MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ανοικτό ενδεχόμενο για περαιτέρω λήψη μέτρων στην ΑΗΚ. «Καμιά πρόοδος», λέει ο Πρόεδρος ΕΠΟΠΑΗ (pics)

Advertisement

Sponsored by exness

Το προσωπικό της ΑΗΚ συμμετέχει στη στάση εργασίας διεκδικώντας τη βιωσιμότητα της Αρχής, λέει ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ – Ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω λήψη μέτρων

Το προσωπικό της ΑΗΚ στην πλειοψηφία του συμμετέχει στη 12ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του οργανισμού, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Κυριάκος Ταφούνας αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω λήψη μέτρων.

Advertisement

Ο κ. Ταφούνας απέφυγε να τοποθετηθεί επί ανακοινώσεως της ΑΣΤΕΠΑΗΚ που δεν συμμετέχει στα απεργιακά μέτρα.

Μιλώντας εκ μέρους των συνδικαλιστικών οργανώσεων που συμμετέχουν στα απεργιακά μέτρα είπε πως εγιναν συγκεντρώσεις του προσωπικού σε όλες τις επαρχίες και στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΗΚ, προσθέτοντας ότι το προσωπικό εκδήλωσε τη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε οποιαδήποτε πρόοδος στα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στον οργανισμό και για τα οποία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

Οι αποφάσεις αφορούν το μέλλον της ΑΗΚ, τον τομέα της ενέργειας και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος συνέχισε προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση από πλευράς του κράτους ώστε να αποφευχθούν τα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα Τετάρτη, τα οποία περιέγραψε ως προειδοποιητικά εφόσον δεν επηρεάζονται οι καταναλωτές σε οποιονδήποτε βαθμό.

Ανέφερε επίσης πως υπάρχει απεργιακή επιτροπή και έχει εξαιρεθεί προσωπικό, το οποίο θα επιλαμβάνεται βλαβών αν προκύψουν.

Ερωτηθείς αν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα συνεχίσουν με απεργιακά μέτρα, ανέφερε πως αν δεν προκύψουν εξελίξεις και αποφάσεις για τη λειτουργία του οργανισμού το ενδεχόμενο για συνέχιση των μέτρων είναι ανοικτό.

Πρόσθεσε πως μεταξύ των αιτημάτων των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι η παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών στους καταναλωτές με φθηνότερο ρεύμα που θα επιτευχθεί με την εμπλοκή της ΑΗΚ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να μπορέσει να διοχετεύσει στους καταναλωτές φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο κ. Ταφούνας ανέφερε την αντικατάσταση των παλαιών μονάδων παραγωγής στη Δεκέλεια που είναι κοστοβόρες και ρυπογόνες προσθέτοντας ότι με επιστολή προς την Υπουργό Ενέργειας οι συνδικαλιστές εισηγήθηκαν όπως ενόψει της ενεργειακής κρίσης, και η Υπουργός απευθυνόταν στην ΕΕ για παράταση της λειτουργίας του σταθμού της Δεκέλειας, ζητήσει ο σταθμός να εξαιρεθεί από το σύστημα των ρύπων καθώς ως μικρό και απομονωμένο σύστημα «είμαστε εγκλωβισμένοι στα ρυπογόνα και ακριβά συμβατικά καύσιμα». Κάτι, σύμφωνα με τον ίδιο, που αν επιτυγχάνετο θα επέφερε μείωση στο τιμολόγιο των καταναλωτών.

Συνεχίζοντας έθεσε το θέμα του ελέγχου των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, που όπως είπε περιέχει θέματα ασφάλειας των εγκαταστάσεων των καταναλωτών, των εγκαταστάσεων της ΑΗΚ και του προσωπικού του οργανισμού που καλείται να εργαστεί στο δίκτυο.

Προωθείται και επιδιώκεται η αποξένωση της ΑΗΚ από αυτή την υπηρεσία, είπε, προσθέτοντας ότι η Υπουργός Ενέργειας απάντησε επί του θέματος με την προσέγγιση ότι δεν είναι λογικό μόνο το προσωπικό της ΑΗΚ να διενεργεί αυτό τον έλεγχο.

Είπε πως αυτό τον έλεγχο τον διενεργεί η ΑΗΚ με δικό της προσωπικό και διατύπωσε τη θέση ότι υπάρχει τεράστια διαφορά ο έλεγχος να παρέχεται στους καταναλωτές αυτή η υπηρεσία από ένα ανεξάρτητο τρίτο οργανισμό που δεν έχει κανένα συμφέρον πέρα από τη διασφάλιση ότι οι εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς. Επί του θέματος σημείωσε πως αυτή η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν από την ΑΗΚ.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ αναφέρθηκε επίσης στο νέο συνταξιοδοτικό λέγοντας πως έχει εκφραστεί η διαφωνία των συνδικαλιστών που ζήτησε εξαίρεση αφού έκανε ρυθμίσεις με χαμηλότερο κόστος και από την εργοδότη στο καθοδηγητικό πλαίσιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Είπε ακολούθως πως αναμένουμε από τους αρμόδιους φορείς του κράτους να πάρουν τις ορθές αποφάσεις για τη βιωσιμότητα της ΑΗΚ και το όφελος των καταναλωτών.

Περαιτέρω ανέφερε πως αφήνεται να πλανάται ότι τα δίκτυα της ΑΗΚ δεν ήταν έτοιμα να δεχτούν ΑΠΕ, λέγοντας ότι «αυτός ο μύθος καταρρίφθηκε από τις δηλώσεις της ίδιας της Υπουργού Ενέργειας, που ξεκαθάρισε ότι έχουμε ξεπεράσει τους στόχους που έθεσε το κράτος όσον αφορά την διείσδυση ΑΠΕ που έφθασε το 17%».

Σημείωσε επί του θέματος, πως παρά το γεγονός ότι τα δίκτυα της ΑΗΚ παρέχουν τη δυνατότητα, δεν θα πρέπει οι όποιοι επίδοξοι παραγωγοί που εγκαθιστούν ένα πάρκο σε οποιαδήποτε περιοχή της Κύπρου να αναμένουν ότι η ΑΗΚ θα είχε προνοήσει και δημιουργήσει υποδομές ώστε να συνδεθούν άμεσα, πέρα από το γεγονός ότι αυτές τις υποδομές θα πρέπει να τις πληρώνουν οι ίδιοι.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι υπό το φως του δημοσίου διαλόγου που διεξάγεται για την βιωσιμότητα της ΑΗΚ και την ανάγκη για μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ότι θα ακουστούν φωνές που θα λένε ότι η ΑΗΚ και το προσωπικό της εμποδίζουν την αγορά ηλεκτρισμού να λειτουργήσει ελεύθερα και ανέφερε πως σήμερα λειτουργεί δοκιμαστικά η αγορά προσθέτοντας ότι όλο το προσωπικό της ΑΗΚ που αφορά τη συγκεκριμένη υπηρεσία έχει εξαιρεθεί από τα απεργιακά μέτρα.

Είπε επίσης ότι είναι η ΑΗΚ που ανελλιπώς μπαίνει στο σύστημα και υποβάλλει στοιχεία ώστε η ΡΑΕΚ και ο Διαχειριστής να έχουν εικόνα κατά πόσο θα μπορέσει να λειτουργήσει η αγορά και το σύστημα το οποίο εγκαταστάθηκε και κανένας δεν μπορεί να κατηγορεί την Αρχή ή το προσωπικό της ότι εμποδίζουν την αγορά.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι αυτή που εμποδίζεται να δουλέψει στην αγορά επί ίσοις όροις είναι η ΑΗΚ, καθώς διαφάνηκε με αποδείξεις ότι επιδιώκεται να κρατηθεί εκτός των φτηνής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση της ΑΣΤΕΠΑΗΚ που δεν συμμετέχει στα απεργιακά μέτρα, το αίτημα της να μην παρεμποδιστούν τα μέλη της να προσέλθουν στην εργασία τους και αν σημειώθηκε το όποιο συμβάν, είπε πως τέσσερεις συνδικαλιστικές οργανώσεις και σχεδόν όλο το προσωπικό της ΑΗΚ συμμετέχει σε μέτρα που αφορούν τη βιωσιμότητα του οργανισμού και δεν θέλει να σχολιάσει οτιδήποτε αφορά αυτό το θέμα.

Ανακοίνωση ΑΣΤΕΠΑΗΚ

Η ΑΣΤΕΠΑΗΚ με ανακοίνωση προς τα μέλη της που δημοσιοποίησε αναφέρει πως η απόφαση για αποχή από τα απεργιακά μέτρα που ανακοίνωσαν οι 4 συντεχνίες της ΑΗΚ, έγινε συνειδητά και εκ των προτέρων, για τους λόγους τους οποίους έχει ξεκάθαρα ανακοινώσει.

Η ΑΣΤΕΠΑΗΚ αναφέρει στην επιστολή ότι οι 4 συντεχνίες προσπάθησαν με ανακοίνωση να φέρουν το προσωπικό του οργανισμού σε ρήξη, με οδηγίες προς Διευθυντές και υπεύθυνους τμημάτων, να μην αφήσουν κανένα να εργαστεί, μη σεβόμενοι το γεγονός ότι μερίδα εργαζομένων ανεξάρτητα συντεχνιών, δεν θέλει να συμμετέχει στην απεργία.

«Οι θέσεις μας σαν ΑΣΤΕΠΑΗΚ είναι καταγραμμένες και δημοσιοποιημένες» αναφέρει περαιτέρω προσθέτοντας ότι «δεν θα ανεχτούμε από κανένα άτομο ή/και επιτροπή ή/και Συντεχνία να μας επιβάλει την δική του ατζέντα».

Προσθέτει ακόμα πωςη ΑΗΚ δεν είναι φέουδο κανενός, δεν διοικείται από οποιαδήποτε Συντεχνία, διέπετε από νόμους και κανονισμούς και ανήκει στο σύνολο της κοινωνίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network