MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Ανοίγει» διάλογος για εξετάσεις τετράμηνων με ερωτήματα. Στην απ’ έξω οι μαθητές

Advertisement

Sponsored by exness

Ανοίγει ο διάλογος για εξετάσεις τετράμηνων με αντιφάσεις και ερωτηματικά – Στην απ’ έξω ξανά οι μαθητές – Οι 8 βελτιωτικές αλλαγές του Προδρόμου για τον τρόπο αξιολόγησης του μαθητή σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές – Στρωμένος με «αγκάθια» ο δρόμος του διαλόγου – Δεν βλέπει ζεστά το αίτημα για κατάργηση του θεσμού ο Υπουργός

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

Την οδό του διαλόγου άνοιξε η κοινή πορεία διαμαρτυρίας κατά των εξετάσεων ανά τετράμηνο, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, με τον Υπουργό Παιδείας να στέλνει… πρόσκληση σε γονείς και εκπαιδευτικούς αλλά να αφήνει εκτός τους μαθητές, οι οποίοι είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για το ζήτημα.

Advertisement

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και τη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας, ο υπουργός Παιδείας παρουσιάζεται πρόθυμος να ακούσει τις θέσεις της ΟΕΛΜΕΚ, της ΟΛΤΕΚ και της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, εντούτοις δεν φαίνεται να βλέπει ζεστά το αίτημα για κατάργηση του θεσμού.

Συγκεκριμένα, σε χθεσινές του δηλώσεις στο κρατικό κανάλι ο Πρόδρομος Προδρόμου, σχολιάζοντας τη μαζική αντίδραση γονιών, μαθητών και καθηγητών, είπε πως μαζική ήταν και η πλειοψηφία στη Βουλή πριν από πέντε χρόνια, που αποφάσισε ότι θα υπάρχει αυτός ο τρόπος λειτουργίας. «Δεν είναι κάτι το οποίο θα συζητάμε κάθε μήνα ή κάθε τετράμηνο. Από την πλευρά του Υπουργείου έχει γίνει λεπτομερής αξιολόγηση με τους εκπαιδευτικούς και τις διευθύνσεις των σχολίων και έχουμε καταγράψει πράγματα τα οποία πρέπει να βελτιώσουμε», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρξουν αλλαγές αυτές θα ισχύσουν από τη νέα σχολική χρονιά και όχι την υφιστάμενη ο κ. Προδρόμου απάντησε θετικά και παράλληλα διερωτήθηκε «τι να αλλάξει; Ποια είναι η πρόταση;».

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του, στο περιθώριο επίσκεψης του στο Ελένειο Δημοτικό Σχολείο, κατέδειξε επίσης πως τα εξεταζόμενα μαθήματα στο Λύκειο μπορεί να μειωθούν σε τέσσερα ή πέντε, σημειώνοντας παράλληλα πως οι λύσεις αυτές θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και τους οργανωμένους γονείς.

Αντιφάσεις και ερωτήματα

Την ίδια ώρα, αντίφαση προκαλούν οι αναφορές του Υπουργού Παιδείας, αφού από τη μια διαμηνύει πως η γραπτή εξέταση του Α’ τετραμήνου  ολοκληρώθηκε με επιτυχία και πως δεν χρειάζεται να γίνει κάποια αλλαγή, ενώ από την άλλη προωθεί βελτιωτικές αλλαγές για τις εξετάσεις τετραμήνων.

Συγκεκριμένα, πέραν των αλλαγών που προωθεί στα Λύκεια ο κ. Προδρόμου, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν σε προηγούμενο ρεπορτάζ της Cyprus Times, ο υπουργός αποφάσισε ορισμένες αλλαγές για τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές. Πρόκειται για 8 σημεία με αποφάσεις οι οποίες κάποιες θα τεθούν σε εφαρμογή την ερχόμενη σχολική χρονιά και οι υπόλοιπες το σχολικό έτος 2023-24.

Δείτε εδώ αναλυτικά:

Σε δηλώσεις του στη Cyprus Times, ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, επιβεβαίωσε ότι τη Τρίτη θα συναντηθούν με τον Υπουργό Παιδείας και τόνισε πως «η ουσία είναι ότι ο Υπουργός αποφασίζει και διατάζει χωρίς να συζητήσει ούτε ποια είναι τα δεδομένα που θέλει να προχωρήσει, ούτε πώς θα τα εφαρμόσει, χωρίς να ακούσει τις απόψεις μας. Αυτή είναι η ουσία».

«Δηλαδή, αν πάμε την Τρίτη στη συνάντηση και μας παρουσιάσει τις αποφάσεις του χωρίς να συζητήσεις τις θέσεις μας, θα υπάρξει αντίδραση από μέρους μας», υπογράμμισε ο κ. Πολυβίου.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθεί ο Υπουργός για τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών, ο κ. Πολυβίου σχολίασε πως στις αποφάσεις αυτές μας καταδεικνύει πως η δεύτερη σειρά θα γίνεται απόγευμα. «Πώς θα γίνει αυτό, το συζήτησε μαζί μας;», διερωτήθηκε.

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός εξέφρασε την πρόθεση του να συναντηθεί με τους οργανωμένους γονείς, σε επικοινωνία μας με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπο Διονυσίου, μας αναφέρθηκε πως δεν έχει διευθετηθεί ακόμη κάποια συνάντηση με τον κ. Προδρόμου.

Από την πλευρά τους οι μαθητές καταγγέλουν εκ νέου το γεγονός ότι ο Υπουργός Παιδείας τους αφήνει εκτός διαλόγου. Σε δηλώσεις του στη Cyprus Times, ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γρηγόρης Γρηγορίου, τονίζει πως «αντί ο υπουργός Παιδείας να ακούσει τις θέσεις των μαθητών οι οποίοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τα προβλήματα που δημιουργούν οι εξετάσεις τετράμηνών, τους αφήνει για άλλη μια φορά εκτός διαλόγου».

«Πρόκειται για άλλο ένα δείγμα αυταρχισμού από μέρους του υπουργού Παιδείας», υπογραμμίζει ο Γρηγόρης Γρηγορίου.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network