MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αντισυνταγματικές αποκοπές… η επόμενη μέρα

Advertisement

Sponsored by exness

Μεγάλο «πονοκέφαλο» προκαλεί  στην Κυβέρνηση η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, που κρίνει ως αντισυνταγματικό το νόμο που επέτρεψε τις μειώσεις των μισθών των κρατικών υπαλλήλων, των ημικρατικών και των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Advertisement

Η επόμενη μέρα…

«Η Κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία, μελετά και θα αξιολογήσει την απόφαση του Δικαστηρίου για το θέμα της προσαρμογής των μισθών στον δημόσιο τομέα», είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου στην πρώτη αντίδραση της Κυβέρνησης.

«Πρόκειται για απόφαση επί ενός ιδιαίτερα σοβαρού ζητήματος, με  πολύ μεγάλες συνέπειες για τη χώρα την οποία η Κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία, μελετά και θα αξιολογήσει. Ήδη, υπήρξε επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του Υπουργού Οικονομικών με τον Γενικό Εισαγγελέα» είπε ο Εκπρόσωπος.

Έτοιμη και μελετά η Νομική Υπηρεσία

Ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «οι τρεις αποφάσεις θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά για να διακριβωθεί το ενδεχόμενο καταχώρησης έφεσης», η οποία θα πρέπει να καταχωρηθεί εντός 42 ημερών.

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται για τα δημόσια οικονομικά λόγω των αποφάσεων, ο κ. Κληρίδης είπε ότι αυτό το θέμα δεν αφορά τη Νομική Υπηρεσία, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών. «Εμείς οφείλουμε να μελετήσουμε τις αποφάσεις για να συμβουλεύσουμε για το κατά πόσον θα πρέπει να καταχωρηθεί έφεση και ως προς το ενδεχόμενο να επιτευχθεί κάποια αναστολή εκτέλεσης των αποφάσεων μέχρι να εκδικαστεί η έφεση», σημείωσε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Ο κ. Κληρίδης ξεκαθάρισε ότι η έφεση θα καταχωρηθεί ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι «θα εξετάσουμε επίσης το ενδεχόμενο να ζητήσουμε όπως η οποιαδήποτε έφεση καταχωρηθεί να δικαστεί το συντομότερο δυνατόν λόγω ακριβώς των επιπτώσεων που συνεπάγονται αυτές οι αποφάσεις και επίσης όπως επιληφθεί των εφέσεων η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου λόγω της σοβαρότητας των θεμάτων που εμπλέκονται και των επιπτώσεων».

Ερωτηθείς εάν δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη η καταχώρηση έφεσης, ο κ. Κληρίδης είπε ότι « αναμένουμε οδηγίες από την Κυβέρνηση ως προς το ενδεχόμενο καταχώρησης έφεσης. Εμείς ασφαλώς θα τους δώσουμε τη νομική μας άποψη».

ΔΗΣΥ: Να εξετάσει ενδεχόμενο επικύρωσης της απόφασης η Κυβέρνηση

«Είδαμε σήμερα την πρωτόδικη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου σε σχέση με τις περικοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, την οποία και σεβόμαστε. Θα αναμένουμε την τελεσίδικη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και αναλόγως θα τοποθετηθούμε. Είναι φρόνιμο όμως, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει από τώρα το ενδεχόμενο επικύρωσης της πρωτόδικης απόφασης από το Ανώτατο. Δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος της Παράταξής μας, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, κρούει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για να μην θεωρούμε τη σταθεροποίηση που έχει επιτευχθεί ως δεδομένη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

ΑΚΕΛ: Σοβαρές προεκτάσεις… η Κυβέρνηση να εξετάσει τρόπους διαχείρισης

«Η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, που κρίνει αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες για αποκοπές μισθών και μειώσεις των συντάξεων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, έχει πολύ σοβαρές προεκτάσεις οι οποίες θα πρέπει να μελετηθούν και να αξιολογηθούν. Η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με το νομικό της σύμβουλο, θα πρέπει με τη δέουσα προσοχή να εξετάσει τους τρόπους διαχείρισης του όλου θέματος» αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.

ΔΗΚΟ: Αναμένουμε συγκεκριμένη πρόταση από την Κυβέρνηση

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση συντομότατα πρόταση για τις διευθετήσεις, που θα πρέπει να γίνουν, για την πορεία των δημοσίων οικονομικών, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τους μισθούς των υπαλλήλων του κρατικού και του ημικρατικού τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σεβαστή είναι, για το Δημοκρατικό Κόμμα, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έκρινε ως αντισυνταγματικό το νόμο του 2012, με τον οποίο επιτράπηκε η αποκοπή στους μισθούς των υπαλλήλων του κρατικού και του ημικρατικού τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.
Το Δημοκρατικό Κόμμα επιφυλάσσεται να μελετήσει την απόφαση και να επανέλθει.
Αυτό όμως που είναι εξαιρετικά σημαντικό και για το οποίο αναμένουμε άμεσα, είναι μια συγκεκριμένη πρόταση από την κυβέρνηση για τις πιθανές διευθετήσεις που θα πρέπει να γίνουν ενόψει αυτής της απόφασης η οποία προφανώς επηρεάζει την πορεία των δημοσίων οικονομικών.
Ο Υπουργός Οικονομικών οφείλει άμεσα να ενημερώσει την Βουλή των Αντιπροσώπων για το αν προτίθεται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διορθωτικά βήματα σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2019 αλλά και για το δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας μας.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα η Κύπρος έχει το τέταρτο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ μετά την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλλία» αναφέρει το ΔΗΚΟ.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network