MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τον κατώτατο μισθό

Advertisement

Sponsored by exness

Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τον κατώτατο μισθό – Τ/κ πολιτικά κόμματα και συντεχνίες εκφράζουν προβληματισμό

Ο νέος κατώτατος μισθός προκαλεί αντιδράσεις στα κατεχόμενα. Τ/κ πολιτικά κόμματα και συντεχνίες εκφράζουν προβληματισμό.

Advertisement

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Γενί Ντουζέν» γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) αντέδρασε στην απόφαση για τον κατώτατο μισθό που λήφθηκε πρόσφατα στην «αρμόδια επιτροπή», αναφέροντας ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 41%, παρά τις αντιρρήσεις των οργανώσεων εργασίας», αφού το κόστος ζωής αυξήθηκε κατά 56,76% μηνιαίως και κατά 110,42% ετησίως.

Για το ίδιο ζήτημα, η «Κίπρις» γράφει ότι ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού (ΚΛ) Κουντρέτ Οζερσάϊ ανέφερε ότι «Δυστυχώς, με αυτό τον κατώτατο μισθό οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έγιναν πιο δυστυχισμένοι και η κοινωνική αδικία έχει βαθύνει. Υπό αυτές τις συνθήκες η εργασιακή ειρήνη θα διασαλευθεί περισσότερο. Δυστυχισμένοι εργαζόμενοι σημαίνει περαιτέρω μείωση της παραγωγικότητας».

Για το θέμα αντέδρασε και ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος (ΚΕΚ), Ιζέτ Ιζτζάν, ο οποίος δήλωσε ότι είναι απαράδεχτος ο καθαρός κατώτατος μισθός που έχει οριστεί στις 8.600 τουρκικές λίρες (ΤΛ).

Στα κόμματα που αντέδρασαν συμπεριλαμβάνεται και ο Δρόμος Ανεξαρτησίας (ΚΔΑ) του οποίου ο γενικός γραμματέας Τζελάλ Όζκιραν αντέδρασε στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της «συντεχνίας των εργοδοτών», Μετίν Αρχούν, ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «όποιος δεν είναι ευχαριστημένος με τον κατώτατο μισθό μπορεί να ψάξει αλλού δουλειά».

Οι ανακοινώσεις των συντεχνιών

Η «Κίπρις» γράφει επίσης ότι ο πρόεδρος της «συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων» (KTAMS), Γκιουβέν Μπενγκιχάν ανέφερε ότι ο καθαρός κατώτατος μισθός που καθορίστηκε είναι 8,323 ΤΛ και όχι 8,600 ΤΛ, αφού ο κατώτατος μισθός φορολογείται.

Η «Γενί Ντουζέν» προσθέτει ότι ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας Τουρκοκυπρίων εργαζομένων «γραφείων, τραπεζών, κοινωνικών ασφαλίσεων και εμπορίου» (BASS), Αλί Τελκίν υποστήριξε ότι οι χαμηλά αμειβόμενοι ωθούνται στην πείνα και στην φτώχεια από το «κράτος» και ότι δόθηκε η ευκαιρία στους εργοδότες να αποκτήσουν περισσότερο πλούτο και να εκμεταλλευτούν τους εργαζόμενους.

Ο γενικός γραμματέας της «συντεχνίας ίσων δικαιωμάτων και δικαιοσύνης» (HAKSEN), Σαλίχ Ερσανγκίλ είπε ότι είναι μια πραγματικότητα ότι ο κατώτατος μισθό δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του κάθε εργαζόμενου.

O πρόεδρος της «συντεχνίας τραπεζικών υπαλλήλων» (Büro – İş), Μπαϊτούν Τούνα δήλωσε ότι το δίδυμο «κυβέρνηση – εργοδότες» αυξάνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και των χαμηλά αμειβόμενων.

Ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας «δημοσίων» υπαλλήλων (Memur – Sen), Ακίν Μάγκα είπε ότι ο κατώτατος μισθός είναι «μισθός φτώχειας».

Ο πρόεδρος της Dev-İş, Κοράλ Ασάμ είπε ότι ο κατώτατος μισθός είναι μισθός δυστυχίας και πρόσθεσε ότι βάσει των στοιχείων που παρέχει η «υπηρεσία κοινωνικών ασφαλίσεων» το 61% των εργαζομένων είναι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό.

Ο «πρόεδρος» του «τουρκοκυπριακού επιμελητηρίου καταστηματαρχών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων» (KTEZO), Αλί Αρντίντς δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλός, όμως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν ακόμα και αυτό το ποσό και ζήτησε στήριξη από την «κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού «βιομηχανικού επιμελητηρίου» (KTSO), Αλί Καματζίογλου δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός είναι πολύ πιο κάτω από το επίπεδο διαβίωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network