MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αντίστροφη μέτρηση… μεγάλη ελπίδα

Advertisement

Sponsored by exness

Με τις ελπίδες μεγάλες, αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δύο ερευνητικών γεωτρήσεων που διενήργησε η κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10. Το μέγεθος του κοιτάσματος παραμένει ερωτηματικό. Όπως και το κατά πόσον τα κοιτάσματα είναι εμπορεύσιμα.

Advertisement

Τα ερωτήματα αναμένεται να απαντηθούν το μεσημέρι της Τρίτης από κοινού από τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Αντιπρόεδρο της Exxon Τρίσταν Άσπρεϊ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εμπορίου, που είναι προγραμματισμένη για τις 14:00, αφού προηγηθεί ενημέρωση των κομμάτων στις 13:00.

Μέχρι σήμερα τα ευρήματα στο τεμάχιο 10 κρατήθηκαν ως επτασφράγιστο μυστικό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, επικρατέστερο σενάριο είναι ότι θα χρειαστεί και επιβεβαιωτική γεώτρηση για τον «Γλαύκο».

Αισιοδοξία…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στα κυπριακά ΜΜΕ, το κοίτασμα που βρέθηκε στο τεμάχιο 10 είναι εμπορεύσιμο, με παρόμοια γεωλογία με αυτή του αιγυπτιακού «Ζορ», γεγονός που προκαλεί μεγάλη αισιοδοξία, αν και σαφώς μικρότερο.

Στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου το Υπουργείου Ενέργειας είχε ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης στον στόχο «Δελφύνη» στο τεμάχιο 10 και ότι το γεωτρύπανο «Stena Icemax» θα συνέχιζε στον στόχο «Γλαύκο» της κοινοπραξίας στο ίδιο τεμάχιο. Τα αποτελέσματα αναμένονταν μετά την ολοκλήρωση και της ερευνητικής γεώτρησης στον δεύτερο στόχο, η οποία έχει πλέον ολοκληρωθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα που είχαν αρχικά τεθεί.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος». Αν και δεν επιβεβαιώνεται η ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου, ωστόσο, εκτιμάται πως η παρουσία του αντιπροέδρου τoυ αμερικανικού κολοσσού καταδεικνύει θετικές εξελίξεις.

Πάντως, έγκυρες πηγές τις οποίες επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρουν πως σε περίπτωση ανακάλυψης εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος, του δεύτερου μετά την «Αφροδίτη», δημιουργούνται θετικές προεκτάσεις σε τρία επίπεδα: ενισχύονται οι υδρογονανθρακικοί πόροι στην κυπριακή ΑΟΖ, κλειδώνει η παρουσία της μεγαλύτερης εταιρείας υδρογονανθράκων στον κόσμο στην Κύπρο, ενώ δημιουργείται νέα δυναμική και στο ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας ΕΝΙ/TOTAL που περιλαμβάνει πέντε γεωτρήσεις.

Θα δει αντιπροσωπεία της ExxonMobil ο Πρόεδρος 

Προηγουμένως, και συγκεκριμένα στις 12 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχτεί αντιπροσωπεία της εταιρείας ExxonMobil, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της κ. Tristan J. Aspray, με σκοπό να ενημερωθεί σχετικά με τα ευρήματα στο οικόπεδο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη συνάντηση θα παρευρίσκεται και ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network