MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ανησυχητική αύξηση περιστατικών Cyberbullying. Οι τρόποι αντιμετώπισης (video)

Advertisement

Sponsored by exness

Αυξάνονται τα περιστατικά του διαδικτυακού εκφοβισμού – Κίνδυνος για τα θύματα μικρότερων ηλικιών – Τι είναι το Cyberbullying, τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς και πώς αντιμετωπίζεται – Επίλεξε ένας ασφαλές διαδίκτυο για μεγαλύτερη ασφάλεια – Η δράση της Cytanet με εκπαιδευτικά προγράμματα – Όλες οι πληροφορίες

Απειλές, ψυχολογική βία και διαδικτυακός εκφοβισμός. Το Cyberbullying που αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα πιο συχνά ζητήματα, κυρίως στις νεότερες ηλικίες.

Advertisement

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, στην Κύπρο, ένας στους τρεις μαθητές έχει υποστεί εκφοβισμό, στο σχολείο και ένας στους δέκα έχει πέσει θύμα εκφοβισμού από περιστατικά που έλαβαν χώρα στο διαδίκτυο.

Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τον διαδικτυακό εκφοβισμό, δυστυχώς στις μέρες μας έχει πάρει μία αυξητική τάση η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, κυρίως προς τους γονείς οι οποίοι καλούνται να επιδείξουν καλύτερο έλεγχο στις ώρες που το παιδί τους «εκτίθεται» στο διαδίκτυο.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι σύμφωνα με έρευνες, ο διαδικτυακός εκφοβισμός παρατηρείται κατά 80% στο Facebook, 20% στο Instagram, 15-18% στο Twitter, 10% στο SnapChat.

Τι είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός…

Αφορά στον εκφοβισμό, στην απειλή, στην ταπείνωση ή στην παρενόχληση παιδιών και εφήβων, που δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, μέσω της χρήσης του διαδικτύου. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω αδιάκοπης αποστολής μηνυμάτων ή e-mail, παρά την έκκληση του ατόμου να διακοπεί η οποιαδήποτε επικοινωνία.

Ωστόσο, πολλές φορές ο διαδικτυακός εκφοβισμός αφορά τις επαναλαμβανόμενες απειλές, υποτιμητικές, χυδαίες ή σεξουαλικές παρατηρήσεις, δυσφημιστικές ή ψευδείς κατηγορίες, βανδαλισμό μιας ιστοσελίδας ή ενός λογαριασμού ενός ατόμου με σκοπό την ταπείνωσή του.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς…

Η αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού ή Cyberbullying είναι απολύτως απαραίτητη καθώς οι επιπτώσεις στη ψυχική υγεία των παιδιών είναι τρομακτικές!

Είναι απολύτως σημαντικό οι γονείς να προσπαθήσουν να μεταφέρουν στα παιδιά τους ότι δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, τα ίδια να προωθούν μηνύματα ή εικόνες που θα μπορούσαν να πληγώσουν τα συναισθήματα κάποιου άλλου. Με λίγα λόγια να καλλιεργήσουν στα παιδιά τους την ενσυναίσθηση.

Σε περίπτωση που το δικό τους παιδί «πέσει» θύμα εκφοβισμού, τότε οι γονείς χρειάζεται, αρχικά, να καταφέρουν να τους πείσουν ότι δεν ευθύνονται τα ίδια γι’ αυτό που τους συμβαίνει, καθώς σύμφωνα με ψυχολόγους, τα περισσότερα παιδιά-θύματα, αναπτύσσουν αισθήματα ενοχής και φόβου με αποτέλεσμα να μην μιλούν και να κλείνονται στον εαυτό τους.

Λήψη σωστών δράσεων

Οι γονείς, αφού πρώτα οι ίδιοι εξοικειωθούν με το διαδίκτυο και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι ίδιοι να προστατεύσουν το παιδί τους, μέσω της χρήσης λογισμικού γονικού ελέγχου, οφείλουν να το ενημερώσουν για τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προβεί εάν δεχτεί διαδικτυακό εκφοβισμό.

