MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Ανοικτή η προοπτική μιας άτυπης διάσκεψης»

Advertisement

Sponsored by exness

Είναι ανοιχτή η προοπτική μιας άτυπης- διαδικαστικής σύσκεψης των μερών που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση στο Κραν Μοντανά δήλωσε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας πως καθοριστικής σημασίας θα είναι η στάση της Τουρκίας, η οποία πρέπει να συνταχθεί στην προσπάθεια που γίνεται, εγκαταλείποντας τη σημερινή επιθετική τακτική της.

Advertisement

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι αν τελικά θα συμβάλει και η Τουρκία σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων, εγκαταλείποντας τη σημερινή επιθετική τακτική των παραβιάσεων και της έντασης. Σε κάποια στιγμή θα πρέπει μέσα από τις διεργασίες των ΗΕ, να δηλώσει και να δείξει ετοιμότητα και η Άγκυρα», επεσήμανε ίδια πηγή, απαντώντας σε ερωτήσεις σε ότι αφορά τις πιθανές εξελίξεις στο Κυπριακό στο αμέσως επόμενο διάστημα, μετά και την τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί .

Είπε ακόμη πως είναι ορατό, και η δική μας πλευρά ευνοεί, το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης των δυο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Στη συνέχεια όμως και μέσα από τη διαδικασία για τους όρους αναφοράς που ζητά ο Γενικός Γραμματέας, θα πρέπει και η Τουρκία να συνταχθεί σε αυτή την προσπάθεια, και γι’ αυτό είναι ανοιχτή η προοπτική μιας άτυπης – διαδικαστικής σύσκεψης των μερών που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση στο Κραν Μοντανά, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η ίδια πηγή είπε ακόμη πως η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ επαναλαμβάνει στην απαντητική επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως η θέση των ΗΕ για το θέμα της Αμμοχώστου παραμένει η ίδια, παραπέμποντας ουσιαστικά στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προετοιμασία της Αμμοχώστου για να αποδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της.

Ο κ. Γκουτέρες εκφράζει ετοιμότητα να συμβάλει στην εφαρμογή των όποιων μέτρων συνάδουν με τις αποφάσεις του ΣΑ, όπως είναι και η εισήγηση που κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον κ. Ακιντζί για το θέμα της Αμμοχώστου, σημείωσε η ίδια πηγή.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πακέτο πέντε προτάσεων για ΜΟΕ που κατέθεσε ο κ. Ακιντζί στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η ίδια πηγή υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέφερε κατά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής τις προτάσεις του για 21 μέτρα που υποβλήθηκαν γραπτώς στην τ/κ πλευρά τον Φεβρουάριο, υπογραμμίζοντας στον κ. Ακιντζί ότι προέχει το θέμα της Αμμοχώστου, σύμφωνα και με διεργασίες που συζητήθηκαν και στο παρελθόν για άμεση σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με εποπτεία των ΗΕ, και με αποφάσεις Συμβουλίου Ασφαλείας. Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος προέβαλε τη μεγάλη σημασία που έχει για την καθημερινότητα των πολιτών η διάνοιξη σημείων διέλευσης στο Πυρόι και στα Κόκκινα, που εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό, πρόσθεσε.

Η κυβερνητική πηγή ανέφερε εξάλλου πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό ετοιμασία του άτυπο έγγραφο με τις αντιπροτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για το φυσικό αέριο, το οποίο θα αποσταλεί εντός των ημερών στον Τ/κ ηγέτη. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το περιεχόμενο του άτυπου εγγράφου θα είναι ανάλογο της επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2019, που κοινοποιήθηκε επίσης στην ΕΕ και στον Τ/κ ηγέτη, σε απάντηση της πρότασης Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες και στην οποία ο Πρόεδρος ανέφερε πως είναι διατεθειμένος να εξετάσει πρόσθετους μηχανισμούς διασφάλισης προς όφελος των Τουρκοκυπρίων από τα έσοδα, όταν και εφόσον προκύψουν, από την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

Σε ό,τι αφορά την αναμενόμενη κάθοδο της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο για συνέχιση της συζήτησης επί των όρων αναφοράς, η ίδια πηγή σημείωσε πως αναμένεται η ίδια να επικοινωνήσει τώρα με τους δυο ηγέτες και να συνεννοηθεί μαζί τους για την επίσκεψή της που αναμένεται να γίνει στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, εκ μέρους των ηγετών, μετά τη συνάντησή τους την Παρασκευή, αυτοί αποφάσισαν να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα την εμπλοκή στις προσπάθειες της κ. Λουτ για να καταλήξουν στους όρους αναφοράς, που θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή δομημένων και προσανατολισμένων σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε λύση, με την αίσθηση του επείγοντος.

Στο μετά το Δεκαπενταύγουστο τοποθετείται η ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί. Όπως μας αναφέρθηκε διερευνώνται οι ημερομηνίες για σύγκληση συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, αναλόγως των δυνατοτήτων για την παρουσία σε αυτή όλων των πολιτικών αρχηγών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal