MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Άνοιξη και μετά εξελίξεις στο Κυπριακό

Advertisement

Sponsored by exness

Για μετά το πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου τοποθετούνται οι όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό λόγω αρκετών συγκυριών που έχουν να κάνουν με τις προτεραιότητες των βασικών πρωταγωνιστών, κατά κύριο λόγο των εγγυητριών δυνάμεων. Βρετανία, Τουρκία και Ελλάδα καλούνται να διαχειριστούν άλλα κορυφαία ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να ασχοληθούν επισταμένα με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως είναι το Κυπριακό, ιδιαίτερα για την Αθήνα και την Άγκυρα.

Advertisement

Για τη Βρετανία η διαχείριση του Brexit μονοπωλεί τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και το ρευστό πολιτικό σκηνικό που επικρατεί στη χώρα δεν επιτρέπει στο Λονδίνο να έχει την προσοχή του στο Κυπριακό, ένα ζήτημα στο οποίο διαχρονικά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία. Επί της ουσίας το Λονδίνο υποστηρίζει ότι θα ήταν καλύτερα να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων στα θέματα της ασφάλειας και μετά να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες αποτυχίας.

Παρόμοια είναι και η θέση της Αθήνας, η οποία ευνοεί τη συζήτηση του θέματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας ώστε σε περίπτωση συμφωνίας μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων να ανοίξει ο δρόμος για τα υπόλοιπα. Η κυβέρνηση Τσίπρα καλείται να υπερασπιστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και θέλει να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τον οφέλιμο χρόνο που απέμεινε μέχρι να εκπνεύσει η θητεία της, προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος. Η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών μέσα στον επόμενο μήνα από τη Βουλή των Ελλήνων είναι ένα μεγάλο τεστ για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο πολυπόθητος αριθμός των 151 βουλευτών τότε η Ελλάδα θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Το ρευστό πολιτικό τοπίο δεν επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει άλλα μέτωπα και παραμένει προσηλωμένος στην προσπάθεια για επικύρωση της συμφωνίας για το Σκοπιανό.

Ρευστό είναι το σκηνικό και στην Τουρκία για δύο λόγους. Οι εξελίξεις στην Τουρκία αποτελούν το ζωτικότερο θέμα εξωτερικής πολιτικής για την Άγκυρα, η οποία δεν έχει λόγο να βιάζεται για οποιαδήποτε κίνηση στο Κυπριακό. Η Άγκυρα σχεδιάζει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Συρίας στη βορειοανατολική Συρία, τους οποίους θεωρεί παρακλάδι της οργάνωσης PKK, την οποία χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική. Η Άγκυρα θα καθορίσει τα επόμενα της βήματα μετά που θα διαβουλευτεί με την Ουάσιγκτον, η οποία σχεδιάζει την αποχώρηση των δυνάμεών της από την περιοχή. Τον επόμενο Μάρτιο στην Τουρκία θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές και ο Ταγίπ Ερντογάν σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να κάνει κινήσεις που θα τον φέρουν σε σύγκρουση με τον εθνικιστή εταίρο του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με τον οποίο θα συνεργαστεί στους μεγάλους δήμους της χώρας (Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα και Σμύρνη).

Η τακτική της Λουτ

Η εκτίμηση ότι δεν πρέπει να αναμένονται εξελίξεις πριν το πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου ενισχύεται και από την τακτική που ακολουθεί η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία δείχνει να μην βιάζεται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εάν δεν δημιουργηθούν οι συνθήκες για κάτι τέτοιο.

Όσοι συνομίλησαν μαζί της εκτιμούν ότι ακολουθεί μια δική της μεθοδολογία, που καθόλου δεν θυμίζει τον τρόπο που ακολουθούσαν οι προκάτοχοί της. Κατά κύριο λόγο η Τζέιν Χολ Λουτ δεν ανοίγει τα χαρτιά της αλλά προτιμά να ακούει τους συνομιλητές της, θέλοντας να διερευνήσει τα όριά τους. Το τεράστιο εύρος των όρων αναφοράς που επιδιώκει να θέσει προς συμφωνία της επιτρέπει να ανοίξει πολύ τη βεντάλια του Κυπριακού ώστε να κρατήσει τη διαδικασία ζωντανή. Εάν εστιάσει μόνο στα σημεία όπου υπάρχουν οι διαφορές (ασφάλεια, εγγυήσεις, εδαφικό) τότε όλα κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν τήρησε το αρχικό χρονοδιάγραμμα για κατάληξη στους όρους αναφοράς μέχρι το τέλος του 2018 και επανέναρξη των συνομιλιών.

Η Τζέιν Χολ Λουτ σκοπεύει μέσα από τους όρους αναφοράς να καλύψει την απόσταση που χωρίζει τις θέσεις των πλευρών, κάτι βεβαίως που είναι αρκετά δύσκολο, διότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αλλά και για τη μεθοδολογία. Συγκεκριμένα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η βάση της αφετηρία της όποιας νέας προσπάθειας, όπως είναι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα κοινά ανακοινωθέντα των δύο πλευρών, το Πλαίσιο Γκουτέρες, το κεκτημένο των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων και άλλα δεδομένα.

Οι πλευρές παραμένουν σταθερές στην αρχή ότι «τίποτα δεν είναι συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα» πλην όμως αναγνωρίζουν ότι οι συνομιλίες δεν θα επαναρχίσουν από το μηδέν. Η Τζέιν Χολ Λουτ είναι έτοιμη να ακούσει και νέες ιδέες που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη διαδικασία αλλά καμιά από τις πλευρές δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να ρισκάρει να ανοίξει τα χαρτιά της χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επιστροφής. Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να αξιοποιήσει τη θέση του προέδρου για αποκέντρωση των εξουσιών ώστε να βάλει άλλα θέματα στο τραπέζι, κάτι που η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να αποτρέψει, ξεκαθαρίζοντας ότι η επιδιωκόμενος στόχος παραμένει η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και τίποτε άλλο.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network