙΣ και στις ιατρικές εταιρείες θα έπρεπε και πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους και αναφέρομαι και στην πλευρά της κυβέρνησης αλλά και των πολιτικών κομμάτων αλλά και του ΠΙΣ ως ενδεχόμενα κάτι το αυτονόητο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
«Έχουμε σαν Πολιτεία δημιουργήσει ανεξάρτητες αρχές και ανεξάρτητους θεσμούς με συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Από την Πολιτεία έχει ανατεθεί στην ΕΠΑ να ερευνά κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και να παρεμβαίνει εκεί που υπάρχει στρέβλωση σε βάρος του καταναλωτή. Δεν γνωρίζω γιατί και για ποιο σκοπό η ΕΠΑ έχει ξεκινήσει αυτήν την έρευνα. Εάν είναι για να διερευνήσει κατά πόσο έχουν δημιουργηθεί παρεμβάσεις που στρεβλώνουν ή δημιουργούν στρεβλωτικό ανταγωνισμό, τότε η ενέργεια της είναι μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της. Εάν από την έρευνα αποδειχθεί ότι ασχολήθηκε με άλλα ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν με τον υγιή ανταγωνισμό τότε θα κριθεί αρνητικά η ΕΠΑ γιατί ξέφυγε του ρόλου της.
Πρέπει και οι εταιρείες και οι Οργανισμοί και τα πολιτικά κόμματα και οι ίδιοι οι πολίτες να αλλάξουμε κουλτούρα και προσέγγιση. Όλοι όταν ερωτώνται, τάσσονται ενάντια στο ρουσφέτι. Αλλά ενάντια στο ρουσφέτι που αφορά άλλους. Όταν μας αφορά εμάς τους ίδιους είναι καλό το ρουσφέτι. Όλοι τάσσονται υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού και όλοι θέλουν να γίνονται έρευνες απέναντι σε εταιρείες για το κατά πόσο δημιουργούν σχήματα μονοπωλιακά. Όταν όμως μας ερευνούν εμάς οι ελεγκτικές αρχές, αντιδρούμε. Πρέπει να αποδεχτούμε ότι οι ανεξάρτητες αρχές πρέπει να αφεθούν ελεύθερες, χωρίς κομματικές ή κυβερνητικές παρεμβάσεις να επιτελέσουν το έργο τους. Πρέπει επίσης να αποδεχτούμε και ως πολίτες και ως πολιτικά πρόσωπα και ως επαγγελματίες ή εταιρείες ότι οι νόμοι ισχύουν για όλους το ίδιο. Όλοι είμαστε ίσιοι απέναντι στο νόμο. Έχουμε ίσα δικαιώματα αλλά έχουμε και ίσες υποχρεώσεις».

Κίνημα Αλληλεγγύη

«Η απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού να κάνει έφοδο στα γραφεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, στον χρόνο τον οποίο έγινε και με τον τρόπο που έγινε, καταστρέφει τον ρόλο της Επιτροπής και ελάχιστα προστατεύει τον υγιή ανταγωνισμό, ενώ  αντιθέτως προκαλεί τεράστιες αναταράξεις λίγα μόνο 24ωρα μετά την έναρξη του ΓΕΣΥ και συνιστά προσβολή του Δημοκρατικού πολιτεύματος.
Αν η πολιτεία κόπτεται για τον υγιή ανταγωνισμό ας μετατρέψει τα δημόσια νοσηλευτήρια σε Πανεπιστημιακά  ιδρύματα αριστείας προσελκύοντας σε αυτά άριστους ιατρούς με αξιοπρεπείς αμοιβές και προμηθεύοντας τα με  σύγχρονο εξοπλισμό.
Στη χώρα όπου οι εγκληματίες «λευκού κολλάρου» έχουν κλείσει ή ξεπουλήσει σειρά τραπεζικών ιδρυμάτων τα τελευταία χρόνια αλλά κυκλοφορούν ελεύθεροι, στη χώρα όπου οι τιμές των καυσίμων των πετρελαϊκών εταιρειών είναι σχεδόν πανομοιότυπες για πολλά χρόνια και οι αυξομειώσεις γίνονται σχεδόν συντονισμένα χωρίς να υπάρξει ουσιαστική αντίδραση της ΕΠΑ υπέρ των καταναλωτών, η «σπουδή» και η συμπεριφορά της κατά την έρευνα στα γραφεία του ΠΙΣ είναι τουλάχιστον «υπερβολική» και κωμικοτραγική.
Όσα στοιχεία ψάχνουν τώρα να βρουν σφραγίζοντας συρτάρια στα γραφεία του ΠΙΣ, αφορούν ενέργειες της ηγεσίας του ΠΙΣ για να μη συμμετέχουν οι ιατροί στο ΓΕΣΥ. Οι περισσότερες από αυτές έγιναν, δημόσια  μάλιστα  πριν από πολλούς μήνες!
Η κοινωνία αγκάλιασε το ΓΕΣΥ και έχει δώσει ήδη την απάντηση της σε όσους το πολέμησαν είτε φανερά είτε υπόγεια τόσους μήνες», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Δημοκρατική Παράταξη 

Η απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού να κάνει έφοδο στα γραφεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, δημιουργεί αχρείαστη αναστάτωση και εντάσεις, σε μια κρίσιμη, μάλιστα στιγμή σε σχέση με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αναφέρει η Δημοκρατική Παράταξη.

Σε ανακοίνωσή της, προσθέτει πως η ενέργεια της ΕΠΑ για έλεγχο στα γραφεία του ΠΙΣ δεν θα έπρεπε να ήταν στις άμεσες προτεραιότητες της, όταν μάλιστα εκκρεμούν πιο σοβαρές υποθέσεις που αφορούν στην προστασία του υγιούς ανταγωνισμού σε ουσιώδεις τομείς της οικονομίας.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network