MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Απαντά η Νομική Υπηρεσία αν ζητήθηκαν οδηγίες από την Αστυνομία για εξαφανισμένες γυναίκες

Advertisement

Sponsored by exness

Οι οδηγίες που είχαν δοθεί ήταν οι ενδεδειγμένες αναφέρει η Νομική Υπηρεσία απαντώντας σε δημοσιέυμα του «Πολίτη» 

Advertisement

Οι εκάστοτε οδηγίες που είχαν δοθεί από τη Νομική Υπηρεσία σε σχέση με τις διερευνώμενες υποθέσεις ελλειπόντων προσώπων που αποστάλθηκαν από την Αστυνομία, ήταν ενδεδειγμένες, αναφέρει η Νομική Υπηρεσία στη βάση έρευνας στην οποία προχώρησε χθες κατόπιν ερωτημάτων που της υποβλήθηκαν .

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ», η Νομική Υπηρεσία διευκρινίζει ότι στο Κυπριακό νομικό σύστημα οι ανακρίσεις ως προς το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε αδικημάτων, διεξάγονται από την Αστυνομία και μετά τη συμπλήρωση τους υποβάλλονται στην Νομική Υπηρεσία η οποία καλείται να αποφανθεί εάν και κατά πόσο στη βάση του συλλεγέντος ανακριτικού έργου, θα μπορούσε ή όχι να στοιχειοθετηθεί οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα.

Στο ενδιάμεσο των ερευνών προσθέτει, η Αστυνομία έχει την ευχέρεια, αν κρίνει σκόπιμο, να απευθυνθεί στη Νομική Υπηρεσία, όχι για καθοδήγηση ως προς τις ανακρίσεις, αλλά για οποιαδήποτε νομική συμβουλή, ή για οποιοδήποτε διάβημα στο Δικαστήριο για έκδοση απαραίτητων ενταλμάτων/διαταγμάτων.

Όπως αναφέρεται, κατόπιν ερωτημάτων που υποβλήθηκαν ως προς το κατά πόσο οι αστυνομικές ανακριτικές αρχές είχαν απευθυνθεί στη Νομική Υπηρεσία σε σχέση με τις ως άνω διερευνώμενες υποθέσεις, διεξήχθη χθες έρευνα, από την οποία προέκυψαν τα ακόλουθα στοιχεία:

Κατόπιν ερωτημάτων που υποβλήθηκαν ως προς το κατά πόσον οι αστυνομικές ανακριτικές Αρχές είχαν απευθυνθεί στη Νομική Υπηρεσία σε σχέση με τις ως άνω διερευνώμενες υποθέσεις, διεξήχθη χθές έρευνα, από την οποία προέκυψαν τα ακόλουθα στοιχεία:

  1. Σε τρείς (3) συγκεκριμένες περιπτώσεις, μετά τη συμπλήρωση αστυνομικού φακέλου, οι φάκελοι αποστάλθηκαν στη Νομική Υπηρεσία, σε διαφορετικές ημερομηνίες.
  1. Σε καμμιά από τις 3 περιπτώσεις είχε ζητηθεί από τη Νομική Υπηρεσία οποιαδήποτε νομική γνώμη ή λήψη διαβήματος στο Δικαστήριο, κατά τη διάρκεια των ανακριτικών ερευνών.
  1. Η πρώτη περίπτωση με συμπληρωμένες τις ανακρίσεις, είχε σταλεί στις 21.3.2017 στη Νομική Υπηρεσία, και αφορούσε καταγγελία για ελλείπουσα αλλοδαπή γυναίκα και τη θυγατέρα της, που είχε γίνει την 3.10.2016. Ως αποτέλεσμα των ανακρίσεων, αναφερόταν ότι οι ελλείπουσες δεν ανευρέθηκαν, και ότι ήταν εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να διαμένουν στα κατεχόμενα σε άγνωστη διεύθυνση και γινόταν εισήγηση όπως η υπόθεση αρχειοθετηθεί ως Μ.Α.Φ.Υ. (Μη Αστυνομικής Φύσεως Υπόθεση), συνεχιζομένων των ερευνών.   Εν όψει τούτων, και δεδομένου ότι δεν προέκυπτε από το ανακριτικό έργο οποιαδήποτε εύλογη υπόνοια διάπραξης εγκλήματος, δόθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία οδηγίες όπως η υπόθεση αρχειοθετηθεί χωρίς να σταματήσουν οι προσπάθειες για εντοπισμό των ελλειπουσών.
  1. Η δεύτερη περίπτωση με συμπληρωμένες τις ανακρίσεις, είχε σταλεί μετά δύο (2) σχεδόν χρόνια, στις 18.1.2019 και αφορούσε καταγγελία για ελλείπουσα αλλοδαπή, και τη θυγατέρα της που είχε γίνει στις 5.5.2018. Αφού αναφερόταν το εκτενές ανακριτικό έργο που είχε διενεργηθεί από το οποίο δεν προέκυπτε υπόνοια για εγκληματική ενέργεια, γινόταν εισήγηση όπως στο στάδιο εκείνο η υπόθεση ταξινομηθεί και σε περίπτωση που προέκυπτε οτιδήποτε πρόσθετο, οι εξετάσεις να συνεχίζονταν. Ενόψει τούτων, η Νομική Υπηρεσία συμφώνησε με την εισήγηση.
  1. Η τρίτη περίπτωση με συμπληρωμένες τις ανακρίσεις, είχε σταλεί στη Νομική Υπηρεσία στις 22.2.2019 και αφορούσε καταγγελία για ελλείπουσα αλλοδαπή που είχε γίνει στις 15.12.2017. Αφού αναφερόταν το διενεργηθέν ανακριτικό έργο και η αδυναμία ανεύρεσης της ελλείπουσας, γινόταν εισήγηση όπως η υπόθεση ταξινομηθεί ως «Μ.Α.Φ.Υ.» (Μη Αστυνομικής Φύσης Υπόθεση).  Ενόψει των ανωτέρω και στην απουσία οποιωνδήποτε στοιχείων ως προς υπόνοια διάπραξης αδικήματος, η Νομική Υπηρεσία συμφώνησε με την εισήγηση.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, δεν ετίθετο θέμα όπως η Νομική Υπηρεσία δώσει οποιεσδήποτε ενδιάμεσες οδηγίες, εφόσον δεν της ζητήθηκαν, ούτε και είναι ο ρόλος της να καθοδηγεί το ανακριτικό έργο. Θέμα αιτημάτων για άρση απορρήτου τηλεπικοινωνιακών δεδομένων δεν υπήρχε στο χρονικό στάδιο που οι υποθέσεις ετίθεντο ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν στοιχεία από τα οποία να προέκυπτε εύλογη υπόνοια διάπραξης αδικημάτων ώστε να εκδίδετο διάταγμα από Δικαστήριο και ,εν πάση περιπτώσει, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, τα οποιαδήποτε  τηλεπικοινωνιακά δεδομένα δεν επιτρέπεται να τηρούνται για χρονικό διάστημα πέραν των 6 μηνών.

Λόγω όλων των ανωτέρω, διαφαίνεται ότι οι εκάστοτε οδηγίες που είχαν δοθεί από τη Νομική Υπηρεσία σε σχέση με τις υποθέσεις εκείνες, ήσαν ενδεδειγμένες.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal