MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα μετά την αποκάλυψη της συμφωνίας για το νερό

Advertisement

Sponsored by exness

Εντάσεις και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα κατεχόμενα η αποκάλυψη του κειμένου της νέας συμφωνίας για τη διαχείριση του νερού από την Τουρκία, που εγκρίθηκε χθες από το “υπουργικό συμβούλιο”, ενώ σε δύο μέτωπα έχουν χωριστεί οι “δήμαρχοι”

Advertisement

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Υπουργός Υδάτων και Δασών διαψεύδει δημοσιεύματα που φέρουν λύματα της αποχέτευσης τριών χωριών κοντά στο φράγμα Αλάκιορπτου να καταλήγουν στο νερό που έρχεται στα κατεχόμενα μέσω των υποθαλάσσιων αγωγών, αν και σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα, για τεχνικούς λόγους, η ροή προς το φράγμα στα Πάναγρα έχει σταματήσει για περισσότερο από μια εβδομάδα τώρα.

Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας που έφεραν πίσω από την Άγκυρα οι τέσσερις “υπουργοί” δημοσιεύεται σήμερα στον τ/κ Τύπο, με την Αφρίκα να έχει τίτλο “Η μεγαλύτερη προδοσία” υποστηρίζοντας ότι μέσω αυτής της συμφωνίας, για την οποία απομένουν οι υπογραφές του “πρωθυπουργού” Καλιοντζού και του Τούρκου Αναπληρωτή Πρωθυπουργού, Τουρκές, οι Τ/κ ξεπουλιούνται.

Σύμφωνα με τα άρθρα της συμφωνίας, η διαχείριση του νερού μονοπωλείται. Στο άρθρο 7 της συμφωνίας αναφέρεται ότι το νερό, που θα παραχωρείται ως πόσιμο και για άλλη χρήση στο ψευδοκράτος, θα διαχειρίζεται από έναν και μόνο διαχειριστή.

Το άρθρο 8 προβλέπει ότι σε κανένα άλλο θεσμικό όργανο ή οργανισμός του ιδιωτικού ή “δημόσιου” τομέα θα μπορούσε να δοθεί το δικαίωμα να διαχειρίζεται το νερό κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία ο διαχειριστής έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται το νερό. Επιπλέον, μόνο η Τουρκία θα έχει το δικαίωμα να πωλήσει το νερό σε τρίτες χώρες. Οι εγκαταστάσεις των “δήμων” θα παραδοθούν στην ιδιωτική εταιρεία η οποία θα διαχειρίζεται το νερό. Η εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει το 10% από τον τζίρο της όχι στους “δήμους” (που διεκδικούν τη διαχείριση και εισπράττουν σήμερα τους λογαριασμούς) αλλά στο “υπουργείο” δημοσιονομικών.

Το άρθρο 13 της συμφωνίας αναφέρει ότι τα ακίνητα που απαιτούνται για τις δραστηριότητες του διαχειριστή θα πρέπει να απαλλοτριωθούν άμεσα από την “κυβέρνηση” και να δοθούν στον διαχειριστή. Το άρθρο 11 προβλέπει ότι η ιδιωτική εταιρεία που θα διαχειρίζεται το νερό θα πρέπει να απαλλαχθεί από κάθε νομική υποχρέωση και δεν θα χρειαστεί να λαμβάνει “άδεια” εργασίες ή παραμονής για το υψηλά ιστάμενο προσωπικό της.

“Δεν υπάρχει σημείο που δεν συμφωνήσαμε, η συμφωνία είναι αναγκαία” δήλωσε ο “υπουργός” οικονομικών, εμπορίου και βιομηχανίας, Σουνάτ Ατούν, ένας από τους τέσσερις της αντιπροσωπείας που διαπραγματεύτηκε το κείμενο στην Άγκυρα και μέλος του κόμματος Εθνικής Ενότητας.

Στο μεταξύ το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα, όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αντιδράσεις, συγκάλεσε για αύριο στις 2 μμ την κομματική βουλή για να συζητήσει το θέμα του νερού.

Για κείμενο συνθηκολόγησης έκανε λόγο ο “δήμαρχος” Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί που εντάσσεται στην ομάδα των “δημάρχων” που αντιδρούν και ανακοίνωσε ότι στις προτεραιότητές του είναι η μη υπογραφή της συμφωνίας. Πέντε “δήμαρχοι” από τους 28 που συνέστησαν την εταιρεία BESKI για τη διαχείριση του νερού πιστεύουν ωστόσο ότι η συμφωνία πρέπει να υπογραφεί και να δοθεί αυτό το νερό ως προσφορά στον κόσμο.

Για συμφωνία υποταγής κάνει λόγο και το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας και κάλεσε σε απόρριψή του, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την τ/κ κοινότητα. Η κομματική βουλή του ΚΚΔ συνεδρίασε χθες βράδυ και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση “θα ήταν ιστορικό λάθος για την ύπαρξη και το μέλλον της τ/κ κοινότητας η υπογραφή μιας συμφωνίας υπό αυτούς τους όρους από την κυβέρνηση ΡΤΚ – ΚΕΕ και το να μείνουν σιωπηλοί όλοι”. Κάλεσε δε όλα τα κόμματα και τις οργανώσεις να απορρίψουν τη συμφωνία.

Ο προσωρινός πρόεδρος του νέου κόμματος του λαού, Κουντρέτ Οζερσάι, κάλεσε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τον “πρωθυπουργό” Ομέρ Καλιοντζού να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας είναι το αυθεντικό, σημειώνοντας ότι τα άρθρα της συμφωνίας είναι ακριβώς αντίθετα με τα σημεία που έχει δώσει ως θέσεις του στο θέμα του νερού στις προγραμματικές ανακοινώσεις του το κόμμα.

Σε αγώνα ενάντια στην υπογραφή αυτής της συμφωνίας κάλεσε και το κόμμα Νέα Κύπρος, σημειώνοντας ότι στο σύστημα διαχείρισης δεν θα συμμετέχουν τελικά οι “δήμοι”. Πρόκειται για μια καταστροφική οικολογικά συμφωνία που θα επηρεάσει σοβαρά τη γεωργία και την κτηνοτροφία και θα ζημιώσει την οικονομική κατάσταση και αυτόνομη δομή της αυτοδιοίκησης, προστίθεται στην ανακοίνωση του κόμματος που καλεί περιβαλλοντικές και αγροτικές οργανώσεις να αντιδράσουν.

Το σημείο στο οποίο έχουμε φτάσει είναι καλύτερο από εκείνο που ξεκινήσαμε, δήλωσε ο “πρωθυπουργός” Ομέρ Καλιοντζού, λέγοντας στη Γενί Ντουζέν ότι για να φτάσουν σε αυτές τις προϋποθέσεις έκαναν μεγάλη προσπάθεια και αυτό είναι το σημείο που μπόρεσαν να έρθουν με τους όρους που έθεσε η Τουρκία. Σύμφωνα με την Κίπρις Ποστασί, ο κ. Καλιοντζού σημείωσε ότι ο ίδιος δεν υποστηρίζει την ιδιωτικοποίηση, “όμως, αυτό το νερό έχει έρθει μέχρι εδώ και αυτό το νερό θα πρέπει να παραδοθεί σε μας με ορισμένες προϋποθέσεις. Εκείνοι που φέρουν το νερό εδώ έχουν αναπτύξει τους όρους τους. (…) Για το λόγο αυτό, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση, δεν θα έχει περισσότερη τύχη. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να κλείσει οριστικά το θέμα αυτό”.

Ο Ομέρ Καλιοντζού δεν ανέφερε συγκεκριμένη ημερομηνία μετάβασής του στην Άγκυρα για την υπογραφή της συμφωνίας.

 

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΦΑΒΟΡΙ/ΑΕΚ

ShootandGoal