Αυτό θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με την νέα αναβαθμισμένη υπηρεσία «Safe Internet – for home» της Cyta η οποία μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα προστασίας από το παράνομο, ανεπιθύμητο και επιβλαβές περιεχόμενο διαδικτύου από οποιαδήποτε συσκευή γίνει η σύνδεση στο διαδίκτυο, μέσω της σύνδεσης Internet Home.  Στις συσκευές αυτές περιλαμβάνονται φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablets, κινητά τηλέφωνα, κονσόλες παιγνιδιών, smart TVs κ.α. που θα συνδεθούν στο διαδίκτυο μέσω του Wi-Fi και ενσύρματου δικτύου στο σπίτι. Μάθε περισσότερα εδώ.

Τι να κάνεις σε περίπτωση που «πέσεις» θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού:

  • Μην απαντήσεις στα εκφοβιστικά, υβριστικά ή άλλου είδους «κακά» μηνύματα
  • Μπλόκαρε αμέσως την πρόσβαση του αποστολέα
  • Αποθήκευσε τα μηνύματα ή τις συνομιλίες στις οποίες θεωρείς ότι το περιεχόμενο δημιουργεί εκφοβισμό καθώς αυτό μπορεί να φανεί απολύτως χρήσιμο όταν προχωρήσεις σε καταγγελία για το συγκεκριμένο περιστατικό
  • Ανέφερε το περιστατικό στους γονείς ή σε άλλους ενήλικους που εμπιστεύεται ή σε περίπτωση ενήλικα, τότε να αποταθείς για βοήθεια.

Εκπαιδευτικά προγράμματα Cytanet για ασφαλή χρήση του διαδικτύου

Με γνώμονα τον κάθε κίνδυνο που μπορεί να επιφέρει το διαδίκτυο, η Cyta, έχει σχεδιάσει και αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία απευθύνονται σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τις νεότερες ηλικίες και τους μαθητές Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής εκπαίδευσης, η Cyta πραγματοποιεί επισκέψεις σε σχολεία με εκπαιδευτικές παρουσιάσεις για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2001 μέχρι σήμερα έχουν συνολικά πραγματοποιηθεί 800 επισκέψεις σε σχολεία της Κύπρου και τις διαλέξεις έχουν παρακολουθήσει πέραν των 80.000 μαθητών και εκπαιδευτικών.

Οι διαλέξεις, που διοργανώνονται και προσφέρονται δωρεάν από τη Cyta, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έχουν ως στόχο την ενημέρωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών για την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου.

Στις εν λόγω διαλέξεις δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να ενημερωθούν για τις βασικές υπηρεσίες του διαδικτύου και τα πλεονεκτήματά του, όπως επίσης, να λύσουν όλες τις απορίες τους. Παράλληλα, παρουσιάζονται οι κίνδυνοι και οι παγίδες που κρύβει το διαδίκτυο, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.

Επίσης, η Cyta διοργανώνει διαλέξεις με θέμα “Το Διαδίκτυο στη ζωή των Παιδιών μας – Ασφαλής και Υπεύθυνη Χρήση”, οι οποίες απευθύνονται σε γονείς και άτομα που ασχολούνται με την εκπαίδευση και την ευημερία του παιδιού. Οι διαλέξεις διοργανώνονται σε συνεργασία με την Παγκύπρια Σχολή Γονέων, τους Συνδέσμους Γονέων των Σχολείων και άλλα οργανωμένα σύνολα.

Μέσα από τις διαλέξεις γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην υπηρεσία Safe Internet, που προσφέρεται δωρεάν από τη Cyta για προστασία των παιδιών από το παράνομο, ανεπιθύμητο και επιβλαβές περιεχόμενο του διαδικτύου. Μάθε περισσότερα για τις πιο πάνω δράσεις εδώ.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ

ShootandGoal