MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Απαντά εντός την εβδομάδας το ΥΠΟΙΚ για το ταμείο Υδρογονανθράκων

Advertisement

Sponsored by exness

Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει να απαντήσει το Υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλή για τις τροπολογίες που αποδέχεται στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ), το οποίο θα διαχειρίζεται τα τυχόν έσοδα από τους υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ

Advertisement

Το θέμα του Ταμείου Επενδύσεων συζητήθηκες εκτάκτως σήμερα στην Επιτροπή, όπως είχε αποφασιστεί ύστερα από σύσκεψη των κοινοβουλευτικών κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη εβδομάδα, και συμφωνήθηκε να οδηγηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Παρασκευή 15 Φεβρουάριου.

Την ίδια ώρα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ζητούν να γίνουν προσεκτικοί χειρισμοί για το θέμα, ώστε να μην προκληθεί ζημιά ή να υπάρξουν κίνδυνοι στο θέμα του Κυπριακού.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί εκ μέρους της Επιτροπής να υποδειχθεί στο Υπουργείο Οικονομικών ποιος θα μπει ως τρίτο μέλος στην Επιτροπή Υπόδειξης του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού  αντί του Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου. Επίσης, όπως αναφέρθηκε από τον Ανώτερο Οικονομικό Λειτουργό του Υπουργείου Οικονομικών Παναγιώτη Τήλλυρο, η μόνη μικρή αλλαγή που έγινε στο νομοσχέδιο σε σχέση με την προηγούμενη φορά που είχε συζητηθεί το νομοσχέδιο, αφορά το άρθρο 43/4 που έχει να κάνει με τον τρόπο επενδύσεων του ταμείου κατά τη μεταβατική περίοδο.

Βουλευτές που τοποθετήθηκαν κατά την συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα που αφορούν το ΕΤΕ, όπως θέματα σύγκρουσης συμφερόντων, της δυνατότητας ελέγχου από τον Γενικό Ελεγκτή, της διάθεσης μέρους των εσόδων για ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ή για κοινωνική πολιτική, τη διασύνδεση με την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, τη μισθοδοσία του Γενικού Διευθυντή, το διορισμό εξωτερικών συμβούλων  και θέματα λογοδοσίας.

Μιλώντας μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της Άγγελος Βότσης, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αναλαμβάνει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα να απαντήσει επί των τροπολογιών και των προβληματισμών των Βουλευτών και σημείωσε ότι τα τελικά κείμενα θα οδηγηθούν για ψήφιση την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια, ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε εκκρεμότητα για το θέμα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι έγιναν πολλές συζητήσεις στο προηγούμενο διάστημα και σωρεία τροπολογιών και σκέψεων για το πώς το Ταμείο  θα μπορεί να διαχειρίζεται με ορθολογικό τρόπο τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, για να διασφαλίζεται ότι αυτά τα χρήματα θα πηγαίνουν για τις επόμενες γενιές, για τη δημιουργία υποδομών και όχι για το κλείσιμο δημοσιονομικών τρυπών. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει αντιληφθεί γιατί θέλει η Κυβέρνηση αυτό το νομοσχέδιο να εγκριθεί εσπευσμένα. Από πολιτικής άποψης, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή για να μην προκληθεί ζημιά στο εθνικό ζήτημα της Κύπρου.  Είπε ακόμα ότι υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που είναι αιωρούμενα για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και πρέπει να γίνει εντατική δουλειά για να απαντηθούν.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι είναι κατανοητοί οι λόγοι επίσπευσης της ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο τελικό κείμενο, γιατί ενδεχομένως να κρύβονται κίνδυνοι. Υπάρχουν, όπως είπε και άλλες πολιτικές προεκτάσεις που συνδέονται με την επίλυση του Κυπριακού και θα πρέπει να αποφευχθούν λάθη και προχειρότητες του παρελθόντος. Αναφορικά με την κάλυψη του δημοσίου χρέους με μέρους των εισροών στο Ταμείο, είπε ότι μέσω αυτού πιθανόν να μπορεί η εκάστοτε Κυβέρνηση μέσα από ανεξέλεγκτες ενδεχομένως δαπάνες να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του συγκεκριμένου ταμείου.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα επιμένει να εισαχθούν πρόνοιες ώστε να γίνονται επενδύσεις από το Ταμείο για στήριξη της κοινωνικής πολιτικής και των ΑΠΕ, σε θέματα διαφάνειας, ασυμβίβαστου και επιλογής των μελών του ΔΣ και σε θέματα που αφορούν ιδιώτες συμβούλους. Πρόσθεσε ότι υιοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση ήδη επτά τροπολογίες του Κινήματος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με λίγη προσπάθεια θα υιοθετηθούν και άλλες τόσες. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει γρήγορη ψήφιση του νομοσχεδίου ώστε να μην μπορούν οι Τ/κ να ισχυρίζονται ότι γίνεται εκμετάλλευση του φυσικού αερίου εις βάρος τους. Είπε ακόμα ότι θα ήταν λάθος να υιοθετηθεί μονομερώς η σύγκλιση που υπήρξε σε προηγούμενες συνομιλίες για διαμοιρασμό των κερδών από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network